Zdravje > Aktualno
5736 ogledov

Izredni nadzor v UKC Ljubljana: Nespodobno obnašanje vodje službe

UKC Ljubljana Anže Petkovšek
Takratni vodja službe za korporativno varnost podrejenemu naročil, naj posnetke umakne in zavaruje, saj naj bi obstajal sum, da lahko te posnetke kdo izkoristi za izsiljevanje.

Lani oktobra se je na varovanem območju UKC Ljubljana zgodil incident med zdaj že nekdanjo vodjo službe za korporativno varnost Matjažem Tavčarjem in neznano osebo, je včeraj poročal 24ur.com. Po njihovih informacijah je po incidentu Tavčar naročil izbris posnetkov nadzornih kamer za obdobje treh dni. Pristojni uslužbenci so o dogajanju obvestili vodstvo ljubljanskega kliničnega centra in predlagali uvedbo izrednega notranjega nadzora nad delom službe za korporativno varnost.

Generalni direktor UKC Ljubljana Marko Jug jepovedal, da je nevrokirurg Roman Bošnjak dobil še eno opozorilo pred odpovedjo.

Kot je na današnji novinarski konferenci, sicer namenjeni predstavitvi akcijskega načrta za zagotavljanje skladnosti poslovanja z dobavitelji, dejal vodja urada za pohvale in pacientove pravice ter pooblaščenec za nenasilje v UKC Ljubljana Nejc Seitl, je v obravnavo prejel prijavo zaradi trpinčenja, nadlegovanja in spolnega nasilja. Podali so jo nekateri zaposleni v službi za korporativno varnost zoper svojega takratnega vodjo.

"Na podlagi preučitve vseh dokazov, opravljenih razgovorov s temi zaposlenimi in analize dogodkov sem sprejel lastno dokazno oceno, da takratni vodja službe ni izvajal mobinga oziroma nedovoljenega trpinčenja na delovnem mestu, saj sem ocenil, da ni šlo za neka ponavljajoča se in sistematična negativna oziroma žaljiva ravnanja," je dejal.

"To sicer ne pomeni, da pri svojem delu nisem zaznal drugih nepravilnosti, zlasti tistih, vezanih na kršitve pogodbe o zaposlitvi, kršitve etičnega kodeksa in kršitve pravil glede gibanja oseb v upravnih območjih," je poudaril.

Obremenjujoči posnetki

Seitl je med obravnavo primera namreč od žvižgača prejel kopije posnetkov videonadzornih kamer, na katerih je bilo razvidno "nespodobno vedenje takratnega vodje službe na upravnem območju v UKC Ljubljana". Žvižgač jih je posredoval z obrazložitvijo, da mu je takratni vodja službe naročil, da naj posnetke umakne in zavaruje, saj naj bi obstajal sum, da lahko te posnetke kdo izkoristi za izsiljevanje.

Kot je pojasnil Seitl, so na podlagi ugotovitev vodstvu UKC med drugim predlagali izredni notranji nadzor nad delom službe za korporativno varnost in njeno reorganizacijo. Nekatere od predlaganih ukrepov je vodstvo že izvedlo, druge še izvaja.

Delo nadzorne komisije je po Seitlovih besedah zelo zahtevno, saj se preiskava ne nanaša samo na videoposnetke, temveč so jo razširili tudi na druga področja dela službe. Do zaključka preiskave podrobnosti ne more razkriti, je dejal.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3