Zdravje > Aktualno
11166 ogledov

Ginekologinja meni, da NIJZ manipulira s starši in otroki

Sabina Senčar Anže Petkovšek Dr. Sabina Senčar, kandidatka za predsednico RS.
Informacije na letaku o cepljenju proti HPV po mnenju Sabine Senčar, "niso preverljive in podprte z zanesljivimi viri ali dokazi." NIJZ odgovarja: "Trditev ni točna, hkrati pa žal kaže na pomanjkanje znanja na področju preprečevanja raka materničnega vratu."

Ali otroka cepiti zoper okužbo s humanim papiloma virusom (HPV) ali ne je vprašanje, ki si ga starši in najstniki zastavljajo, odkar je cepivo leta 2009 prišlo v Slovenijo. Omogočite otrokom cepljenje, poziva starše stroka. Starši s podpisano izjavo, informiranim pristankom, na začetku šolskega leta privolijo v cepljenje svojih otrok.

V namene ozaveščanja je Zveza društev za boj proti raku pred začetkom šolskega leta izdala brezplačno brošuro z  naslovom Blazno resno o HPV. "Vsak od vas želi svojemu otroku le najboljše, najbolj od vsega pa mu želite zdravja," poziva starše avtorica brošure Desa Muck.

Ginekologinja meni, da NIJZ manipulira s starši in otroki

Nacionalni inštitut za javno zdravje je ob tem izdal informativni letak s pomembnimi informacijami o HPV, ki pa po mnenju znane ginekologinje in predsedniške kandidatke Sabina Senčar, "niso preverljive in podprte z zanesljivimi viri ali dokazi."

"Verodostojnost in točnost informacij sta ključni za etično prakso in zakonito delovanje," je kritična Senčarjeva. 

Sabina Senčar | Avtor: Anže Petkovšek Dr. Sabina Senčar, kandidatka za predsednico RS. Anže Petkovšek
"Ali je res, kot je to zapisano v brošuri za starše, ki je temelj informiranega pristanka za cepljenje proti okužbi s HPV virusom, da je rak materničnega vratu edini rak, ki ga lahko odpravimo s cepljenjem," se sprašuje ginekologinja v zapisu na družbenem omrežju Facebook, ki je sprožilo precejšen odziv tako nasprotnikov cepljenje kot tistih, ki so za. 

Premalo podatkov

Za trditev, da raka materničnega vratu lahko odpravimo s cepljenjem, po mnenju Senčar nimamo dovolj podatkov, saj vplivov omenjenega cepljenja še ni moč zaznati. "Proti HPV virusu smo v Sloveniji deklice začeli cepiti leta 2009. Deklice so bile takrat stare 12 let. Če program cepljenja poteka 15 let, so te cepljene deklice stare danes 27 let ali manj. V svetu je pojavnost raka najvišja v starostni skupini od 30-39 let, pri nas po podatkih pa najpogosteje v starostni skupini 50 let ali več. O tem, kako uspešno je bilo preventivno cepljenje, ki bi edino lahko »odpravilo raka na materničnem vratu«, ne moremo imeti še nikakršnega podatka," zapiše ginekologinja.

Senčar: Informacijo, morajo temeljiti na dejstvih in ne na čustveni manipulaciji

V Sloveniji si kakršnakoli "odstopanja in nedoslednosti pri izvajanju cepljenja ne bi smeli dovoliti," je kritična Senčar. "Letaki, ki jih dobijo otroci v informacijo, morajo temeljiti na dejstvih in ne na čustveni manipulaciji, kaj upamo in želimo, da bo uspeh cepljenja. Gospa Desa Muck je odlična pisateljica. Tako kot vsaka mama upa, da njene hčere ne bi nikoli zbolele za tako grozljivo boleznijo kot je rak na materničnem vratu. Tudi jaz si želim in upam isto, moram pa ostati korektna, etična zdravnica in moram stati za informiranim pristankom, ki ga ponujam svojim pacientkam pred cepljenjem. Zaenkrat jim drugega kot upanje ne morem ponuditi," zaključi ginekologinja. 

NIJZ: Trditev ni točna 

"Trditev zdravnice Sabine Senčar ni točna, hkrati pa žal kaže na pomanjkanje znanja na področju preprečevanja raka materničnega vratu," so nam v odzivu zapisali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). "Menimo, da takšni javni zapisi, kot je zapis zdravnice Sabine Senčar, gotovo ne pripomorejo k ugledu stroke, doseganju visoke precepljenosti mladostnic in mladostnikov v Sloveniji in preprečevanju resnih bolezni, ki jih povzročajo okužbe s HPV, nasprotno, lahko so za zdravje prebivalcev celo škodljivo, " dodajajo pri NIJZ.

Da je cepljenje varno in učinkovito po njihovem potrjujejo številne raziskave in podatki iz držav, ki dosegajo visoko precepljenost proti HPV. Kot dokaz na NIJZ navedejo raziskavi v eminentnih strokovnih revijah. V britanski, objavljeni v strokovni reviji The Lancet, so na primer ocenili, da je pri ženskah, ki so bile cepljene dovolj zgodaj, v starosti 12-13 let, se pravi še pred pričetkom spolne aktivnosti, pojavnost raka materničnega vratu za 87 odstotkov manjša v primerjavi z necepljenimi ženskami. Podobne rezultate je po njihovem dala tudi Švedska raziskava, objavljena v The New England Journal of Medicine. "Rezultati obeh raziskav kažejo tudi na to, kako pomembno je, da je cepljenje opravljeno dovolj zgodaj, še pred začetkom spolne aktivnosti, kajti takrat lahko dosežemo največji učinek," pojasnjujejo na NIJZ. 

V odzivu na navedbe Senčarjeve so še zapisali, da v njihovem letaku ne trdijo, da je rak materničnega vratu edini rak, ki ga se ga da odpraviti, "pač pa gre za prvega raka, za katerega je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) objavila globalno strategijo za odpravo raka materničnega vratu, ki jo je uradno sprejelo 194 držav sveta. Da bi dosegli odpravo raka materničnega vratu, je WHO pozvala vse države sveta, da se potrudijo in v naslednjem desetletju dosežejo cilj 90-odstotno precepljenosti deklic proti HPV."

dezurni@styria-media.si

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentarjev 32
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 14:08 15.oktober 2023.

    Če se ali pa ne strinjamo z omenjeno zdravnico, dohtarji že dolgo niso samo tisto kar bi morali biti. Zavajajo nas pa itak, na svetovnem nivoju.

  • Ender3 12:15 15.oktober 2023.

    Dr.Senčarjeva si upa kritizirati stroko, ki ji pripada..Če bo osamljena jo bodo izobčili..

  • tamara8 11:38 15.oktober 2023.

    Slovenski dohtarji, pa tudi drugi Slovenceljni mislijo, da so pametnejši od vseh drugih svetovnih zdravstvenih organizacij in raziskovacev. Dohtarji v Sloveniji se imajo še mnogo tega za naučiti, kako dostojno postopati s pacienti, pa tudi ne nazadnje še malo bolj ...prikaži več resno se poglobiti v svoj poklic, ne pa iskati poceni populistično slavo!