Zdravje
58576 ogledov

Če načrtujete dopust na Hrvaškem ali drugje v tujini, preberite tole!

Hrvaška Profimedia
Kdo bo kril stroške, če v tujini zbolite za covid-19?

"Obseg pravic v času začasnega bivanja v tujini ostaja tudi v času pandemije nalezljive bolezni covid-19 enak in obsega nujne in potrebne zdravstvene storitve v državah EU, EGP in Švici ter nujno zdravljenje in nujne zdravstvene storitve v drugih državah," glede zdravstvenega zavarovanja na poti v tujino pravijo pri ZZZS. 

Postopek uveljavljanja pravic do zdravstvenih storitev je odvisen od tega, v katero državo potujete: 

(1) v državah članicah Evropske unije in Evropskega gospodarskega prostora ter v Švici imajo zavarovane osebe med začasnim bivanjem pravico do nujnih in potrebnih zdravstvenih storitev, in sicer neposredno pri zdravnikih in zdravstvenih ustanovah, ki so del javne, državne zdravstvene mreže. Zavarovana oseba uveljavlja zdravstvene storitve z evropsko kartico.

ZZZS svetuje, da preverite veljavnost izdane evropske kartice in če je treba, naročijo novo pravočasno, to je vsaj štiri delovne dni prej, preden jo potrebujete.

(2) v državah, s katerimi ima Republika Slovenija sklenjene meddržavne sporazume o socialnem zavarovanju, imajo zavarovane osebe med začasnim bivanjem pravico do nujnega zdravljenja in nujne medicinske pomoči pri zdravnikih, ki so del javne, državne zdravstvene mreže. "Zdravstvene storitve v teh državah zavarovane osebe uveljavljajo z evropsko kartico in pripadajočim spremnim dopisom, v Avstraliji je treba k evropski kartici priložiti tudi potni list," opozarjajo pri ZZZS. "V nekaterih državah se mora zavarovana oseba pred uveljavljanjem zdravstvenih storitev zglasiti pri uradu zdravstvene zavarovalnice v kraju začasnega bivanja."

(3) v ostalih državah (npr. Egipt, Tunizija, Turčija in ZDA) imajo zavarovane osebe pravico do nujnega zdravljenja in nujne medicinske pomoči. "V teh državah evropska kartica ne velja, zato svetujemo sklenitev komercialnega zavarovanja z medicinsko asistenco v tujini," poudarjajo pri ZZZS. 

(4) Do izteka prehodnega obdobja po izstopu Združenega kraljestva iz EU (brexit), to je do 31. decembra 2020, je mogoče uveljavljati zdravstvene storitve v tej državi z evropsko kartico.

Potovanja in covid-19 | Avtor: Profimedia Profimedia

Kopanje na Bledu Unovčevanje bonov Slovenija Podrobnosti o bonih: Ponudniki jih niso dolžni sprejeti

Kdaj ZZZS pokrije stroške?

V primeru, da bi zavarovane osebe v državah članicah EU in EGP ter v Švici, v Bosni in Hercegovini, Severni Makedoniji, Srbiji ali Črni gori morale stroške nujnih oziroma potrebnih zdravstvenih storitev plačati same (na primer, ker jih uveljavljajo izven mreže javne zdravstvene mreže), jim bo ZZZS ob vrnitvi domov na osnovi predložene medicinske dokumentacije in originalnih računov, v upravičenih primerih, povrnil stroške v višini, kot bi jih priznala tuja zdravstvena zavarovalnica. "Ob tem je treba opozoriti, da imajo nekatere države uveden sistem participacije, ko morajo pacienti iz lastnega žepa prispevati določeno vrednost zdravstvene storitve oziroma pavšalno vrednost za npr. sprejem v bolnišnico, dan ležanja v bolnišnici, obisk zdravnika ali izdani recept," opozarjajo pri ZZZS.  "Ker so naše zavarovane osebe, ki nujne in potrebne zdravstvene storitve uveljavljajo v državah EU, EGP in Švici, skladno z evropskim pravnim redom, izenačene z državljani oziroma zavarovanci države, v kateri uveljavljajo zdravstveno storitev, so ravno tako dolžne plačati participacijo. Le-ta pa ni predmet povračila ZZZS."

