Zdravje > Aktualno
4986 ogledov

Covid-19: Toliko jih umre na respiratorju

Covid-19 Epa
Nemška študijanavaja, da je umrla polovica bolnikov, ki so zaradi covid-19 potrebovali respirator.

 

Vsak peti bolnik, ki je bil hospitaliziran zaradi koronavirusa, je umrl, za tiste, ki so končali na respiratorju, je umrljivost višja za 53 odstotkov, je pokazala včeraj objavljena nemška raziskava.

Tamkajšnji raziskovalci so analizirali podatke skupno 10.000 bolnikov, ki so se  med 26. februarjem in 19. aprilom zdravili po nemških bolnišnicah. 

Moški, hospitalizirani zaradi koronavirusa so imeli višjo stopnjo umrljivosti v primerjavi in  z ženskami ( 25 v primerjavi z 19 odstotki). Še posebej ranljivi so bili starejši, umrlo je namreč  ​​27 odstotkov bolnikov v starosti nad 70 let in 38 odstotkov starejših od 80.

"Visoke stopnje umrljivosti jasno kažejo, da se relativno veliko število bolnikov z zelo resnim potekom bolezni zdravi v bolnišnicah," je dejal Juergen Klauber, direktor zavarovalniških združenj WIdO.

"Tako resen potek bolezni je prizadel predvsem starejše in tiste s pridruženimi boleznimi, čeprav se je dogajalo tudi pri mlajših bolnikih," je opozoril Klauber, ki je prebivalce pozval, naj sprejmejo previdnostne ukrepe za preprečevanje novih okužb.

Od 10.021 bolnikov jih je bilo 1.727 na respiratorju, moški kar dvakrat pogosteje od žensk, čeprav je bila smrtnost podobno razporejena med spoloma, še navaja raziskava. 

Bolniki so v bolnišnicah bivali povprečno 14 dni, tisti, ki niso bili na respiratorju povprečno 12 dni, medtem ko so tisti, ki so potrebovali pomoč pri dihanju, ostali do 25 dni.

Reinhard Busse, profesor zdravstvenega oddelka na Tehniški univerzi v Berlinu je poudaril, da povprečno 100 hospitaliziranih pacientov skupaj porabi 240 dni na respiratorju.

Podatki so pomembni pri pripravah za morebitni novi val pandemije, čeprav Nemci v primeru še večjega števila okuženih ne pričakujejo težav. Zahvaljujoč decentraliziranemu sistemu zdravstvenega varstva je Nemčija uspela znatno povečati svoje zmogljivosti za zdravljenje bolnikov s covid-19 oseb in se je tako izognila scenarijem, kakršen je bil na primer v Italiji.

Turistična sezona v polnem razmahu

Kljub temu zdravstveni strokovnjaki opozarjajo pred sprostitvijo, pri čemer je vodja agencije za nadzor bolezni RKI Lothar Wieler večkrat opozoril ljudi, naj se držijo higienskih pravil, kot sta socialna razdalja ali nošenje mask. Ker je turistična sezona v polnem razmahu, nemška politika zaskrbljeno opazuje, kako se je število okuženih v zadnjih tednih začelo povečevati. Do včeraj je Nemčija z dobrimi 80 milijoni prebivalci zabeležila skupno 206.926 okuženih in 9.128 smrti.

Za primerjavo, 60 milijonska Italija je v istem času zabeležila 246 488 okuženih z novim koronavirusom, 35 123 ljudi je umrlo. 

Covid-19 v Srbiji Okužbe Svet Covid-19: Vsi gledamo Hrvaško, a v Avstriji je veliko huje

V majhni Sloveniji se je do danes okužilo 2 101 ljudi, 117 jih je umrlo. 

UKC Ljubljana Zdravje Smrtno nevarne okužbe: Namesto Covida-19, bolniki s KME

 

 

 

 

Komentarjev 1
  • Janez 15:47 01.avgust 2020.

    Verjetnost da preživiš je torej 50%?? Podobno kot na loteriji?? Morda jih toliko umre prav zaradi respiratorja?? Je to prikrita evtanazija, za katero zdravniki vedo kako se bo končala?? Ali pa ne vedo, še huje??