Zdravje > Aktualno
6597 ogledov

Končno: Pomembna novost, ki jo krije zavarovalnica

Čakalnica Čakalnica
Brezplačno cepljenje, vendar ne za vse...

Z Nacionalnega inštituta za javno zdravje ( NIJZ) so sporočili, da so že prejeli cepivo proti klopnemu meningoencefalitisu (KME) za izvajanje cepljenja po letos spomladi razširjenem Programu cepljenja in zaščite z zdravili. " Do cepljenja s t.i. "zavarovalniškim cepivom", katerega stroške krije Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, so v letu 2019 upravičeni otroci, ki so ali bodo v tem letu dopolnili 3 leta, in odrasli, ki so ali bodo v tem letu dopolnili 49 let," so dodali na NIJZ, kjer bodo na jutrišnji konferenci pojasnili podrobnosti o tem, kdaj, kje in kako bodo potekala cepljenja. 

tzlepotazdravje 06.11.2007, medicinska sestra, kartoteke, dostopnost zdravstveni Velikanska razlika Zdravje KME in cepljenje: "Ko sem prišla v Slovenijo, me je to zelo presenetilo"

Predlog za širitev programa, ki prevideva brezplačno cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu (KME) za dve skupini ljudi, je NIJZ oblikoval že pred tremi leti in sicer na podlagi podatkov epidemiološkega spremljanja KME, ki kažejo, da je obolevnost v Sloveniji ena najvišjih v Evropi. Posebej visoka je pri starejših, najvišja v starostni skupini od 55 do 64 let. Tudi potek bolezni je težji pri starejših bolnikih. Sicer štiričlansko družino celjenje danes stane slabih štiristo evrov.

KME Nevarna bolezen Zdravje KME: Kaj je z obljubami o brezplačnem cepljenju?
 

Stroške kritja cepljenja bo kril Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Okvirni stroški programa cepljenja ob 50 odstotnem deležu cepljenih ciljnih skupin naj bi znašali okrog 2.700.000 evrov.

Program cepljenja za leto 2019 - od aprila objavljen v uradnem listu - se nanaša na izvajanje obveznih in drugih cepljenj, ki jih krije zdravstveno zavarovanje, je dostopen tukaj.  Novost, torej brezplačno cepljenje za dve skupini ljudi, velja za priporočljivo.

  • Priporočljivo cepljenje proti KME s tremi odmerki cepiva se opravi pri otrocih, ki bodo v letu 2019 dopolnili tri leta starosti, rojeni leta 2016.
  • Priporočljivo cepljenje proti KME se opravi s tremi odmerki cepiva pri odraslih, ki bodo v letu 2019 dopolnili 49 let, torej so rojeni 1970.  



 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.