Pri uveljavljanju pravic z evropsko kartico na Hrvaškem je treba biti pozoren, da pomoč poiščete pri zdravstvenih ustanovah, ki imajo sklenjeno pogodbo s HZZO. "Posebej velja opozoriti, da tako imenovane turistične ambulante na Hrvaškem nimajo sklenjene pogodbe s HZZO, zato je treba v teh ambulantah stroške opravljenih zdravstvenih storitev v celoti plačati in jih ni mogoče uveljavljati z evropsko kartico," opozarjajo pri ZZZS. "Turistične ambulante imajo jasno vidno obvestilo o neupoštevanju evropske kartice. Nekatere turistične ambulante so v prostorih zdravstvenih domov, zato morajo biti zavarovane osebe še posebej pozorne, ali so obiskale ambulanto, ki ima sklenjeno pogodbo s HZZO in ki sprejme evropsko kartico."

Potovanja in covid-19 | Avtor: Profimedia Profimedia

Covid-19 Zdr. zavarovanje Zdravje Evropska kartica in Covid-19: Pozor, to morate vedeti, če zbolite na Hrvaškem

Kdaj skleniti komercialno zavarovanje?

Ko imate evropsko kartico, bodite pozorni, saj nekaterih storitev obvezno zdravstveno zavarovanje ne krije, zato je treba skleniti dodatno komercialno zavarovanje. Gre za stroške prevoza zavarovane osebe iz tujine v domovino, stroške zdravstvenih storitev, ki jih nudijo turistične ali druge zasebne ambulante, ki niso del javne, državne zdravstvene mreže, stroške zdravljenja oziroma poroda v tujih državah, če je bil namen bivanja zavarovane osebe v tujini zdravljenje oziroma porod, stroške stroškov participacije oziroma stroškov obveznih doplačil ter v večini tujih držav stroškov prevoza zaradi poškodbe na smučišču (helikopter, reševalne sani).

WHO še ni preklicala pandemije

Pri tem je treba biti pozoren na pogoje zavarovanja v primeru epidemije. "Kljub temu, da v Sloveniji ni več razglašene epidemije, pa WHO še vedno ni preklical pandemije (globalna epidemija), zato kritja za Covid ni, saj so epidemije običajno izključene iz zavarovanj," pravi Borut Papič iz Corisa in pojasnjuje, da gre za predobstoječe stanje. "Ker se epidemiološka slika v številnih državah izboljšuje, pričakujemo, da bo tudi WHO v kratkem preklical pandemijo. Od trenutka preklica dalje pa zavarovanje nudi kritje tudi v primeru, če bi nekdo v tujini  zbolel zaradi Covida."

Potovanja in covid-19 | Avtor: Profimedia Profimedia

Opozarja sicer, da je glede na trenutno stanje v Sloveniji in tudi večini ostalih držav takšno, da je že večja verjetnost, da zbolite zaradi katerekoli druge bolezni ali se poškodujete, kot pa zbolite za koronavirusom, zato je ustrezno zavarovanje nujen sopotnik pri poti v tujino. "Poleg tega nekatere države spodbujajo prihod tujih turistov tudi z zavezo, da bodo prevzele vse stroške zdravljenja, če bo nekdo pri njih zbolel za covidom," razlaga Papič. V maju in aprilu praktično niso imeli povpraševanja po zavarovanjih, sedaj pa je že čutiti, da se bliža konec šole, poletje in čas dopustov. "Trg se nekoliko pobira."

