Zdravje > Aktualno
1258 ogledov

Instagram lahko odkrije to obolenje

Instagram kopiranje, Lauren Bullen Instagram
Glede na raziskave univerze Cornell, Instagram fotografije razkrivajo nevarno bolezen v začetni fazi.

Strokovnjaki so razvili poseben software, ki odkriva depresijo bistveno prej kot zdravniki uradne medicine. Analizirali so podatke 166 sodelujočih. Njihov zaključek: gotovo obstaja povezava med temnejšimi fotografijami in depresijo.

Tisti, ki je depresiven, pogosteje izbira temnejše barve, tako je tudi pri izbiri filtra na Instagramu. Vsekakor to ne pomeni, poudarjajo na omenjeni univerzi, da imajo vsi, ki uporabljajo temnejši "Inkwell" filter tudi generalno temnejši profil. Znanstvenika Andrew Rice in Chris Danforth sta kljub temu prepričana, da fotografije z Instagrama lahko nakazujejo na depresijo v zgodnji fazi.

Za potrebe raziskave je 170 uporabnikov Instagrama podalo svoje fotografije v uporabo; kot se je izkazalo, jih je 70 trpelo za klinično depresijo. Med zdravimi uporabniki so v raziskavi uporabili sto najnovejših fotografij, pri obolelih pa sto, ki so jih objavili na Instagramu pred postavljeno diagnozo.

Raziskava je dokazala, da fotografije, na katerih prevladujejo modri, sivi in črni odtenki, lahko dokazujejo začetek depresivnosti. Na podlagi ugotovitev so razvili programsko opremo, ki na podlagi teh fotografij odnosno izbire filtra prepozna verjetnost, da se pri uporabniku razvija depresija.

S pomočjo te programske opreme so natančno prepoznali tiste, ki so kasneje dobili potrjeno diagnozo.

Vsekakor gre za eno izmed znanstvenih raziskav, ne gre še za potrjeno teorijo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Džoser
    Džoser 15:26 11.november 2017.

    Sedaj vem zakaj so Arabci in Korejci iz Severne Koreje depresivni !Preveč se oblačijo v črno in belo barvo.Bela +črna =Siva!?Idioti,ki so to dali v javnost so sami depresivni.