Zdravje
2456 ogledov

Pomembna novost: Na voljo bo že v novembru

Transplantacija organov Profimedias
Ob evropskem dnevu darovanja organov Zavod Slovenija-transplant najavlja dobro novico.

Članice Sveta Evrope vsako drugo oktobrsko soboto obeležujejo evropski dan darovanja organov in tkiv. Letos bo osrednji dogodek potekal v Moldaviji. 

Direktorica Zavoda Slovenija-transplant prim. Danica Avsec je ob tej priložnosti sporočila, da bo že v novembru pri nas omogočen elektronski vpis v register darovalcev organov in tkiv po smrti. "Uredili boste lahko opredelitev za ali proti darovanju po smrti za namen zdravljenja," napoveduje prim. Avsec. "Za to rešitev smo se odločili, ker na terenu pogosto slišimo, da zapleteni birokratski postopki ter za nekatere neugodni časi delovanja marsikoga odvrnejo od vpisa v register darovalcev organov in tkiv po smrti. Verjamemo, da se bo z novo digitalno rešitvijo tudi zvišal odstotek opredeljenih oseb." 

Operacija Zdravje Prelomni uspeh slovenskih zdravnikov

Po podatkih z dne, 9. oktober 2018, je na čakalnem seznamu za presaditev organov v Sloveniji trenutno 245 bolnikov. 42 jih čaka na presaditev jeter, 141 na presaditev ledvice (od tega 1 sočsno z jetri), 62 na presaditev srca in 6 na presaditev trebušne slinavke (od tega 5 v kombinaciji z ledvico). 

Kot poudarjajo v Zavodu Slovenija-transplant, je zdravljenje s presaditvijo v Sloveniji zelo uspešna metoda pri dokončni odpovedi organa, kadar so ostali pristopi zdravljenja izčrpani. Slovenija se uvršča v skupino zelo urejenih in naprednih držav na svetu na področju transplantacijske dejavnosti. "Vrhunske rezultate dosegamo v programu zdravljenja napredovalega srčnega popuščanja s presaditvijo srca. Po večletnih prizadevanjih smo letos tudi zagnali program presaditve pljuč za odrasle v transplantacijskem centru v UKC Ljubljana, kar pomeni, da bolnikom ne bo več treba odhajati na presaditev na Dunaj. Na leto izvedemo dobrih 100 presaditev organov, v letu 2018 je bilo do konca septembra opravljenih 75 transplantacij."

Dr. Uroš Ahčan in Dr. Vojko Didanović v operacijski dvorani UKC LJ Video Zdravje Neverjetno, kaj sta tej ženski naredila naša zdravnika
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.