Zdravje > Aktualno
74511 ogledov

Golob nad kadilce: Napovedane nove prepovedi

Elektronska cigareta, kajenje Profimedia
Zato je po prepričanju NIJZ ključno, da se predlagane spremembe in dodatni strogi ukrepi sprejmejo čim prej.

Zakon o tobačnih in povezanih izdelkih je v fazi medresorskega usklajevanja, so za STA pojasnili na ministrstvu za zdravje. Glavni cilji predloga zakona so prenos spremenjene direktive Evropske komisije, ki se nanaša na ogrevane tobačne izdelke, v nacionalno zakonodajo ter uvedba ukrepov za zaščito zdravja vseh, predvsem pa otrok in mladostnikov, ki vdihavajo škodljive snovi v aerosolu elektronskih cigaret.

K čimprejšnji uvedbi predlaganih sprememb zakona pozivajo na Nacionalnem inštututu za javno zdravje (NIJZ). Te so usmerjene v preprečevanje oziroma zmanjševanje uporabe elektronskih cigaret, ogrevanih tobačnih izdelkov in nikotinskih vrečk, še posebej med mladimi, poudarjajo na inštitutu.

Predvsem mladi in mladi odrasli

"Dejstvo, da te izdelke uporabljajo predvsem mladostniki in mladi odrasli, je zelo zaskrbljujoče, saj ima uporaba nikotina v tem starostnem obdobju številna pomembna dodatna tveganja za njihovo zdravje - zasvojenost, škodljive učinke na razvijajoče se možgane, zvišanje tveganja za uporabo drugih drog in zvišano tveganje za kajenje cigaret," so opozorili.

Podatki kažejo, da so odstotki uporabnikov teh izdelkov praviloma višji med mladostniki (starimi med 15 in 17 let) in mladimi odraslimi kot odraslimi, prav tako se med mladostniki odstotki uporabnikov zvišujejo izraziteje kot med odraslimi, so v sporočilu za javnost pojasnili na NIJZ.

Mladim izdelki zelo dostopni

Ključna dejavnika, ki vplivata na uporabo teh izdelkov med mladimi, sta po njihovih navedbah dostopnost številnih raznolikih arom in intenzivno oglaševanje in promocija na spletu, predvsem družbenih omrežjih. Mladim so ti izdelki v Sloveniji zelo dostopni, tudi mladoletnim, saj jih pogosto kupijo brez težav, kar kaže na pogoste kršitve zakonodajne prepovedi prodaje mladoletnim, so dodali.

"Imamo številna prodajna mesta tobačnih in povezanih izdelkov, kar le še povečuje dostopnost teh izdelkov," so opozorili. Poleg otrok, mladostnikov in mladih odraslih so za škodljive učinke uporabe elektronskih cigaret ranljive še druge skupine prebivalcev. To so nekadilci zaradi zasvojljivosti nikotina, nosečnice in doječe matere zaradi škodljivih učinkov nikotina v tem obdobju ter bolniki z boleznimi srca in ožilja zaradi učinkov nikotina na srčno-žilni sistem, svari NIJZ.

Poziv k takojšnji spremembi

Zato je po prepričanju NIJZ ključno, da se predlagane spremembe in dodatni strogi ukrepi sprejmejo čim prej. V predlogu zakona so po navedbah inštituta med ukrepi prepovedi arom v elektronskih cigaretah, izenačitev tekočin za elektronske cigarete z in brez nikotina, prepovedi značilnih arom v ogrevanih tobačnih izdelkih in slikovna zdravstvena opozorila na njihovi embalaži, regulacija nikotinskih vrečk ter uvedba sistema za obravnavo novih vrst tobačnih oziroma nikotinskih izdelkov pred prihodom na slovenski trg.

Ob tem inštitut podpira tudi uvedbo dodatnih ukrepov, med njimi prepoved elektronskih cigaret za enkratno uporabo, pa tudi ukrepe za povečanje spoštovanja zakonodaje, predvsem prepovedi prodaje mladoletnim. Podpirajo tudi ukrep znatnega zmanjšanja števila in vrst prodajnih mest ter omejitve lokacije prodajnih mest oziroma uvedbo izključno specializiranih trgovin z omejenim številom dovoljenj za prodajo ter okrepitev nadzora nad sestavinami teh izdelkov na slovenskem tržišču.

Zavzemajo se tudi za enotno embalažo za vse tobačne in povezane izdelke, vključno z embalažo naprav za uporabo, za velika slikovna opozorila na embalaži vseh tobačnih in povezanih izdelkov, prav tako za obdavčitev in redno znatno zviševanje trošarin za omenjene izdelke, vključno z napravami za uporabo, za vzpostavitev visokih cen izdelkov. Podpirajo pa tudi ukrepe za zmanjšanje oglaševanja in promocije na spletu in socialnih omrežjih, so še sporočili z NIJZ.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 35
 • Avatar Pantani2
  Pantani2 06:50 25.oktober 2023.

  Potem naj še prepovejo nepreverjena cepiva za kovid!!!

 • Avatar Mehičanka76
  Mehičanka76 00:47 25.oktober 2023.

  Lahko vlada prepove, podraži in ne vem kaj še vse, tisti ki hoče kaditi bo kadil pa naj ga stane kar hoče.

 • Avatar NickMason
  NickMason 20:53 24.oktober 2023.

  Manj se proda cigaret ,dražje so ,razlog je zgolj to da ni priliva v blagajno