Zdravje > Aktualno
5503 ogledov

Fafangel o tem, kaj nas čaka jeseni

Mario Fafangel Vlada RS
Ker nihče ne ve, kako se bo virus obnašal jeseni, je svetovalna skupina za covid-19 pod vodstvom Maria Fafangla sredi poletja napovedala tri modele ukrepov za zajezitev okužb z novim koronavirusom.

V sredo so v Sloveniji ob 778 PCR-testih in 6021 hitrih antigenskih testih potrdili 1233 okužb z novim koronavirusom. Podatke o stanju v bolnišnicah še čakamo. 

Krivulja okuženih sepočasi obrača navzdol, čeprav omikron še vedno kaže zobe. Pa vendarle, v primerjavi s prejšnjo sredo so zdravstveni delavci zabeležili okoli 500 okužb manj, kar je seveda dober podatek.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 1159, kar je za dobre štiri odstotke manj glede na prejšnji dan. Znižuje se tudi število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev, ki je trenutno 868 (-2,2).

Ker nihče ne ve, kako se bo virus obnašal jeseni, je svetovalna skupina za covid-19 pod vodstvom Maria Fafangla sredi poletja napovedala tri modele ukrepov za zajezitev okužb z novim koronavirusom.

Danes bomo izvedeli več

Pozno popoldne bodo znane natančne usmeritve, ki jih bodo člani skupine predstavili na popoldanski novinarski konferenci, kjer bodo poleg epidemiologa Maria Fafangla sodelovali še vodja delovne skupine za klinično obravnavo in zdravljenje pri posvetovalni skupini infektologinja Tatjana Lejko Zupanc, vodja delovne skupine za cepljenje proti covidu-19 pri posvetovalni skupini imunolog Alojz Ihan in državni sekretar na ministrstvu za zdravje Tadej Ostrc.

Trije scenariji za jesen

Po prvem bi se obvezno testirali tisti s simptomi in tisti, ki so bili v tveganem stiku. Prvi scenarij bo veljal, če bo prevladovala različica koronavirusa, ki se naglo širi v vseh skupinah prebivalstva in pri večini ne povzroča težjega poteka covida-19, ki bi zahteval bolnišnično zdravljenje. Gre za scenarij, ki je ob trenutnih epidemičnih razmerah že v veljavi.

Po drugem modelu modelu bi morali učenci test opraviti enkrat tedensko in to doma, razen tistih, ki obiskujejo prilagojeni program. Ti naj bi se na željo staršev testirali v šoli. Drugi scenarij bi v veljavo stopil v primeru naglega širjenja različice koronavirusa, ki bi povzročila težji potek covida-19 v tako visokem deležu, da bi brez dodatnih javno-zdravstvenih ukrepov nastopila preobremenitev zdravstvenega sistema na vseh ravneh.

Tretji scenarij bi v  veljavo stopil v primeru hudega poslabšanja epidemičnih razmer.

Komentarjev 14
  • Pierre 13:52 18.avgust 2022.

    Okužb se ne da ''zajeziti'', virus pač ne jebe nikogar....pa kaj tem strokovnjakom ni jasno po vseh teh letih korone ????

  • joze95 13:25 18.avgust 2022.

    Ubogi narcisek, ne bo vedel več, kaj je govoril pred enim mesecem. Zanimivo bo slediti narcisku, kako bo zavil v celofan maske in samozaščito. Pravo zmene za propagiranje medicinske stroke.

  • PaPajapopi 12:58 18.avgust 2022.

    Isti ljudje , kot prej nakladajo in nakladajo. Še naprej si želijo korona dodatkov za to kurčevo gripo, dokler se ne bo nekomu utrgalo in bo katerega pospravil.

Sorodne novice