Zdravje
6062 ogledov

ZZZS: podatek, da imajo zdravniki za pacienta sedem minut, je zastarel

slovenija01.04.09, nevroloska klinika, zdravniske sestre, zdravniki, pacjenti, l Nik Rovan
ZZZS: Sedem minut za bolnika je zastarel podatek in ne drži. Zdravniki ugovarjajo.

"Glede dejanskih obremenitev družinskih zdravnikov pojasnjujemo, da podatki ZZZS o obračunanih zdravstvenih storitvah za leto 2018 kažejo, da so vse ambulante družinske medicine v letu 2018 obravnavale skupaj 1,634 milijona različnih zavarovanih oseb, kar pomeni, da v lanskem letu 335.000 oseb ni obiskalo svojega družinskega zdravnika niti enkrat, čeprav ga imajo izbranega," na vprašanje, kako so obremenjeni družinski zdravniki in ali imajo za bolnika res povprečno le sedem minut časa, odgovarjajo na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). 

Za pacienta ne sedem, pač pa 13 minut?

Po podatkih ZZZS je zdravnik družinske medicine lani v povprečju opravil 42 obravnav dnevno. Ob upoštevanju 6,5-urnega pogodbenega delovnega časa v ordinaciji pomeni, da je v letu 2018 obravnava v povprečju trajala 9,3 minute.

Zdravnik Apel Zdravje Družinski zdravniki: Ne zmoremo več, temu je treba narediti konec

Po podatkih ZZZS je 45 odstotkov vseh obravnav kratkih, ko pacient ni nujno prisoten v ambulanti, ampak opravi telefonski ali elektronski posvet.
 "Če bi upoštevali, da kratek obisk traja pet minut, bi povprečni obisk v ambulanti v letu 2018 trajal 13,2 minut," pravijo na ZZZS. Na vprašanje, zakaj sindikalna združenja že nekaj let poudarjajo, da imajo družinski zdravniki za posameznega pacienta časa le sedem minut, pa na ZZZS odgovarjajo: "Kot vidite ta podatek ni več točen, ker temelji na 12 let stari raziskavi na številčno zelo majhnem vzorcu obiskov pacientov."

Podatek sedem minut na bolnika izhaja iz doktorske disertacije Gordane Živčec Kalan, opravljene na podlagi  raziskave narejene leta 2003 in 2004 med 41 splošnimi zdravniki (na vzorcu okoli 13 tisoč obiskov pacientov), ki so natančno merili svoje delo.

Predsednik sindikata: Gre za neumestno metodologijo merjenja

Igor Muževič, sindikat Praktikum | Avtor: S. H. H. S. H. H.
"ZZZS se trudi pokazati, da so zahteve zdravnikov družinske medicine neupravičene," pravi predsednik sindikata družinskih zdravnikov Igor Muževič. 

"ZZZS je upošteval 220 delovnih dni, kar pomeni, da ni upošteval odsotnosti zaradi izobraževanja, ki znašajo minimalno 14 dni na leto. Prav tako ni upošteval odsotnosti zaradi bolniških staležev. V Sloveniji je povprečno število dni zaradi bolniške odsotnosti bilo pri ženskah 18 dni, pri moških 12 dni," pravi Muževič.

Povprečno število delovnih dni znižujejo tudi porodniške odsotnosti. Z upoštevanjem teh podatkov bi bilo za izračun namesto 220 delovnih dni upoštevati 187 dni. Ob upoštevanju tega podatka je posamezni zdravnik dnevno opravil 49 obravnav in ne 42 kot navaja ZZZS. 

ZZZS zanima predvsem denar

"Številni pomisleki pa ostajajo povsem nenaslovljeni: delo na več deloviščih hkrati, mrliški ogledi med ambulanto, nezabeleženi telefonski klici, nezmožnost beleženja pregleda in analize laboratorijskih izvidov in izvidov kliničnih specialistov, nezmožnost zabeležiti vsega opravljenega dela zaradi pomanjkanja časa. Delati obračunske modele po principu junk in, junk out obdelave podakov je nesmiselno," pravi Muževič.

