Zdravje > Aktualno
179 ogledov

Dobra novica: Tako učinkuje vroča kopel

Vroča kopel Profimedias
Vroča kopel lahko enakovredna telesni vadbi.

Raziskava objavljena v znanstveni reviji Temperature navaja zanimivo in zelo dobrodošlo novico dneva za tiste, ki bi radi shujšali, pa vam telesna vadba ne diši preveč.

Britanski raziskovalci so namreč ugotovili, da ima lahko topla in sproščujoča vroča kopel pravzaprav podoben učinek kot telesna vadba. Raziskovalci priznane britanske Univerze Loughborough pa ob tem še dodajajo, da namakanje v topli vodi celo zmanjša tveganje za sladkorno bolezen tipa dve. 

Vroča kopel dokazano sprošča naše telo. Kot je pojasnil vodilni raziskovalec s področja športa in zdravja Dr. Steve Faulkner, v znanstvenih krogih zadnja leta nasploh velja prepričanje, da pasivno ogrevanje telesa pozitivno vpliva na zdravje organizma. 

Faulkner se je s skupino raziskovalcev lotil raziskovanja učinka kopeli na raven krvnega sladkorja in porabo kalorij v telesu.  

V raziskavi je sodelovalo 14 prostovoljcev, temperatura kopeli, v kateri so se namakali eno uro, pa je znašala 40 stopinj Celzija. Ista skupina ljudi je morala v okviri raziskave še eno uro na kolo. Telesna temperatura udeležencev se je v obeh poizkusih dvignila le eno stopinjo, saj je le tako mogoče priti do realnih rezultatov in primerjav o porabi kalorij, še piše opisu raziskave. 

Če se med kolesarjenjem vendare pokuri več kalorij, je uro dolga sproščujoča kopel enakovredna pol ure dolgi hoji, so pokazale analize testov.

Kar se vpliva na diabetes tiče, je test po kopeli pokazal v povrečju za deset odstotkov nižjo raven krvnega sladkorja v telesu, kot po kolesarskem testu.

Seveda to ne pomeni, da bi sedaj kar naenkrat  zanemarili vsakodnevne telesne aktivnosti in se namesto tega predajali le še užitkom v kopeli. Ne glede na rezultate te raziskave, namreč ne moremo mimo vseh do sedaj dokazanih koristi vsakodnevne telesne aktivnosti na zdravje, opozarjajo raziskovalci.

Kljub temu je prijetno vedeti, da smo v času ukredenem za jaccuzi ali uživanje v banji, vendarle nekaj dobrega storili tudi za naše telesno zdravje.

dezurni@zurnal24.si 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.