Zdravje
9962 ogledov

Nova odkritja glede dolgega covida

Covid-19 na Jesenicah Profimedia
Obstajajo trije različni tipi dolgega covida, vsak ima svoje simptome, trdijo britanski znanstveniki.

Britanci so raziskovali 1459 bolnikov z dolgim covidom, ki ga avtorji študije definirajo kot bolezen s simptomi 84 dni po dnevu okužbe. Dognali so, da se ljudje z dolgim covidom lahko razvrstijo v tri osnovne skupine. 

Nevrološki simptomi
Bolniki po covidu z nevrološkimi simptomi kot so utrujenost, nagnjenost k omotici in glavoboli. Te simptome je najpogosteje opaziti pri ljudeh z dolgim covidom, ki so se okužili z alfa ali delta različico novega koronavirusa. 

Respiratorni simptomi
V drugi skupini bolnikov prevladujejo tisti, ki imajo respiratorne težave, vključujoč bolečine v prsih in kratko sapo. Najpogosteje gre za ljudi, ki so se okužili z originalno vuhansko različico virusa. 

Številni drugi simptimi
V tretjji skupini so ljudje po covidu, ki imajo različne druge simptome, kot so razbijanje srca, bolečine v mišich in spremembe na koži, poudarjajo strokovnjaki iz Londona. 

"Podatki, pridobljeni s to raziskavo, jasno dokazujejo, da dolgi covid ni edinstven, pač pa da ima nekaj podtipov," je povedala glavna atorica študije, dr. Claire Stevens. Poudarila je, da je razumevanje podtipov ključno pri zdravljenju bolnikov, ki se soočajo s posledicami po covidu.  

Dnevne številke pri nas

Medtem novi koronavirus še vedno kroži v našem okolju. Včeraj so v Sloveniji ob 259 PCR-testih in 1717 hitrih antigenskih testih potrdili 531 okužb z novim koronavirusom. Ob nekaj manj izvedenih testih je to 30 manj kot minulo soboto. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v Sloveniji trenutno 19.996 aktivnih primerov okužb, kar je 66 manj kot dan prej in 1656 manj kot pred tednom dni.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov po najnovejših podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje trenutno znaša 1382, kar je devet manj kot dan prej. Število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev je pri 945, kar so trije manj kot dan prej.

covid-19 šola samotestiranje testi Slovenija Maske, da ali ne: Tako bo v novem šolskem letu potekal pouk Koronavirus zaščitna oprema Slovenija Nič več covid dodatkov, čeprav delajo v enakih razmerah kot prej

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
 • Avatar pantani
  pantani 14:33 16.avgust 2022.

  Eni imajo kovid že dobri dve leti!!!

 • Avatar luckyss
  luckyss 06:44 15.avgust 2022.

  Za dolgi Covid je treba dolgo živeti...Cepite se, da to preprečite ;))

 • becar 21:45 14.avgust 2022.

  Dolgi covid je bolezen cepljenih. Necepljeni tega nimamo!