Zdravje > Aktualno
2473 ogledov

Ko je ekipa na terenu, so vrata zdravstvenega doma zaprta

Novice: Dispečerski center 112 rešilec nujna medicinska pomoč reševalec Anže Petkovšek
Storitve so doslej zagotavljali sami, a jim je zmanjkalo denarja.

"Kaznovani, ker smo to doslej zagotavljali sami"

V Sežani so od 1. julija v času, ko je reševalna ekipa na terenu, vrata zdravstvenega doma zaprta. Na urgenci namreč ni več triažne medicinske sestre, poročajo Primorske novice. Kot so zapisali, naj bi zdravstvenemu domu zmanjkalo denarja za stroške medicinske sestre – šlo naj bi za približno 150 tisoč evrov na leto.

"Žal smo očitno kaznovani, ker smo to doslej zagotavljali sami in nas zdaj, ko rezerv ni več, ne jemljejo resno in enakovredno drugim, saj smo primer dobre prakse. Toliko dopisov, pojasnil in prošenj je bilo že poslanih in tako malo odgovorov smo dobili, da smo prišli do točke, ko ne moremo več opozarjati drugače kot tako, da ljudje dejansko vidijo, kako nepogrešljivo je to, kar imajo. Upam, da se bosta razumevanje in rešitev čim prej našla," je za Primorske novice dejala direktorica doma Ljubislava Škibin.

Polovico krije država, polovico pa občini

V Sežani zdaj upajo, da bo storitev triaže zagotovilo ministrstvo za zdravje, enako tudi za dežurno službo v Hrpeljah. Zaenkrat namreč tam polovico stroškov še vedno plačujeta občini Hrpelje-Kozina in Divača. Kot poročajo Primorske novice, jih to na leto stane približno 180 tisoč evrov, drugo polovico krije država oziroma Zavod za zdravstveno zavarovanje RS.

"V zadnjih letih računov nista poravnavali redno, a zdaj je hrpeljsko-kozinska občina obveznosti v celoti poravnala, nekaj dolga ostaja še Divači. Zahtevkov za letošnje leto zdravstveni dom še ni izdal, saj je pričakoval, da bo tudi drugo polovico dežurstva v Hrpeljah prevzela država," so zapisali novinarji Primorskih novic. A kot pravijo, se to ni zgodilo, in če ministrstvo ne bo odobrilo financiranja druge polovice dežurne službe v Hrpeljah in triaže v urgentnem centru v Sežani, bodo primorani "prekiniti z izvajanjem vseh neplačanih dejavnosti na veliko škodo uporabnikov zdravstvenih storitev," je za Primorske novice še dejala Škibinova.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 1
  • Covid_1984 20:50 08.julij 2020.

    vedno več denarja mečemo v to greznico, sedaj nas bela sodrga zaklepa v domove in nam uničuje življenja, pa še jamrajo, da ni dovolj. ukinite se in bo takoj bolje, saj tako ali tako ni več nič nujno in do ...prikaži več vas ne pridemo, tako da je čisto vseeno, ali ste ali vas ni več.

Sorodne novice