Zdravje
8289 ogledov

Ob rednem plačilu so zahtevali še honorar zase

Danijel Bešič Loredan Vlada RS
Je bil primer nevrokirurga z UKC ljubljana, ki je za samoplačniško operacijo, ki je stala 27 tisoč evrov, zahteval še šest tisoč evrov honorarja, osamljen primer ali zasebne honorarje zahtevajo tudi drugi?

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan se je odzval na domnevno koruptivno dejanje nevrokirurga na UKC Ljubljana, ki je izvedel samoplačniško operacijo mlajše pacientke iz Makedonije, ob tem pa zahteval še šest tisoč evrov honorarja, ki ga je družina plačala na bančni račun v Hongkong.

"Odprli smo Pandorino skrinjico"

Bešič Loredan je pojasnil, da je Urad za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu, ki ga vodi Aleš Šabeder, 9. marca na UKC Ljubljana posredoval dopis in jih pozvala, da v zvezi z operacijo posredujejo račun in operacijski zapisnik, vendar do danes nobenega od dokumentov še niso dobili. 
"Gre za nedopustno dejanje, očitno smo odprli Pandorino skrinjico za potencialno izjemno težka koruptivna tveganja," pravi Bešič Loredan, ki upa, da bodo pristojne institucije opravile svoje delo.

"Ljudje nam poročajo o imenih in priimkih"

Ministrstvo bo, ko prejmejo podatke iz UKC Ljubljana, skušali ugotoviti, "v kolikšni meri je nevrokirurg zlorabil pooblastila in v kakšni meri je njegovo dejanje nesprejemljivo".
Loredan se sprašuje tudi, v kakšni meri je takšna zahteva po zasebnem honorarju, sistemski problem in ali se "ta modus operandi izvaja v drugih ustanovah."
Kot pravi Loredan, na ministrstvu zadnje dni prejemajo veliko informacij o tovrstnih dejanjih kirurgov, ki so ob rednem plačilu zahtevali tudi honorar zase. "Prihaja vsebina, ki jo je treba preveriti, gre za različne zdravnike v različnih institucijah. Ljudje nam pišejo o imenih in priimkih, upajo si govoriti in verjamejo, da bomo prišli do tega do dna."

Gre za osamljen primer ali je tako ravnalo več zdravnikov?

"Če bomo ocenili, da ne gre za osamljen primer, ampak je to nekaj sistemskega, bomo uvedli nadzor na UKC Ljubljana. Hočemo ugotoviti, ali gre za osamljen primer ali je tako ravnalo več zdravnikov na UKC Ljubljana. Prišli bomo temu do dna," pravi minister. Ministrstvo naj bi ob tem pripravilo navodila za ravnanje v primeru samoplačniških operacij. 

"Zdravnik, ki je zaposlen v UKC Ljubljana ali kateri drugi javni ustanovi, ne more računa izdati sam," poudarja Bešič Loredan. "Imamo dilemo, ali gre za eksces, osamljeni primer ali zadevo, ki je tekla že več let." 

"27 tisoč evrov? Ali smo v Švici?"

Loredan meni tudi, da je osnovna cena operacije pretirana. "Z mojega vidika zaračunati 27 tisoč evrov za operacijo, take operacije toliko stanejo v Švici. A smo mi v Švici?" se sprašuje.
Prav tako je bistveno pretirana cena ekspertnega mnenja, za katerega je nevrokirurg zaračunal šest tisoč evrov. Zdravniki za ekspertna mnenja načeloma računajo tisoč evrov, pravi Bešič Loredan.   

UKC Ljubljana ob ugled tudi zaradi revizije naročanja 

Bešič Loredan je potrdil tudi, da je bila na UKC Ljubljana izvedena revizija sklepanja poslov z dobavitelji v zadnjih štirih letih. Gre za zaupni dokument s katerim je seznanjen minister in ga proučujejo ustrezne institucije. "Izkazuje se več kritičnih neskladij, ki imajo pomembne posledice na poslovanje in ugled zavoda." Gre za oddajo naročil mimo postopka javnega naročanja, torej za drobljenje poročil, revizija kaže tudi na prednostne obravnave nekaterih dobaviteljev. Poročilo so posredovali tudi na KPK, javnosti ga bodo predstavili v sredo. 

 

Komentarjev 31
  • Grof 18:07 14.marec 2023.

    Pa saj ta majmun na sliki, ni nič drugačen od svojih kolegov, sedaj, ko je ministr, mu je pa plača ministra nadomestilo za izpad prihodka pod mizo, ….

  • jakec42 19:14 13.marec 2023.

    Požrešnost dohtarjev ne pozna meja!

  • Avatar R_D
    R_D 17:55 13.marec 2023.

    Vedno se piše in govori samo o zdravnikih, ki jih je samo okoli 7.000, vseh javnih uslužbencev pa je 200.000. Teh ostalih 193.000 naredi neprimerljivo več škode od dohtarjev. Naši levaki imajo očitno fetiš na zdravnike, da vam jih mečejo ...prikaži več kot kost za glodat vsak teden in s tem odvračajo pozornost od še hujših lopovščin, ki jih počnejo sami in ostali javni uslužbenci.