Zdravje > Aktualno
42801 ogledov

Izjemno slabe novice o okužbah pri nas

Novi koronavirus
1/2
Profimedia
V Sloveniji smo včeraj zabeležili osem novih okužb z novim koronavirusom.

Včeraj smo v Sloveniji zabeležili največji porast okužb v dobrem mesecu in pol. Glede na dan prej, se je včeraj število odkritih okužb celo podvojilo. Večje število, to je 11 potrjenih okužb na dan, pa smo beležili že kar nekaj časa nazaj, to je 29. aprila. Od takrat ni bilo dneva, ko bi bilo število novo potrjenih okužb večje od šest. Od konca aprila smo enkrat odkrili šest in dvakrat po pet okužb na dan, sicer pa so bile številke nižje. 

Med novimi okužbami so bile tri v Ljubljani, ena v Kopru, ena v Krškem, tri pa so iz tujine. Med okuženimi je tudi zaposlena v ljubljanskem kliničnem centru. 

Covid-19 Zdravje Minister: "Tudi meni na začetku številka ni bila jasna"

Čeprav je Jelko Kacin pred časom pojasnjeval, da gre pri primerih iz tujine za Slovence, ki so se okužili v tujini, je NIJZ pojasnil drugače: gre za osebe, ki nimajo stalnega bivališča v Sloveniji, sicer pa so okužbe razvrščene po občini stalnega bivanja okuženega in ne po tem, kje se je kdo okužil. A covid-19-sledilnik danes trdi enako kot Kacin. 

Že včeraj so strokovnjaki ocenili, da je potrebno zaostriti ukrepe, predvidoma naj bi šlo za delno zaprtje mej oziroma uvedbo karantene za prihode iz določenih držav, o čemer naj bi vlada odločala že danes, zaostritev pa bi stopila v veljavo že jutri. 

Gantar: Obstaja nevarnost...

Da bo treba ukrepati, je na današnji novinarski konferenci pred sestankom strokovne skupine poudaril tudi minister za zdravje Tomaž Gantar. "Glede na to, da se nam je začelo dogajati, da okužbe prihajajo že vsak dan, predvsem iz držav bivše Jugoslavije, torej gre za problem južne meje, bo treba nekaj zaostriti. Okužb ni konec, to je dejstvo. Če upoštevamo ob tem še naše obnašanje, potem obstaja neka potencialna nevarnost, da se razmere poslabšajo," je dejal. 

Po njegovem se bodo torej pogovarjali predvsem o strožjih ukrepih pri prehodu meja. "Meje smo odpirali, saj veste, bilo je veliko pritiskov, na primer s strani turizma. BIH je bila še nedavno nazaj glede okužb označena kot zeleno področje, danes je rdeče, zato bo temu primerno treba izvesti dodatni nadzor."

Vodja svetovalne skupine Bojana Beović je že včeraj predlagala, da bi tako kot Hrvati od turistov ob vstopu v državo zahtevali kontaktne podatke. 

Milan Krek Covid-19 Slovenija Zaostrovanje ukrepov zaradi novih okužb verjetno že v petek

Zaradi bolezni se v UKC Ljubljana, ki je edina Covid bolnišnica pri nas, zdravi pacient manj, od včeraj je tako na tamkajšnjem oddelku šest bolnikov z novo koronavirusno boleznijo. Eden potrebuje intenzivno zdravljenje.

Aktivno okuženih je pri nas trenutno 34 ljudi.  Skupno so bili doslej v Sloveniji potrjeni 1511 primeri, v bolnišnicah so jih zdravili 376, umrlo je 109 ljudi. 

Več okuženih na Hrvaškem, Bosna nevarna destinacija

Več okuženih je tudi na Hrvaškem. "Zadnje dni imamo več primerov, nedavno imamo odkrit tudi lokalni prenos. Mislim, da bi se morali ljudje bolj držati navodil," je povedal epidemiolog Bernard Kaić iz hrvaškega zavoda za javno zdravje. Eden od zagrebških primerov namreč ni uvožen, očitno se je oseba okužila od nekoga, ki je prišel iz tujine že pred dvema tednoma, kar pomeni, da virus kroži, to pa so ugotovili šele zdaj.

V Zagrebu so bili potrjeni štirje novi primeri, še dva pa v Istri. Vsi štirje zagrebški primeri so s Inštituta Hrvoje Požar, 16 ljudi je v samoizolaciji. Dve potrjeni okužbi pa sta v Puli, kjer več kot 70 dni niso imeli nobene okužbe. Okužena sta bila v Bosni in Hercegovini na področju Sanskega mosta.

Štab civilne zaščite Istrske županije je izdal poziv ljudem, naj ne potujejo na območja s slabo epidemiološko situacijo in naj se držijo navodil. 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 26
  • anica00 23:29 18.junij 2020.

    Za mene ni bitno, kar meni stroka, pač pa kaj menijo komentarji

  • munja 18:25 18.junij 2020.

    Kot je bilo povedano in napisano, je potrebno zapreti meje za tiste države, ki so kritične. Ne vem, zakaj so jih sploh odprli tako hitro.

  • jakec1575 14:16 18.junij 2020.

    naj pojasnimo. ta vlada je ze pred mesecem in pol ukinila nadzor temperature na meji. ko so se vlejale obcinske meje. hkrati pa vemo, da je dnevnih vozacev v sluzbe vsaj 300 tisoc. torej cemu poanta obcisnkih meja?? Ni. Po ...prikaži več drugi strani pa je država nekriticno odprla državne meje.