Zdravje > Aktualno
1629 ogledov

Končno: Pojasnilo NIJZ-ja glede zmede okoli prijave na cepljenje

cepljenje Saša Despot nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper covid-19 Jelko Kacin je obiskal cepilno mesto v Ljubljani
Z Nijz-ja sporočajo, da bodo v aprilu uskladili sezname za cepljenje med osebnimi zdravniki in tistimi, ki so se prijavili preko e uprave. "V tem obdobju pa vsem, ki se želijo cepiti, predlagamo, da svoj interes sporočijo tudi osebnemu zdravniku," pojasnjujejo.

V zadnjih tednih so do medijev prihajale informacije, da so k cepljenju proti covidu-19 vabljeni tudi precej mlajši posamezniki, ki v nobenem pogledu ne izpolnjujejo kriterija, da bi bili v skladu s sprejeto strategijo cepljenja že lahko na vrsti za cepljenje. Torej so stari denimo 24 ali 35 let, nimajo nobenih kroničnih bolezni, niti niso zaposleni v kritični infrastrukturi. Po drugi strani pa marsikje na vrsto za cepljenje še niso prišli 75-letniki.

Covid-19, cepivo, AstraZeneca Covid-19 Zdravje WHO se je odzvala na zaplete zaradi cepiva AstraZenece

Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata je na včerajšnji novinarski konferenca povedala, da v zadnjih tednih na njen inšpektorat  besedah v prejemajo tudi povečano število vprašanj občanov, ki na cepljenje še niso bili pozvani. "Naj pojasnimo, da se je na cepljenje treba prijaviti pri osebnem zdravniku," je dejala in dodala, da ne zadostuje prijava preko portala eUprava.

"Ne zadostuje torej prijava oziroma izkazan interes za cepljenje, ki ste ga morda vnesli na portalu e-Uprava. Prijavo mora zabeležiti osebni zdravnik, ki na osnovi prijav naroči ustrezno število odmerkov cepiva in po prejemu teh vse zainteresirane pozove, da se cepljenja udeležijo v točno določenem terminu. Edino relevantno merilo je torej prijava pri osebnem zdravniku," je poudarila inšpektorica. To pomeni, da prijava na portalu e-Uprava ne zadostuje, čeprav so pristojni pred tem zatrjevali drugače. 

seja DZ Janez Janša COVID-19 V SLO Zdravje Janša o cepivu: "Doslej še nisem slišal, da bi imel kdo težave s tem"

Na številna vprašanja in sevedo jezo mnogih, ki so se zanašali na prijavo preko omenjenega portala, so se vendarle odzvali tudi Nacionalnem inštitutu za javno zdravje ( NIJZ). Na spletni strani inštituta piše, da pristojne institucije pripravljajo program, s katerim bodo uskladili prijave na cepljenje, na primer med izraženim interesom za cepljenje prek eUprave in prijavo pri osebnem zdravniku.

V pripravi program

Skladno z Nacionalno strategijo cepljenja proti covidu-19 so bili do sedaj cepljeni prebivalci Slovenije iz prednostnih starostnih in poklicnih skupin. Te osebe so na cepljenje pozvali osebni zdravniki ali pa so se cepili organizirano v okviru poklicne skupine, so zapisali. "V nadaljevanju pa je predvideno, da se seznam vseh državljanov, ki so izrazili interes za cepljenje na portalu eUprava, prenese in uskladi s seznami njihovih osebnih zdravnikov, ki bodo izvedli vabljenje in cepljenje proti covidu-19."

Usklajevanje seznamov in obveščanje zdravnikov o vseh, ki so izrazili interes za cepljenje preko portala eUprava, je predvideno v aprilu 2021. "V tem obdobju pa vsem, ki se želijo cepiti, predlagamo, da svoj interes sporočijo tudi osebnemu zdravniku," sporočajo. 

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.