Zavarovanje od dveh dni do enega leta

Pri Zavarovalnici Triglav poudarjajo, da zavarovanci s sklenitvijo dodatnega zdravstvenega zavarovanja potovanj v tujino poskrbijo za stroške prevoza zaradi bolezni ali nezgode in si zagotovijo 24-urno medicinsko asistenco. "Zavarovanje potovanj v tujino krije stroške nujnega zdravljenja in stroške prevoza zaradi bolezni ali nezgode, ki se zgodijo v tujini, stroške bivanja bližnjih v primeru hospitalizacije zavarovanca v tujini, odgovornost zavarovanca, stroške poškodovanja ali uničenja prtljage in osebnih stvari, stroške zaradi prekinitve potovanja ali kasnejše vrnitve z njega, zlorabo plačilnih in kreditnih kartic, stroške izdelave novih dokumentov ter stroške zaradi zamude ali odpovedi letalskega leta," razlagajo pri Zavarovalnici Triglav. Zavarovanci lahko izbirajo med različnimi paketi, ki se razlikujejo po širini kritij in višini zavarovalnih vsot, zavarovanje pa je mogoče skleniti individualno, družinsko ali skupinsko s trajanjem od dveh dni do enega leta. "Če zavarovanci v tujino potujejo vsaj trikrat letno, priporočamo sklenitev letnega zavarovanja, ki velja za neomejeno število potovanj, vendar posamezno potovanje ne sme trajati več kot 90 dni," pravijo pri Triglavu. "Kritja iz omenjenega paketnega zavarovanja lahko zavarovanci uveljavljajo v vseh tujih državah, ne glede na to, ali gre za države EU ali drugih delov sveta."

Kritje v primeru covid-19, a brez karantene

Poudarjajo, da paketno zavarovanje kritja zaradi epidemije in pandemije ne izključuje, tudi epidemije oziroma pandemije bolezni covid-19 ne. "Zavarovanci lahko tako uveljavljajo kritje v primeru, če v tujini zbolijo za omenjeno boleznijo," navajajo pri Triglavu. "V okviru C paketa je vključeno tudi kritje stroškov prekinitve potovanja ali kasnejše vrnitve z njega, če zavarovanec v tujini zboli za boleznijo covid-19. Zavarovanje pa ne krije stroškov, ki zavarovancu nastanejo, ker je moral ostati v karanteni, ker je bil v stiku z okuženim, sam pa ni zbolel.

Potovanja in covid-19 | Avtor: Profimedia Profimedia

Po sprostitvi ukrepov je tudi v Zavrovalnici Triglav več povpraševanja po turističnih zavarovanjih. "Zavarovance zanima predvsem, ali zavarovanje krije stroške zdravljenja v primeru, če zbolijo za covid-19," pojasnjujejo pri Triglavu. Strankam priporočajo, da se za ustrezni paket odločajo glede na destinacijo potovanja in aktivnosti, ki jih želijo tam početi.  "Če se družina odpravlja na morje na Hrvaško in kdo od članov družine tam zboli za covid-19, bo za kritje stroškov zdravstvene oskrbe zadoščal osnovni paket. Če pa se odpravi v hribe v Avstrijo in bi ob morebitnih zdravstvenih težavah kdo od družinskih članov potreboval helikopterski prevoz, je priporočljivo imeti zavarovanje z višjimi zavarovalnimi vsotami. Stroški prevoza s helikopterjem so v nekaterih tujih državah, tudi v Avstriji, namreč plačljivi in lahko znašajo več tisoč evrov, evropska kartica zdravstvenega zavarovanja pa jih ne krije."

Ne glede na to, v katero izmed držav se podajate, vam svetujejo, da pred odhodom preverite informacije o stanju razširjenosti epidemije v kraju, kamor se odpravljajo, ter se seznanijo z ukrepi in omejitvami, ki veljajo v tuji državi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Ender3 11:22 12.junij 2020.

    Delate reklamo za dopust v tujini, verjetno protiplačilu.

Sorodne novice