Zdravje > Aktualno
14324 ogledov

Izredne razmere v Kranju, zaprtih bo do 18 ambulant

bolnišnica zdravstveni dom Shutterstock
Zaprtih celo do 18 ambulant.

Kranjski zdravniki družinske medicine še vedno vztrajajo pri kolektivni odpovedi pogodb o zaposlitvi. Tistim 23, ki so podali odpovedi 1. aprila, se je pridružil še en zdravnik, torej kar 24 od 34 zaposlenih v Zdravstvenem domu Kranj.

Delo v ambulantah kranjskega zdravstvenega doma bo zato prihodnji mesec precej oteženo. Zaradi koriščenja dopustov pred potekom odpovednega roka bo v posameznih dnevih zaprtih od pet do 18 ambulant. V teh izrednih razmerah bo za bolnike skrbela tako imenovana akutna ambulanta.

Zdravniki še vedno vztrajajo

Kot je na današnji novinarski konferenci v Kranju povedal direktor Osnovnega zdravstva Gorenjske Jože Veternik, kranjski zdravniki družinske medicine še vedno vztrajajo pri kolektivni odpovedi pogodb o zaposlitvi. Tistim 23, ki so podali odpovedi 1. aprila, se je pridružil še en zdravnik, torej kar 24 od 34 zaposlenih v Zdravstvenem domu Kranj.

Zaradi koriščenja dopustov zdravnikov, ki so dali odpoved, bo delo zelo oteženo že maja. "Razmere bodo izredne, saj bo zaprtih od pet, v nekaterih dnevih pa celo do 18 ambulant," je povedala direktorica Zdravstvenega doma Kranj Lili Gantar Žura.

Akutna ambulanta

Ker ne bodo mogli organizirati nadomeščanj, bo v Kranju cel dan poleg dveh ekip nujne medicinske pomoči delovala akutna ambulanta, ki bo od 9. do 17. ure okrepljena s še eno ambulanto, ena ambulanta pa se bo posebej ukvarjala samo z administrativnimi zadevami.

"Nihče pa ne želi niti pomisliti na 1. junij, če bi se zgodil najbolj črn scenarij in se zdravniki, ki že imajo izdane sklepe o odpovedih in jim poteče odpovedni rok 31. maja, ne vrnejo," je izpostavil Veternik. Gantar Žura je ob tem zavrnila nekatere pomisleke o tem, ali nameravajo zdravniki iz javnega zdravstva preiti v zasebnega. Poudarila je, da večina nima takšnih načrtov. "Želijo ostati pri nas, če bodo le zagotovljeni normalni pogoji dela," je izpostavila.

Zdravnik Primarno zdravje Zdravje ZZZS: Zdravniki v Kranju niso preobremenjeni

Ministru bodo poslali apel

Čas za rešitev situacije se hitro izteka, dvomesečni odpovedni rok, v katerem bi zdravniki svoje odpovedi še lahko zamrznili ali umaknili z majem poteče. Zato bodo vodstvo Osnovnega zdravstva Gorenjske in Zdravstvenega doma Kranj ter županih šestih občin, ki jih dom pokriva, na pristojne naslovili nov apel.

Poslali ga bodo predsedniku vlade, ministru za zdravje, direktorju Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), predsedniku državnega zbora in poslancem. Tako jih bodo ponovno pozvali, naj se zavejo zelo resne situacije v Kranju in skušajo stakniti glave ter zbrati energijo in najti rešitev.

Odločitev ZZZS samo še otežila stvari

V Kranju si želijo, da bi bil sprejet aneks k splošnemu dogovoru o obremenitvah družinskih zdravnikov, kot ga je predlagalo ministrstvo za zdravje. Sredina odločitev upravnega odbora ZZZS, da aneks zavrne, stvari dodatno otežuje, je ocenil Veternik. Pojasnil je, da bo verjetno sledil arbitražni postopek, za katerega meni, da je obsojen na neuspeh. Končni odločevalec bo potem vlada.

Z junijem le še 10 zdravnikov

Kot je izpostavil Veternik, se s sprejetjem aneksa zelo mudi. "Zato je naš apel, naj vlada pospeši sprejemanje aneksa in naj skuša nato s sprejetimi določbami izvajalce z njegovo vsebino seznaniti ne šele 1. junija, temveč najkasneje 25. maja," je povedal Veternik, ki se boji uresničitve črnega scenarija, da bi z junijem v kranjskem zdravstvenem domu ostalo le še 10 splošnih zdravnikov.

Kaj bi to pomenilo, si ne zna dobro predstavljati, saj bi brez osebnega zdravnika naenkrat ostalo kar 50.000 ljudi. Gantar Žura je pojasnila, da bi verjetno potem delo potekalo naprej v podobni obliki, kot bo potekalo maja, kar pomeni, da bi za akutna stanja bolnikov poskrbeli, kronični bolniki pa bi čakali. To pa bi prineslo precej težav in posledic tudi na daljši rok.

Družinski zdravniki Zdravstvenega doma (ZD) Celje, ki so odpovedi zaposlitve zamrznili na podlagi obljube ministra za zdravje so  danes vladi "dali čas" do 31. maja. Če najkasneje takrat ne bo potrjen aneks k splošnemu dogovoru, so napovedali, da bodo naslednji delovni dan vložili odpovedi.

Šabeder: Odprta vprašanja v aneksu gredo na arbitražo

Da je na vrsti arbitraža, je popoldne, po sestranku delovne skupine za družinsko medicino potrdil minister za zdravje Aleš Šabeder.  Kot je pojasnil v izjavi za medije, pri aneksu številka ena ostaja odprto vprašanje, kako "eksplicitno zapisati dikcijo, da nihče od zavarovancev ne ostane brez osebnega zdravnika".

