Zdravje > Aktualno
185 ogledov

Cepilni dan: Ti virusi ogrožajo tudi moške in tega se premalo zavedamo

Cepljenje proti HPV Žurnal24 main
Okužba je najpogostejša pri mladih, starih od 15 do 25 let.

Okužba z virusom HPV je najpogostejša spolno prenosljivo okužba, s katero se večina spolno aktivnih ljudi okuži vsaj enkrat v življenju. Najpogostejša je pri mladih, starih od 15 do 25 let. V zdravstvenem domu za študente v Ljubljani pozivajo k cepljenju proti HPV, zato v petek pripravljajo cepilni dan, so sporočili iz zdravstvenega doma.

Okužba s humanim papilomavirusom (HPV) je največkrat prehodna in mine brez večjih posledic. Vendar je v nekaterih primerih dolgotrajna ter lahko povzroči nastanek genitalnih bradavic, predrakavih in rakavih sprememb materničnega vratu, zunanjega spolovila in zadnjika ter ustno-žrelnega prostora pri obeh spolih.

ljudje ulica sprehod 200 različnih Zdravje HPV: Ti virusi ogrožajo tudi moške in tega se premalo zavedamo

"Človeški imunski sistem večino teh okužb obvlada in so prehodne ter minejo brez posledic v enem ali dveh letih," pojasnjuje zdravnica Mojca Miholič.

V desetih odstokih je okužba dolgotrajna

"Ob tem naravna protitelesa, ki jih organizem med okužbo ustvari, ne ščitijo posameznika pred ponovno okužbo za isti tip HPV in je torej možna ponovna okužba z istim ali drugim tipom virusa. Žal pa je v desetih odstotkih virusna okužba lahko dolgotrajna in traja dlje časa, ter kot taka lahko poveča tveganje za nastanek predrakavih in rakavih obolenj, posebno če gre za okužbo z visokorizičnimi tipi HPV," je dodala.

Za zaščito je poleg preventivnih pregledov programa Zora na voljo tudi cepljenje proti HPV. Preventivni presejalni program Zora je namenjen ženskam, z njim pa odkrivajo predrakave spremembe materničnega vratu. Cepljenje pa je namenjeno obema spoloma, priporočljivo je cepljenje pred začetkom spolne aktivnosti.

Strokovnjaki ob tem poudarjajo, da bi moškim cepljenje koristilo še bolj kot ženskam, saj je njihov naravni imunski odziv na okužbo zelo šibak, v primerjavi z ženskim skoraj zanemarljiv. Pri moških okužba s HPV lahko povzroči raka penisa, anusa ter nekatere rake v področju glave in vratu. Okužba je sicer najpogostejša pri ljudeh, ki imajo spolne odnose z istim spolom.

V okviru nacionalnega programa cepljenja je cepljenje proti HPV priporočeno in brezplačno za dekleta v 6. razredu osnovne šole. Dekleta, ki so prvo cepljenje kot šestošolke zamudila in so rojena leta 1998 ali kasneje, imajo še vedno možnost brezplačnega cepljenja pri svojem izbranem zdravniku. Cepljenje proti HPV je priporočljivo tudi za fante in moške ter starejša dekleta in ženske, vendar pa je zanje samoplačniško. Cepljenje se zlasti priporoča ženskam, ki so že imele predrakave spremembe ali raka zaradi okužbe s HPV, so zapisali.

Zdravstveni dom za študente jutri organizira cepljenje

Zdravstveni dom za študente tako v petek dopoldne organizira cepljenje proti virusu HPV. Mogoče bo cepljenje s prvim odmerkom in tudi nadaljevanje cepljenja za vse, ki so že prejeli prvi ali drugi odmerek. Za študentke, ki so rojene po letu 1998 in še niso bile cepljene, bo cepljenje brezplačno. Samoplačniško pa se lahko cepijo tudi ostale ženske in moški. Za dosego dolgoročne zaščite proti virusu HPV je treba izvršiti celotno predpisano shemo cepljenja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.