Zdravje > Aktualno
210 ogledov

Evropski poslanci ne bi premikali ure

Evropski parlament EPA/OLIVIER HOSLET
Čas je za ukinitev premika ure.

Čaka nas drugi premik ure v letu. Zgodil se bo v nedeljo 29. oktobra zjutraj ob treh, ko bomo urine kazalce premaknili za eno uro nazaj.

Premik ure Premik ure Zdravje In spet se bomo spraševali, kakšen smisel ima vse to

Zadnja nedelja v oktobru pomeni nekakšen simbolični prehod v zimo. Uro premaknemo za eno uro nazaj, kar pomeni, da se začne daniti že prej, vendar se s tem hitreje začenja noč. Zmračilo se bo že okoli 17. ure popoldne in kar naenkrat se bomo z dela vračali v mraku.

Premik ure | Avtor: Profimedias Profimedias

Številni evropski poslanci iz različnih političnih skupin se zavzemajo, da bi v EU ukinili premik ure dvakrat letno. Poudarjajo, da premik ure znanstveno dokazano botruje zdravstvenim težavam, povečuje tveganje za nesreče ter zvišuje administrativne stroške, ob tem pa ne prinaša prihranka pri porabi energije, čemur je bil sprva namenjen.

Premik ure na poletni čas Še nekaj dni Zdravje Premik ure na poletni čas: Več srčnih napadov in prometnih nesreč

Kot je v sredo na novinarski konferenci v Strasbourgu poudaril češki evroposlanec Pavel Svoboda (EPP), si zato v Evropskem parlamentu prizadevajo za spremembo evropske direktive iz leta 2001 o ureditvi poletnega časa, ki določa dve spremembi letno, v marcu in oktobru. Napovedal je, da bodo vložili resolucijo, glasovanje pa pričakuje v bližnji prihodnosti.

Premik ure Slovenija Premik ure: "Verjemite, da koristi in varčevanja od tega ni"

Prvotno so poletni čas uvedli, da bi prihranili energijo. A ta cilj, kot je dejal Svoboda, ni bil nikoli dosežen. So pa znanstveniki ugotovili, da premik ure vedno zmoti cirkadialni ritem, ki so ga raziskovali tudi letošnji Nobelovi nagrajenci za medicino. To pogosto vodi v motnje spanja in koncentracije, v nekaterih primerih botruje tudi depresiji.

Na negativne posledice je opozorila tudi vodja francoskega združenja proti prehodu na poletni čas Eleonore Gabarain. Omenila je, da premikanje ure tudi povečuje tveganje za prometne in delovne nesreče. V logistiki in prometu pa premik ure zvišuje administrativne stroške ter povzroča dodatne stroške.

Med podporniki pobude sta tudi poslanca iz Slovenije Romana Tomc (EPP) in Igor Šoltes (Zeleni).

Evropski parlament ni edini, ki razmišlja o ukinitvi premika ure. O tem že razpravljata švedski in finski parlament, v več državah članicah pa podpisujejo peticije za ukinitev premika ure.

Sorodne novice