Pritrjujejo mu tudi na Nacionalnem inštituti za javno zdravje. "NIJZ in ZZZS uporabljata za delitev obiskov različne šifrante, ki izhajajo iz različnih potreb obeh institucij; mi seveda podatke spremljamo v prvi vrsti za javnozdravstvene namene in namene spremljanja obremenitve mreže, ZZZS pa zanima finančni vidik," razlagajo na NIJZ.

Čakalnica Razpad sistema Zdravje Razpad sistema: Uresničili grožnje in dali odpoved

Primerjava. Po podatkih medicinske publikacije BMJ obisk pri družinskem zdravniku v Avstriji traja povprečno pet minut, v Estoniji devet minut, v Nemčiji 7,6 minut, na Madžarskem šest minut, na Slovaškem štiri do pet minut, v Španiji 7,8 minut, v Veliki Britaniji 8,65 - 9,4 minut, v Latviji 12 minut, na Nizozemskem 9,81 minut, na Poljskem 10,3 minut in v Romuniji 9,2 minut. 

Po podatkih NIJZ za posameznega bolnika med pet in šest minut

Leta 2017 je po uradnih podatkih NIJZ bilo v ambulantah družinske medicine opravljenih 5.854.184 fizičnih pregledov bolnikov. Posamezni zdravnik je povprečno opravil 36,4 fizičnih obravnav dnevno in povprečno dva hišna obiska na teden. 

Glede na podatke NIJZ je zdravnik dnevno obravnaval med 56 in 66 pacientov. Ob upoštevanju 390 minut ordinacijskega časa dnevno (tako kot to naredi tudi ZZZS), je zdravnik družinske medicine imel na voljo povprečno med 5,9 in 6,6 minut dnevno za posamezno obravnavo.

Še manj kot sedem minut?

"Če predpostavimo, da za administrativne obravnave porabimo dve uri ordinacijskega časa - upoštevati je potrebno tudi, da številnih opravil sploh ne beležimo - predvsem telefonskih klicev in analize izvidov in za hišne obiske povprečno 20 minut dnevno, pridemo do ugotovitve, da ima zdravnik družinske medicine povprečno 6,9 minut časa za fizično obravnavo bolnikov," pravi Muževič in dodaja: "Številka povsem sovpada s podatki iz raziskave iz leta 2005, ki je neposredno merila obremenitve 45 zdravnikov družinske medicine. To niti ni nenavadno, saj se do leta 2017 število timov družinske medicine ni bistveno spreminjalo. Se pa je zato spremenila zahtevnost obravnave."

Stavka zdravnikov Nezadovoljstvo Slovenija Zdravniki: Dosledno se bomo držali standardov in normativov

 

Komentarjev 13
  • jezero 06:43 13.april 2019.

    Pazite, da vam v čakalnicah zdravstvenih domov ne odvzamejo denarnice! Njihova pogoltnost je neomejena.

  • Aro 10:58 12.april 2019.

    Kar naj dajo odpovedi in gredo v tujino! Ni problema. Zunaj jih ne bodo hoteli niti sami nimajo resnega namena iti ven, ker jim je tu preveč dobro in bi zunaj res morali delati, tako zares. Uvoženi zdravniki iz juga ...prikaži več pa, verjemnte bi hitro obvladali jezik toliko kot ga rabijo. Če so medicino doštudirali (po enakem programu kot naši) jim jezik ne bo ovira

  • dd 11:36 10.april 2019.

    Zdravnica je imela zame vedno manj kot 5 minut, odkrižala se me je, da je prikrila svoje nesposobnosti. Sedaj imam koncesionarja, ki ima znanja in sposobnosti na pretek. Pri njem sem lahko tudi več kot 20 minut. Ima vpisanih več ...prikaži več pacientov, kot drugi. Človek se vpraša, kako nekateri enako delo, normalno zmorejo, drugi pa "umirajo". Temu se pravi sposobnost in znanje. Koncesionar je v svojo dopolnitev znanja ogromno vložil. Navaden zdravnik pa ne, ampak čaka, da mu kar pade z neba(denar).