Zdravje > Aktualno
13878 ogledov

Končno: Tu je dokaz o vplivu maske na širjenje virusa

Koronavirus v Sloveniji Epa
Uporaba zaščitnih mask je zaradi nekaterih mnenj, na primer Svetovne zdravstvene organizacije, vzbudila dvom, ki pa je po najnovejši študiji neutemeljen.

Uporaba zaščitnih mask je zaradi nekaterih mnenj, na primer Svetovne zdravstvene organizacije, pri nekaterih vzbudila dvom, ki pa je po mnenju raziskovalcev Centra za epidemiologijo infekcijskih bolezni v Hong Kongu neutemljen.

Znanstveniki, ki sicer preučujejo vpliv kirurških mask na prenos virusa gripe in drugih virusov v družini korone sporočajo, da kirurške maske zmanjšajo raztros virusa okužene osebe.

Njihova randomizirana oziroma paralelna študija, objavljena v prestižni reviji Nature je pokazala, da nošenje kirurških mask znatno zmanjša količino virusa gripe v kapljicah, ki so jih pacienti spustili v zrak s kašljanjem in dihanjem. Maske so tudi zmanjšale število drugih sezonskih virusov, ki povzročajo prehlad, v aerosolih v zraku.

V raziskavi sprva niso preučevali novega koronavirusa - SARS-CoV-2, vendar rezultati sovpadajo z izbruhom pandemije covida-19, bolezni, zaradi katere je doslej po svetu umrlo več kot 70.000 ljudi.

Benjamin Cowling, profesor Centra za epidemiologijo nalezljivih bolezni v Hong Kongu, ki je vodil raziskavo pravi, da njihovi razultati veljajo tudi za navadne bombažne maske in covid-19. "Moje strokovno mnenje je, da so bombažne ali platnene maske do neke mere učinkovite, vendar nekoliko manj od pravilno uporabljenih kirurških mask," je za Reuters povedal Cowling

"Ko gre za covid-19, je treba upoštevati vsak ukrep, ki bi lahko pomagal," je poudarili znanstvenik. Njegova študija se sicer ni ukvarjala z vprašanjem ali nas kirurške maske ščitijo pred okužbo. Zanimalo ga je, v kolikšni meri okuženi, ki nosijo masko, zaščitijo ljudi okoli sebe. Mnogi covid-19 prebolijo brez simptomov bolezni, a virus kljub temu prenašajo naprej. 

Če greš mimo okuženega

Do zdaj je malo učinkovitih znanstvenih dokazov o učinkovitosti obraznih mask pri upočasnitvi prenosa respiratornega virusa. Znanstvenikom pa je vendarle dokaj jasno, da se novi koronavirus širi z velikimi kapljicami, torej tistimi, ki jih izloči kašelj, pa tudi z majhnimi, manjšimi od 5 mikrometrov (aerosoli), ki se sprostijo v zrak z običajnim dihanjem. Vendar opozarjajo, da je pri slednjem raven virusa nizka, zato možnosti okužbe s preprostim prehodom mimo okužene osebe skorajda ni. "Če greš mimo okužene osebe, obstaja zelo, zelo majhna možnost za prenos," je pojasnil Cowling. Po njegovem se tveganje poveča z daljšim stikom, na primer s pogovorom "iz oči v oči ali z deljenjem istega zračnega prostora nekaj časa."

WHO se moti...

Cowling opozori na "zmedeno in nejasno" mnenje Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) o nošnji mask, ki je po njegovem zmotno. WHO namreč priporoča, da jih nosijo osebe, ki imajo nekatere simptome covid-19, na primer kašelj in vročino, ter seveda zdravstveno osebje. To pomeni, da jih zdravi ljudje v vsakodnevnih situacijah ne potrebujejo. Znanstvenik se s tem ne strinja, po njegovem obstajajo dokazi, da je mogoče hitro širjenje novega koronavirusa vsaj deloma pripisati prenosu preko  posameznikov brez simptomov.

Rupert Beale, specialist biološke infektologije na Inštitutu Francis Crick na Londonskem inštitutu je ob tem dejal, da Cowlingova študija v kateri sicer sam ni sodeloval, ponuja močne dokaze, da maske zavirajo širjenje nekaterih virusov, čeprav po njegovem niso čarobna rešitev. "Maske same ne bodo preprečile prenosa, vendar bi morale biti v kombinaciji z ukrepi omejevanja socialnih stikov del "strategije za izstop" iz tega položaja," je za Reuters povedal strokovnjak. 

dezurni@zurnal24.si

 

 

 

Komentarjev 10
  • Avatar right
    right 09:36 07.april 2020.

    WHO ni nič drugega, kot skupek farmacevtske mafije

  • ode 22:12 06.april 2020.

    Slovenija naj že zdaj, kakih 10 let prej, kot ga bo sicer, uvede šerijatsko pravo in s tem obvezno nošenje burk in hidžaba za oba spola, pa bo problem z maskami rešen.

  • aleks04 19:23 06.april 2020.

    ...hvala ker ste...v vaših debilnih prispevkih sem začel uživati..ste pač debili...

Sorodne novice