Zdravje > Življenjski stil
1204 ogledov

HPV: Ti virusi ogrožajo tudi moške in tega se premalo zavedamo

ljudje ulica sprehod
Različne organizacije in stroka si že dlje časa prizadevajo, da bi tudi dečkom omogočili brezplačno cepljenje proti HPV.

Virusi HPV so velika skupina virusov, ki ima okrog 200 tipov. Ta pogosta spolno prenosljiva okužba se prenaša s telesnim stikom, ob vseh vrstah spolnih stikov, preko matere pa tudi na plod, je dejala družinska zdravnica in strokovna vodja Zdravstvenega doma za študente Univerze v Ljubljani Mojca Miholič.

HPV Zdravje HPV: Ginekologi svetujejo, naj se cepijo tudi dečki

Eno najvarnejših cepiv

Večina spolno aktivnih se s HPV okuži vsaj enkrat v življenju, cepljenje pa lahko učinkovito zaščiti pred rakom, Pri nas cepljenje proti HPV poteka od leta 2006. Danes dekleta cepijo proti devetim najpogostejšim tipom virusa, ki povzročijo večino nevarnih okužb, je dejala Miholičeva. Poudarila je, da gre za eno najbolj varnih cepiv, kar jih je bilo kdaj proizvedenih, zgodnje cepljenje pa je potrebno, da telo imunski odgovor na virus aktivira še pred začetkom spolnih stikov človeka.

Cepljenje proti HPV | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
V Sloveniji v okviru rednega sistematskega pregleda deklice s privoljenjem staršev cepijo v 6. razredu osnovne šole. Ker je pri mlajših imunski odziv boljši, sta pri cepljenju do 15. leta potrebni le dve dozi cepiva, kar je tudi za državo bolj finančno učinkovito.

Starejša dekleta se v poljubni ambulanti, ki cepljenje izvaja, lahko brezplačno cepijo še do 26. leta, a so od 16. leta dalje za enak učinek zaščite pred virusom potrebne tri doze cepiva.

Za ženske, starejše od 26 let, in za moške je cepljenje zaenkrat samoplačniško, si pa različne organizacije in stroka v Sloveniji že dlje časa prizadevajo, da bi tudi dečkom oziroma moškim omogočili brezplačno cepljenje proti HPV pod enakimi pogoji kot ženskam.

Zdravnica Špela Smerkolj je poudarila, da bi moškim cepljenje koristilo še bolj kot ženskam, saj je njihov naravni imunski odziv na okužbo zelo šibak, v primerjavi z ženskim skoraj zanemarljiv. Pri moških okužba s HPV lahko povzroči raka penisa, anusa ter nekatere rake v področju glave in vratu. Okužba je sicer najpogostejša pri ljudeh, ki imajo spolne odnose z istim spolom.

Poziv strokovnjakov k cepljenju proti HPV Tudi to se dogaja Zdravje Pediatrinja: "Kako lahko neka mati reče kaj takega..."

Smerkoljeva je izpostavila, da letno navadno za rakom materničnega vratu zboli 100 do 120 pacientk, letos jih je manj, okrog 40 do 50 žensk jih vsako leto umre. "Okrog 1000 posegov naredimo zaradi visoko predrakavih sprememb, nekajkrat več tudi zaradi manjših predrakavih sprememb, kar močno vpliva na mnoge ženske v Sloveniji in njihove družine. S cepljenjem lahko vse to preprečimo," je dejala.

V Sloveniji je precepljenost deklic proti virusu HPV skoraj 50-odstotna, se pa ta delež vsako leto povečuje. Najnižja je v Ljubljani z okolico.

"Tisti, ki že sedaj vedo, da ne bodo dali cepiti svojih otrok, naj se vprašajo, kaj bodo odgovorili otrokom, če bodo zboleli," je dejala mama Tina Roš, katere hčerka se je cepila kasneje, kot zamudnica.

Študent medicine Jaka Šikonja, ki je tudi predstavnik Projekta Virus, v sklopu katerega študenti medicine mlade izobražujejo o varni in zdravi spolnosti, je izpostavil, da se mladi z okužbo HPV srečajo zgodaj, saj do okužbe z virusom pride tudi brez spolnega odnosa, samo s telesnim stikom. Študenti medicine izvajajo tudi predavanja za starše deklic, ki se odločajo o cepljenju hčera. Tako imajo starši možnost prejeti strokovne odgovore na svoja vprašanja.

Sistemska ureditev

Strokovna sodelavka Zveze slovenskih društev za boj proti raku Fani Čeh je izpostavila, da ozaveščanje o virusu HPV ni sistemsko urejeno, hkrati pa premalo govorimo o tem, da cepljenje rešuje življenja. Po njenem mnenju moramo nove korake narediti predvsem v smeri sistemske zdravstvene vzgoje, tudi vzgoje za varno, odgovorno in zdravo spolnost.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Elizabeth_William 12:25 16.maj 2019.

    Google je plačal za vsak teden dela na spletu od doma 5000 do 8000 evrov. Prvi teden zaslužim 7286 evrov od Googla in sem redni študent in delam 2 uri na dan v prostem času. vsaka oseba se lahko pridruži ...prikaži več temu delu in začne zaslužiti s tem, daa sledii tej strani. ...... ➤➤➤➤➤➤➤ www.WebJob98.Com

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 19:40 15.maj 2019.

    "Eno najvarnejših cepiv" ali vas lahko tožim zaradi zavajanja javnosti oziroma laganja? To je v bistvu eno najnevarnejših cepiv, kjer najstniki zaradi tega cepiva umirajo, so paralizirani in podobno. Tega tako zelo očitno ni povzročalo še nobeno drugo cepivo. Takoj ...prikaži več za njim sta pa oralno cepivo proti poliomelitisu in cepivo za hepatitis B.