Zdravje > Aktualno
50617 ogledov

Evropska kartica in Covid-19: Pozor, to morate vedeti, če zbolite na Hrvaškem

Covid-19 Profimedia
Poletje je tu, kar pomeni množično potovanje na dopust na Hrvaško, zato smo se pozanimali, kako ravnati, če tam zbolite za novim koronavirusom.

Dejstvo je, da je virus še vedno prisoten, tako kot pri nas, verjetno tudi pri sosedih, čeprav so zadnji podatki v obeh državah spodbudni.

Pred odhodom na dopust v tujino, si je zato dobro urediti zavarovanje, za Hrvaško evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja. Evropska kartica je brezplačna in jo je mogoče enostavno naročiti na spletni strani ZZZS ali z mobilnim telefonom. Upoštevati je treba tudi čas od naročila do prejema kartice, ki znaša najmanj štiri delovne dni.

Kaj nam pripada, če zbolimo?

"Slovenci smo na Hrvaškem na podlagi evropske kartice enako obravnavani kot hrvaški državljani v okviru mreže javne zdravstvene službe. To velja tudi za vse stroške testiranja in zdravljenja v zvezi s COVID-19," so nam pojasnili na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Obseg pravic v času začasnega bivanja v tujini torej ostaja enak tudi v času pandemije nalezljive bolezni COVID-19, kartica ga krije, "če gre za zdravstveno stanje, za katerega lečeči zdravnik v javni zdravstveni mreži na Hrvaškem oceni, da je zdravljenje nujno ali potrebno," je zapisal Damjan Kos, vodja sektorja za odnose z javnostmi na ZZZS. 

Vendar pozor, na Hrvaškem lahko prihaja do težav. Med boleznijo si seveda še najmanj želimo, da se obremenjujemo še s tem. Na ZZZS namreč opozarjajo, da so jih tudi lani nekatere zavarovane osebe obveščale o težavah pri uveljavljanju pravic z evropsko kartico na Hrvaškem, zato je dobro, da izvajalce zdravstvenih storitev, ki imajo sklenjeno pogodbo s HZZO, preverite na njihovi spletni strani www.hzzo.hr.

Preverite ambulanto v vaši bližini

Posebej velja opozoriti, da tako imenovane turistične ambulante na Hrvaškem nimajo sklenjene pogodbe s HZZO, zato je treba v teh ambulantah stroške opravljenih zdravstvenih storitev v celoti plačati in jih ni mogoče uveljavljati z evropsko kartico.

Turistične ambulante imajo jasno vidno obvestilo o neupoštevanju evropske kartice. "Nekatere turistične ambulante se nahajajo v prostorih zdravstvenih domov, zato morajo biti zavarovane osebe še posebej pozorne, ali so obiskale ambulanto, ki ima sklenjeno pogodbo s HZZO in ki sprejme evropsko kartico," opozarjajo na naši zavarovalnici. 

Kartica vam ne krije stroškov prevoza v domovino, stroškov zdravljenja oziroma poroda v tujih državah, če je bil namen bivanja
zavarovane osebe v tujini zdravljenje oziroma porod, stroškov participacije oziroma stroškov obveznih doplačil.

Na ZZZS zavarovanim osebam svetujejo, da se tudi na počitnicah v tujini obnašajo odgovorno in skrbijo za zdravje ter upoštevajo vse preventivne ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa (COVID-19).

Pred odhodom še to

Ob vstopu v Republiko Hrvaško se potnike evidentira z dodatnimi podatki ( kraj bivanja, številka mobilnega telefona in elektronski naslov) zaradi morebitne potrebe po kontaktiranju zaradi epidemioloških razlogov.

Hrvaška plaža Pred potjo Svet Hrvati: Pošljite mejl na ta naslov, če želite hitreje v državo

Da bi zmanjšali zastoje na mejnih prehodih in skrajšali čakalni čas za prestop državne meje, hrvaške oblasti priporočajo tujim državljanom, ki nameravajo ostati na Hrvaškem, da svoje podatke vnaprej posredujejo preko spletne strani https://entercroatia.mup.hr/. Potniki, ki bodo na ta način posredovali podatke, prejeli potrdilo in vse potrebne informacije v zvezi z navodili in priporočili Hrvaškega inštituta za javno zdravje, ter podatki ustanov, ki jih je treba kontaktirati, če se vam pokažejo znaki bolezni.

vanda.levstik@zurnal24.si

 

Komentarjev 4
  • onxxx 09:37 10.junij 2020.

    Če pride do okužbe pokličite Hojsa,da vas evakuira.

  • Avatar Mendizella
    Mendizella 00:55 10.junij 2020.

    Dobrodošli na najboljšem spletnem mestu za zmenke == www.Hosset.Com

  • Ender3 12:50 09.junij 2020.

    Pozor,če ste pametni ne hodite na Hrvaško. Uradno še niso preklicali epidemije in če že greste,tam tudi ostanite.