Zdravje > Aktualno
647 ogledov

Bešič Loredan: Revizija v UKC ugotavlja nespoštovanje predpisov

UKC Ljubljana Anže Petkovšek
"Eno ključnih sporočil revizije je, da gre za nespoštovanje zakonskih pravil, predvsem glede postopkov javnega naročanja," je na novinarski konferenci pojasnil minister za zdravje.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan se  v odzivu na aktulno problematiko na področju zdravstva poleg afere v UKC Ljubljana in odstopa kirurga Romana Bošnjaka, dotaknil tudi revizije sklenjenih poslov z dobavitelji za obdobje zadnjih štirih let v naši največji bolnišnici,  ki jo je izvedlo podjetje Ernst & Young. Minister je poudaril, da je revizija pokazala na "več kritičnih neskladij, ki imajo pomembne posledice na poslovanje in ugled zavoda." 

Neskladnosti so tako opazili pri oddaji naročil brez predhodno izvedenega postopka javnega naročanja - drobljenje naročil, potrjevanju končnih poročil za posamezna javna naročila ter oddaji javnih naročil v zakonskem roku. Gre za zaupen dokument, poročilo pa bodo po besedah ministra posredovali tudi KPK. "Revizija je bila opravljena, poročilo je v tiskani obliki. Prejel sem ga samo jaz," je povedal Bešič Loredan.

Revizorji so po njegovih besedah ugotovili dosledno neskladnost z usmeritvami zavoda in ponavljajoča se vprašanja, denimo glede manjkajočih zapisov o odpiranju ponudb. Izpostavil je tudi manjkajoče naročilnice in prednostne obravnave dobaviteljev pri plačilih. Glede prednostne obravnave je minister dejal. "Tisto, kar smo primarno videli, imamo kar nekaj indicev, ki na to kažejo."

160 strani dolga revizija je poslovna skrivnost, na ministrstvu pa jo zdaj preučujejo ustrezne službe. En del poročila bo verjetno ostal zaupen in ga bodo morali verjetno preučiti ustrezni organi, je poudaril.

Skupen odziv ministrstva in ljubljanskega kliničnega centra je predviden za sredo.

Bešič Loredan se je odzval tudi na očitke zaradi pogodb s svetovalci, ki po skupni vrednost presegajo milijon evrov. Kot je dejal, je zaradi kritik naredil primerjavo s porabo prejšnjih ministrov. Tako je njegov predhodnik Janez Poklukar sklenil 172 različnih pogodb, v vrednosti milijon in dvesto tisoč evrov, Tomaž Gantar pa v devetih mesecih 157 različnih pogodb v skupni vrednosti milijon in štiristo tisoč evrov."Če pogledamo zneske smo bili vsi ministri prisiljeni v sklepanje različnih pogodb in ti zneski ne odstopajo od običajnega" je povedan Loredan. 

Minister je potrdil sprejetje zakona o digitalizaciji in zakona o ZZZS, s katerima želijo predvsem razbremeniti delovno osebje, prav tako pa naj bi povečala varnost pacientov in omogočila transparentnost delovanja. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.