"Vsi se strinjajo, da je 1850 glavarin tista zgornja meja, ki zagotavlja varnostno in kakovostno oskrbo zdravnikov, hkrati pa je treba poskrbeti, da noben pacient ne bo ostal brez osebnega zdravnika in prav to ostaja odprto," je pojasnil minister, ki je poudaril, da to ne pomeni, da bodo zdravniki z več pacienti že opredeljene paciente odklonili. "Tukaj govorimo o novih timih, o tistih, ki na primer nadomeščajo upokojevanja, ti bi lahko odklanjali pri 1850," je dodal.

Pet odstokov ljudi nima svojega zdravnika

Aleš Šabeder | Avtor: DZ DZ
Minister je še poudaril, da se v zadnjih letih ves čas pojavlja pet odstotkov populacije, ki nima svojega zdravnika. "Gre za to, da se več čas pojavlja tisti del populacije, ki se seli iz kraja v kraj ali prehajajo od pediatrov k družinskim zdravnikom. Takšnih je približno 170 tisoč na leto. To je je tema, ki jo je na arbitraži treba uskladiti," je še dejal.

Na arbitraži, ki bo 6. maja, bodo na mizi po ministrovih besedah imeli tudi predlog, da neopredeljene bolnike prevzamejo tisti zdravniki, ki imajo najnižje glavarinske količnike znotraj ali zdravstvenega doma ali območne enote ZZZS. V tem primeru bi z ustrezno kadrovsko politiko to morala zagotoviti vodstva zdravstvenih zavodov, je dejal Šabeder.

Če aneksa ne bodo sprejeli na arbitraži, bo o njem odločala vlada. Po Šabedrovih napovedih bi to lahko bilo že 15. maja, kar pomeni, da so še vedno znotraj odpovednega roka kranjskih zdravnikov.

Šabeder: Za zavarovance je treba poskrbeti

"Danes nimamo več zdravnikov v sistemu, torej imamo robne pogoje, takšne kot jih imamo, in znotraj tega je treba iskati rešitve,"  je razmere v družinski medicini ocenil Šabeder. Po njegovih besedah se tudi stroka zaveda, da je treba poskrbeti za vse zavarovance. "Vsi skupaj sledimo cilju, da v naslednjih letih zagotovimo bolj normalne pogoje in obremenitve za mlajše zdravnike, tako da bo tudi zanimanje za specializacijo družinske medicine večje," je dejal.

Na današnjem srečanju so govorili tudi o zmanjševanju administrativnih obremenitev družinskih zdravnikov, ki jih bodo po ministrovih napovedih zmanjšali v najkrajšem možnem času.

ZZZS: Zniževanje glavarinskih količnikov brez realne podlage

Minister za zdravje Aleš Šabeder je ped tem družinskim zdravnikom obljubil, da bo sprejet aneks, ki bo določil mejo za odklanjanje novih bolnikov pri 1895 glavarin, kot je to zapisano v vladnem sporazumu s sindikatom zdravnikov in zobozdravnikov Fides. Hkrati pa bi s tem izvajalce zavezal, da noben bolnik ne sme ostati brez osebnega zdravnika.

Takšen predlog je upravni odbor ZZZS v sredo zavrnil kot neuresničljiv, saj "zniževanje glavarinskih količnikov rez realne podlage, zlasti brez dodatnega kadra, ne more rešiti problematike preobremenjenosti družinskih zdravnikov". 

Po oceni zavarovalnice bi v primeru znižanja glavarin potrebovali skoraj 300 dodatnih zdravnikov, ki pa jih trenutno ni. Namesto tega je odbor predlagal, da se pri opredeljevanju upošteva obremenitev državnega povprečja, ki je zdaj 2417 glavarin. Glede aneksov k splošnemu dogovoru ima zadnjo besedo sicer vlada. Izvajalec je tisti, ki vodi kadrovsko politiko.

Upravni odbor je sicer še ocenil, da ZZZS kot plačnik zdravstvenih storitev v rokih, redno in skladno s predpisi zagotavlja financiranje izvajalcev zdravstvenih storitev za delovanje ambulant na primarni ravni. Posamezni izvajalec pa mora zagotoviti ustrezno plačevanje zdravnikov in drugih zdravstvenih delavcev, kar vključuje tudi dodatno plačilo za povečan obseg dela, in voditi ustrezno kadrovsko politiko.

Odgovorne tudi občine

Ob tem so izpostavili, da so občine kot ustanoviteljice zdravstvenih domov in kot koncendenti dolžne oblikovati mrežo javne zdravstvene službe na svojem območju in zagotavljati dostop zavarovanim osebam do zdravnika, sodelovati pri upravljanju zdravstvenih domov ter tudi na druge načine spodbujati zaposlovanje zdravnikov na primarni ravni.

dezurni@zurnal24.si

 

 

 

Komentarjev 25
  • antitrust 01:51 26.april 2019.

    Vsi ven, pa brez možnosti opravljanja s.p

  • leonardo 16:10 25.april 2019.

    Kaj niso včasih saboterje zapirali?

  • franc09 16:08 25.april 2019.

    Zdravniki skupaj s celotnim osebjem zdravstvenih domov in predvsem vodilni uslužbenci zelo dobro vedo, kako je organizirano delo npr. v Nemčiji. Tam zdravnik samo kroži med sobami, opravlja zahtevnejše stvari, nadzoruje, manjše in administracija pa je prepuščena sestram, ki jih ...prikaži več bi lahko uvozili veliko več, ker so delavneše in prijaznejše od naših materialistov, opravljivk in kroničnih kadilk.

Sorodne novice