Zdravje > Aktualno
1814 ogledov

Drugič na svetu; Neverjetno, kaj je uspelo temu srbskemu kirurgu

Operacija
Prvo tovrstno presaditev na svetu opravili leta 1978 v ZDA

V Srbiji so 36-letnemu moškemu uspešno presadili testis, kar je po navedbah tamkajšnjih zdravnikov šele druga presaditev te žleze na svetu. Dodali so, da se bolnik počuti dobro, presajeno modo pa že deluje.

Kirurg Miroslav Đorđević z univerzitetne pediatrične klinike v Beogradu je pojasnil, da so presaditev izvedli v torek, trajala pa je šest ur. Darovalec in prejemnik testisa sta 36-letna enojajčna dvojčka, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Povedal je, da so prvo tovrstno presaditev na svetu opravili leta 1978 v ZDA. Tudi tedaj so presadili testis enega enojajčnega dvojčka drugemu.

Pri tem se sicer pojavljajo etični pomisleki, saj v testisih nastaja darovalčeva sperma. Otrok moškega s presajenim testisom pa ima tako gensko zasnovo darovalca. Zaradi tega niso izvajali presaditev te žleze.

Presaditev testisa v Srbiji je potekala v okviru programa presaditev spolnih organov, ki ga izvajajo od leta 2011. Med drugim so leta 2017 izvedli prvo presaditev maternice v Srbiji. Ženska s presajeno maternico je 15 mesecev po presaditvi dobila otroka.

Zdravniki na Univerzi Johnsa Hopkinsa v ameriškem Baltimoru so sicer marca lani izvedli prvo presaditev celotnega penisa in mošnje brez testisov na svetu. Operirali so ameriškega vojaka, ki je bil ranjen v Afganistanu

Operacija Napredek v medicini Zdravje Prvi na svetu presadili penis in mošnjo
Komentarjev 1
  • ode 19:55 06.december 2019.

    Če sta bila enojajčna pomeni, da ima sedaj prejemnik dva, darovalec pa nobenega.