Zdravje > Aktualno
196 ogledov

Debelost povezana z nastankom 10 oblik raka

debelost Profimedias
Tveganje za razvoj 10 najpogostejših oblik raka je večje pri posameznikih s prekomerno telesno težo, razkriva raziskava, ki je bila objavljena v zdravstveni reviji Lancet.

Študija, pri kateri so znanstveniki upoštevali podatke 5 milijonov ljudi, ki so jih zbirali sedem let, je dokazala, da obstaja povezava med debelostjo in povečanim tveganjem za razvoj nekateri oblik raka.

Znanstveniki so izračunali, da na leto za rakom, ki naj bi bil tudi rezultat prekomerne teže, zboli 12 tisoč Britancev. Če se bo stopnja debelosti še naprej tako naglo zviševala, lahko na leto zboli še dodatnih 3700 ljudi

Ugotovili so, da 13 do 16 kilogramov prekomerne teže pri odraslem človeku znatno poveča tveganje za razvoj šestih oblik raka. Tveganje je največje pri razvoju raka na maternici, sledi rak na žolčniku, ledvicah, materničnem vratu, ščitnici, najmanjše pa je bilo tveganje za nastanek levkemije. Pri tistih, ki so imeli visok indeks telesne mase, je bilo povečano tudi tveganje za razvoj raka na jetrih, jajčnikih, na debelem črevesju in tudi na dojkah (pri ženskah po menopavzi).

Manjše tveganje za razvoj raka na prostati

Znanstveniki sicer tudi poudarjajo, da, četudi je debelost očitno povezana z nastankom najpogostejših oblik raka v Veliki Britaniji, pri nekaterih oblikah niso odkrili povezave. Obstajajo celo dokazi, da je visok indeks telesne mase povezan z manjšo verjetnostjo nastanka raka na prostati. "Te razlike kažejo, da indeks telesne mase na tveganje za nastanek raka vpliva skozi različne procese, odvisno od vrste raka,“ pravi dr. Krishnan Bhaskaran, dr. Tom Stansfeld pa dodaja: "Čeprav je povezava med rakom in debelostjo kompleksna, je jasno, da prekomerna teža povečuje tveganje za razvoj bolezni.“

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.