Zdravje > Aktualno
171 ogledov

Lani z virusom okuženih 36,7 milijona ljudi

Aids Shutterstock
Aids je lani zahteval milijon življenj, kar je skoraj pol manj kot leta 2005, ko so zabeležili največ smrti zaradi te bolezni, je razvidno iz danes objavljenega poročila Združenih narodov.

Število okuženih z virusom hiv, ki imajo dostop do zdravniške oskrbe pa se je povečalo, povzema poročilo nemška tiskovna agencija dpa.

Lani je bilo z virusom hiv okuženih 36,7 milijona ljudi po svetu, dostop do zdravniške oskrbe pa jih je imelo 53 odstotkov.

Program ZN za boj proti hivu in aidsu Unaids je največji napredek zabeležil v južni in vzhodni Afriki. Letna stopnja okuženosti se je od leta 2010 zmanjšala za 29 odstotkov, letno število mrtvih zaradi aidsa pa za 42 odstotkov. Pričakovana življenjska doba se je v zadnjem desetletju zvišala za deset let.

Pogosto se okužijo z iglami

"Ko spravljamo epidemijo pod nadzor, se izboljšuje zdravje in narodi postajajo močnejši," je dejal izvršni direktor Unaidsa Michel Sidibe.

Unaids je ob tem opozoril na slabšanje razmer v vzhodni Evropi in osrednji Aziji, ki sta edini regiji na svetu, kjer se število okuženih s hivom in umrlih za aidsom veča. Ocenjujejo, da se okoli 42 odstotkov oseb okuži z okuženimi iglami.

Severna Afrika in Bližnji vzhod pa sta regiji, kjer le vsak peti okuženi s hivom dobiva potrebno zdravstveno oskrbo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.