Zdravje > Aktualno
1284 ogledov

Kaj se zgodi, če pogoltnemo žvečilni gumi

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Je res, da ga prebavljamo sedem let?

In kaj se zares zgodi, če ga pogoltnemo? Eden od mitov, s katerim še danes nekateri strašijo majhne otroke pravi, da žvečilni, ki ga nehote pogoltnemo, lahko v prebavnem sistemu ostane celih sedem let. Neumnost, pravijo strokovnjaki.

Žvečilni gumiji so narejeni iz gume, ki so jim dodali sledilo, arome in mehčala. Če slednje prebavni sokovi razgradijo, gume ne, saj je sestavljena iz kemikalij, ki so nerazgradljive. Vendar to ne pomeni, da žvečilni ostane v telesu sedem let.

Naše telo namreč spozna, da gume ne more sprejeti, da od nje ni koristi, zato jo pošlje naprej, skozi prebavni proces. Na koncu se z blatom izloči in v enaki obliki, kot smo jo pogoltnili, pojasnjujejo v poučnem posnetku, objavljenem na spletni strani Youtube Reaction.

Vsekakor pa jih ni priporočjivo kar pogoltniti.  Predvsem je to lahko nevarno za otroke, ki žvečilko pogoltnejo že iz navade. Ko se žvečilni gumiji kopičijo v prebavilih, lahko povzročijo obstrukcijo črevesja ali dražijo stene želodca in jih je v nekaterih primerih treba celo kirurško odstraniti. Na splošno pa se simptomi pojavijo že po nekaj dneh.

Preberite še:

Zakaj je to najbolj popularno ležišče

Komentarjev 1
  • kapibara 11:16 06.junij 2016.

    Če žiletko razžre, za želodec ni ovir.Pravijo, da na med. faksu je prvo vprašanje:kateri organ je najpametnejši- pravijo glava... ŽELODEC !! ""Pametna glava" požre glih čist vse, kar pa želodcu ne paše-odgovarja, on pa enostavno odvrže- izbruha.. :-)