Zdravje > Aktualno
1367 ogledov

Kdaj bo na voljo cepivo in kdo bo na prednostni listi

epa
Napovedi so vedno težavne, a če bodo sedanje raziskave potekale brez zapletov, bi lahko letos izdelali nekaj sto milijonov primerkov cepiva, pojasnjujejo pri WHO.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) upa, da bo do konca leta na voljo vsaj eno cepivo proti covidu-19.  Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, trenutno potekajo raziskave za približno 200 morebitnih cepiv.

Novi koronavirus Covid-19 Zdravje Izjemno slabe novice o okužbah pri nas

Približno deset so jih že preizkusili na ljudeh. "Tudi če se prvo ali drugo cepivo ne bo izkazalo za to, kar je obljubljalo, ne smemo izgubiti upanja," je danes na sedežu organizacije v Ženevi dejala vodja znanstvenikov WHO Soumya Swaminathan. Po njenem so napovedi vedno težavne, a če bodo sedanje raziskave potekale brez zapletov, bi lahko letos izdelali nekaj sto milijonov primerkov cepiva. Pri tem je opozorila, da velik izziv predstavljajo kapacitete za izdelavo cepiva, a so se številna podjetja že podala v velike investicije.

Kdo bo na prednostni listi?

 | Avtor: Epa Epa
WHO sodeluje z vsemi državami sveta pri dogovoru o prioritetah razdeljevanja cepiva. Izogniti bi se morali, da bi si kakšna država cepivo zagotovila zgolj zase, na prednostni listi pa bi lahko bili zdravstveno osebje in negovalci, policisti, prodajalci, starejši ljudje in kronični bolniki, je še dejala Swaminathana.

Kljub temu, da se cepivo razvija rekordno hitro, po besedah znanstvenice, ne bi smeli sklepati kompromisov na račun varnosti. Prav tako ni izključila možnosti redkih stranskih učinkov cepljenja. "Tveganje in koristi je treba vedno dobro pretehtati. Na svetu ni ničesar brez ničelnega tveganja," je še dejala.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice