Zdravje > Aktualno
3159 ogledov

Čez mejo zaradi droge opozorilo z najvišjo stopnjo

Rim Profimedia
Za petdesetkrat močnejši od heroina.

Kot poroča italijanski spletni portal TGCOM24, je tamkajšnje Ministrstvo za zdravje izdalo opozorilo z najvišjo stopnjo zaradi smrtonosnega fentanila. Opozorilo je aktiviralo okrepitev preventivnih ukrepov z zaščito farmacevtskih izdelkov na osnovi fentanila. Zmanjšati namreč želijo tveganje, da bi zdravila zapustila zdravstveni sistem in bi zašla na črni trg.  

Stokrat močnejši od morfija

Gre za nevarnost, ki prihaja iz Združenih držav Amerike, "kjer je postal fentanil v zadnjem času glavni povzročitelj prevelikih odmerkov, kar je doslej povzročilo 200 tisoč žrtev predoziranja." V Evropski uniji ostaja obseg pojava omejen, leta 2021 je bilo po podatkih navedenih v opozorilu prijavljenih 137 smrtnih primerov, ki so povezani s fentanilom. Od tega jih je bilo 88 samo v Nemčiji.

Kot pojasnjujejo z italijanskega ministrstva, je velik del teh smrti  ​povezan s fentanilom, ukradenim iz zakonitih distribucijskih kanalov za medicinsko uporabo. Ob tem poudarjajo, da so trenutni evropski podatki najverjetneje podcenjeni. Čeprav je razširjenost fentanila v Evropi trenutno razmeroma omejena, ta snov še vedno predstavlja potencialno nevarnost, ki lahko znatno vpliva na zdravje in evropsko varnost v bližnji prihodnosti.

Marihuana marš s 1. aprilom Svet Legalizirali marihuano za osebno rabo

Kompulzivno predoziranje

Pri DrogArtu pojasnjujejo, da je fentanil (pri nas tržen kot: Abstral, Algogesic, Durogesic, Effentora, Epufen, Fentanil HELM, Instanyl, Lefen, Matrifen, Opiodur, Vallofent in Victanyl) močan sintetičen opioid s hitrim ter kratkim delovanjem. Velja za močan agonist mu-opioidnih receptorjev, ki je približno 40-50 x močnejši kot čisti heroin (100 %) in 80-100 x močnejši kot morfij.

"Kakor pri ostalih opioidnih drogah obstaja velika verjetnost psihične in fizične zasvojenosti pri kronični uporabi fentanila in njegovih analogov. Ob razvoju zasvojenosti se pojavijo močni “krejvingi” ter odtegnitveni simptomi, če oseba nenadoma preneha z uporabo," pojasnjujejo. 

Zaradi značilnih učinkov – pomanjkanja razsodnosti in kompulzivnega predoziranja pogosto prihaja do predoziranja, še opozarjajo. Več o fentanilu lahko preberete na strani DrogArta TUKAJ.

Pred smrtonosno drogo so ZDA opozarjale Evropo že lani, več o tem TUKAJ

Komentarjev 3
  • munja 22:34 25.februar 2024.

    Očitno je cilj nekoga na hitro pomoriti čimveč ljudi.

  • Avatar Iuckyss
    Iuckyss 07:46 25.februar 2024.

    https://www.youtube.com/watch?v=-fKjS_ojYRc

  • jakec1575 07:26 25.februar 2024.

    zakaj bi to dobil na recept???? da koncas na ulici??? kdo je to odobril?? fda? in zakaj tudi mi?? v zda so cele druzine unicene. nekoc odgovorni ocetje in matere..