Slovenija
2730 ogledov

Opozicija: Dokazali smo, kar smo želeli!

interpelacija Zdravko Počivalšek Saša Despot
Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je preživel interpelacjio. Za njegovo razrešitev je glasovalo 37 poslank in poslancev, proti jih je glasovalo 51.

Po uspešno prestani interpelaciji ugotavlja, da so poslance očitno prepričali njegovi argumenti. "Obračam se naprej k izzivom, ki jih na gospodarskem področju ne manjka," je po okoli 15-urni razpravi dejal v izjavi novinarjem in ocenil, da bo potrebnih veliko skupnih moči, da bodo izzivom kos.

Zdravko Počivalšek Odgovor Slovenija Počivalšek opoziciji: Je interpelacija vse, kar zmorete?

Počivalšek se je po seji DZ v izjavi zahvalil vsem poslancem, ki so glasovali proti interpelaciji, ki so jo vložile opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB. Očitale so mu nepravilnosti pri nakupu zaščitne in druge opreme, potrebne v epidemiji covida-19.

Počivalšek je spomnil, da je bila seja dolga in naporna, "a tako je vedno, ko je televizijski prenos".

Zdravko Počivalšek | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Zdravko Počivalšek V živo Slovenija Počivalšek pravi, da toliko laži že dolgo ni slišal

Po njegovih besedah bo treba združiti veliko moči, "da bomo kos izzivom, ki Slovenijo čakajo v drugi polovici leta na gospodarskem področju". Verjame, da imajo dobre temelje, da bodo gospodarske kazalce po krizi, ki je nastala zaradi epidemije novega koronavirusa, znova obrnili navzgor, kot so zastavili v treh zakonodajnih svežnjih za blažitev posledic epidemije.

Opozicija: Dokazali smo, kar smo želeli!

Prvopodpisani pod interpelacijo gospodarskega ministra Robert Pavšič iz LMŠ ocenjuje, da so kljub neuspehu pri glasovanju dokazali, kar so želeli. Kot pravi, so uspešno pokazali na zavajanje pri številu ventilatorjev in na zavajanje pri pravni podlagi meddržavnih poslov.

Interpelacijo gospodarskega ministra so predlagali v opozicijskih LMŠ, SD, Levici in SAB. V njej pa mu očitajo nepravilnosti pri nabavi opreme med epidemijo koronavirusa. Interpelacijo je po četrtkovi, skoraj 15-urni razpravi podprlo 37 poslank in poslancev, proti jih je glasovalo 51.

Kot poudarja Pavšič, so opozicijski poslanci z interpelacijo uspeli dokazati zavajanja o tem, koliko ventilatorjev so imele slovenske bolnišnice ob začetku epidemije. "Uspešno smo dokazali ponavljanje tega zavajanja vsaj do 25. maja, čeprav je bilo jasno, da so pravo številko poznali že prej," je dejal v izjavi za medije po koncu seje in dodal, da jim je uspelo dokazati tudi zavajanje pri sklicevanju na pravno podlago ob odločitvi, da ne gredo v meddržavne, neposredne posle oz. odločitvi za slovenske posrednike.

Vladi pa se obeta še ena interpelacija, opozicijski poslanci notranjemu ministru Alešu Hojsu, predvsem zaradi postopanja okoli koncerta hrvaškega pevca hrvaškega pevca Marka Perkovića Thompsona.

Na vprašanje, ali pričakuje, da bo rezultat glasovanja ob interpelaciji Hojsa drugačen, Pavšič odgovarja, da ne ve. "Verjetno bi glede na odzive v predhodnem dogajanju lahko pričakovali tudi drugačen rezultat. Čeprav, če povem iskreno, o tem dvomim, ker so jasno pokazali, da je bolj kot resnica pomembna politična funkcija," je navedel.

Nivo razprave je ocenil kot pričakovan, "tako kot vedno v DZ".

Posebej oster je bil denimo poslanec Levice Miha Kordiš, ki je glede nabave opreme ocenil, da gre za organiziran kriminal, ki ga je neposredno omogočal politično zadolženi operativec vlade, minister Počivalšek.

Pavšič je na vprašanje glede take retorike odgovoril, da gre za jezik ekstremnih političnih usmeritev. "Vseeno je, ali prihaja iz desne ali leve smeri. Je pa treba biti pri teh zadevah vseeno malce bolj umirjen," je dodal.

Komentarjev 74
  • Kirka 18:42 12.junij 2020.

    Opozicija res ni dokazala nič. Pa tudi ne Počivalšek. Treba bi bilo zahtevati pregled nabavljene opreme: vrsta, dobavitelj, količina, cena, posrednik, provizija. Vse ostalo je prodajanje megle. Ker pa nas ta vlada potiska v gnojno jamo s svojimi lažmi, krajami, ...prikaži več napadi in zmerjanjem vseh "ne-njihovih", moramo vsi na naslednje volitve. JJ Un ima svojo bazo cca 220 tisoč (volitve 2018), pa malo dodajmo - 250 tisoč oboževalcev, kar je zelo malo v primerjavi z 1.700.000 volilnih upravičencev.

  • trtmrtsmrt 13:21 12.junij 2020.

    Berem komentarje in ne morem verjet..pa kaj je z vami ljudje? A dobite plačilo za vaše komentarje polne besa, sovražosti..? A vi resno zaupate vladi da je vse čisto in da so za vse krivi rdeči? Resno???

  • Avatar ovca
    ovca 09:44 12.junij 2020.

    No gniji, opozicija je dokazala, da drži rek : vrana vrani NE izkljuje oči. Desni pol pač osnov ne razume :) :) :) Še manj pa razume stare, resnične pregovore :) :) :)