Zdravje > Aktualno
3734 ogledov

Darovalci avtomatično vsi, če ne bodo vložili pritožbe

Ljudje na ulici
Darovalci bi postali vsi državljani, starejši od 16 let, ki se niso izrecno izrekli proti darovanju.

V Nemčiji trenutno razpravljajo o predlogu zakona, ki bi znatno povečal število darovalcev organov, ki jih v državi primanjkuje. Darovalci naj bi namreč postali vsi državljani, starejši od 16 let, ki se niso izrecno izrekli proti darovanju.

Zdravstveni minister Jens Spahn je že zadnjih nekaj mesecev zbiral podporo za svoj predlog zakona, po katerem bi bili darovalci organov vsi, ki temu jasno ne oporekajo. Sedaj pa je zbral zadostno podporo parlamentarnih strank, da so včeraj že predstavili vsebino novega predloga zakona, poročajo tuje tiskovne agencije.

Darovanje organov Gettyimages | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Glede na predlog bodo vse državljane, stare 16 in več let, obvestili o darovanju organov in jih registrirali kot darovalce, če ne bodo vložili pritožbe. Državljani bodo lahko kadarkoli zaprosili za izbris oz. ponovni vpis v register. Kot dodatno varnostno zagotovilo bodo morali po smrti zdravniki stališče umrlega glede darovanja organov preveriti tudi pri najbližjih sorodnikih.

Skupina poslancev okoli nemških Zelenih je sicer že pred tem razmišljala o podobnem ukrepu. Po njihovem predlogu bi se morali državljani samostojno odločiti, ali bodo postali darovalci organov, ko bi na uradih zaprosili za nove osebne dokumente ali na rednih zdravniških pregledih.

Večina Nemecev pripravljena darovati organe

Nekateri so do predloga kritični, češ da molk ni isto kot dovoljenje. Po predlogu zakonodaje bi namreč darovalci postali tudi tisti, ki se niso odzvali na poziv oblasti glede vpisa v register. Med drugim so bili kritični pri nemški ustanovi za varovanje pravic pacientov.

Zaenkrat v Nemčiji velja, da se vsak prostovoljno odloči, ali bo postal darovalec organov. Glede na javnomnenjsko raziskavo je večina Nemcev sicer pripravljena darovati svoje organe po smrti (81 odstotkov), a jih ima le 32 odstotkov t. i. izkaznico, da so darovalci.

V Nemčiji trenutno na nov organ čaka več kot 9000 ljudi. Veliko jih glede na dosedanjo statistiko ne bo dočakalo nujno potrebne operacije, saj so lani na primer izvedli malo manj kot 3600 transplantacij.

Trenutno še ni jasno, kdaj bo nemški parlament glasoval o predlogu zakona, bodo pa imeli poslanci pravico glasovanja po lastni vesti.

Komentarjev 4
  • Pepe007 15:02 02.april 2019.

    Darovalcev organov primanjkuje, EU parlament pa sprejema zakonodajo, ki bo povečala varnost v prometu in znižala število prometnih nesreč. Kje bodo potem dobili kandidate za darovanje organov? Umrli v prometni nesreči (oziroma skoraj mrtev, za darovanje organa mora biti oseba ...prikaži več vseeno "živa"), je idealni vir organa, ker je bil pred nesrečo pogosto povsem zdrav.

  • kapibara 14:54 02.april 2019.

    Nam so dobre delal... če smo jih pa zašuštral, smo si pa sami krivi.. neki je še zmer dobrga..

  • moder 14:42 02.april 2019.

    Darujte organe, da imajo lahko eni dober biznis,... Vi jih itak ne boste več rabili,...

Sorodne novice