Zdravje > Aktualno
1206 ogledov

Minister: "Tudi meni na začetku številka ni bila jasna"

Tomaž Gantar zanikal, da bi zavajali glede števila ventilatorjev, ki smo jih imeli na začetku epidemije. Po njegovih besedah jih imamo danes 680, od tega 439 za Covid 19. "To je številka, za katero lahko stojimo, " je dodal.

Na ministrstvu za zdravje so pojasnili število medicinski ventilatorjev, ki so jih imele bolnišnice na razpolago ob začetku epidemije Covid-19. Kot je znano, so v javnosti zaokrožile novice o zavajanju glede podatkov, ministru za gospodarstvo Zdravku Počivalšku se je med interpelacijo na primer očitalo, da ni vedel, koliko ventilatorjev imamo, da so številke različne.

interpelacija Zdravko Počivalšek Interpelacija Slovenija Opozicija: "Stvarem je treba priti do dna!"
slovenija 16.04.12, poslanci, seja, redna seje DZ, na kateri so dolocili dnevni Slovenija Opozicija: Dokazali smo, kar smo želeli!

Po podatkih LMŠ-ja je bilo 13. marca v državi 453 ventilatorjev, Počivalšek , pa tudi minister za zdravje sta na začetku epidemije navajala, da jih je 168.

Koronavirus - respiratorji | Avtor: SB Celje Koronavirus - respiratorji SB Celje

Gantar: "Nikogar nismo zavajali"

Pojasnjevanja glede domnevno spornih nabav se tako nadaljujejo, glede števila ventilatorjev pa za" zlonamerne interpretacije," je prepričan minister za zdravje,Tomaž Gantar. "Glede števila respiratorjev nikogar nismo zavajali. Številka 168 ventilatorjev za Covid-1919 izhaja iz obdobja še prejšnje vlade. Ocena stroke je bila, da bi jih potrebovali okoli 400. Različne številke so bile zaradi različnih načinov poročanja, po tipu, namembnosti, starosti," je na začetku novinarkse konference pojasnil minister. "Zlonamerne interpretacije, da naj bi kupovali več kot potrebujemo in nekomu ustvarjali dobičke, zavračam," je bil jasen, 

Po Gantarjevih besedah imamo danes 680 ventilatorjev, od tega 439 za Covid 19. "To je številka, za katero lahko stojimo, " je dodal. 

Minister se je strinjal, da so bili podatki o tem, s kakšnim številom ventilatorjev je država razpolagala na začetku epidemije, zelo različni.  "Obrazložitev je dokaj enostavna, čeprav moram priznati, da v začetku tudi meni številka ni bila jasna.

Spomnimo, da je na zaslišanju za zdravstvenega ministra nove vlade Gantar povedal, da je ventilatorjev, primernih za covid-19 bolnike,168.

Koronavirus v Italiji Koronavirus Slovenija Koronavirus: Bodoči zdravstveni minister povedal, koliko ključnih naprav imamo

"Ta številka izhaja še iz obdobja prejšnje vlade, ko se je še vse pripravljalo za primer, če pride do epidemij. Te podatke pa so takrat zagotovili odgovorni," je dodal. Po njegovem bi glede na izkušnje iz drugih držav v Sloveniji potrebovali okoli 400 ventilatorjev za covid bolnike. "Zato je bila sprejeta odločitev o dodatni nabavi naprav." "Dnevno smo zbirali podatke, o bolnikih, posteljah, ter o številu respiratorjev, ki so na voljo v bolnišnicah," je še pojasnil minister za zdravje. Na vprašanje o ceni vseh teh ventilatorjev minister ni imel odgovora, kot je dejal, jih ne pozna. 

Koronavirus v SLO Zdravje Anasteziolog iz UKC Ljubljana o napravi, ki rešuje življenja

Do razlike v podatkih je po ministrovih besedah prišlo tudi zaradi različnega načina poročanja, po tipu, namembnosti in starosti."Med primerne aparature tako ne sodijo, transportni in otroški ventilatorji, aparati, ki so montirani v operacijskih dvoranah in urgentnih centrih. Poleg tega, da jih lahko potrebujejo bolniki, ki imajo druge težave, so ti ventilatorji namenjeni za specifično uporabo."

Covid-19, UKC Ljubljana | Avtor: Matej Povše za UKC LJ Covid-19, UKC Ljubljana Matej Povše za UKC LJ
Po ministrovih besedah smo v Sloveniji na morebitni drugi val epidemij bolje pripravljeni, kot smo bili na prvega, koronavirus bolje poznamo, varovovalne opreme je več. "V posameznih zavodih je še v fazi dobave, vendar kljub vsemu mislim, da nas ne bo doletelo, da bi prišli v takšno stisko, kot v začetku prvega vala, da ne bi imeli česa vzeti v roke," je še poveda Gantar. 

Obnovili bomo vozni park

Covid-19, UKC Ljubljana | Avtor: Matej Povše za UKC LJ Covid-19, UKC Ljubljana Matej Povše za UKC LJ
Danes je respiratorjev sicer več, kot je intenzivnih postelj, vendar je po mnenju kardiologa Marka Noča z UKC Ljubljana, ta zaloga pomembna, saj bomo pripravljeni na drugi val. "Obnovili bomo vozni park na intenzivnih enotah, je pa res, da nam primanjkuje medicinskega osebja, predvsem sester na intenzivnih oddelkih, ki nam odhajajo. To bi bilo treba rešiti z dodatnim nagrajevanjem. Zavedamo se pomanjkanja kadra, lahko pa povem, da ljudi, ki ne delajo na intenzivnih enotah, dodatno izobražujem... Kadri so težava v slovenskem zdravstvu že zadnjih 30 let," je pojasnil strokovnjak. Zmede glede štetja po njegovem mnenju ne bi smelo biti, če bi obstajali registri o stanju opreme.  "V času epidemije so dobili 109 ponudb za respiratorje, strokovno ustreznih pa je bilo 13," je še dodal.

Minister Gantar  se je zato pred sejo vlade sestal z vodjo svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojano Beović in direktorjem NIJZ Milanom Krekom. "Glede na to, da se nam je začelo dogajati, da okužbe prihajajo že vsak dan, predvsem iz držav bivše Jugoslavije, torej gre za problem južne meje, bo treba nekaj zaostriti. Okužb ni konec, to je dejstvo," je povečanje števila okužb v zadnjih dneh na novinarski konferenci pred tem komentiral minister.

dezurni@zurnal24.si

 

 

 

 

 

Komentarjev 1
  • Janez_53 14:08 18.junij 2020.

    Torej bodo naročniki lahko celo imeli respiratorje kar doma, pa še nekaj kosov v parlamentu?