Svet
15 ogledov

Uradno potrjen vzrok stromoglavljenja Germanwingsa v Alpah

Andreas Lubitz EPA
Strokovnjaki francoskega Urada za raziskave in analize (BEA) so na nedeljski novinarski konferenci uradno potrdili, da je nesrečo letala Germanwings, ki je pred skoraj letom dni strmoglavilo v francoskih Alpah, ko je umrlo 150 ljudi, namerno zakrivil kopilot. Imel je psihične težave in bi se moral zaradi tega zdraviti v psihiatrični bolnišnici.

Francoski strokovnjaki za civilno letalstvo so v nedeljo priporočili zaostritev zdravniškega nadzora za pilote in kopilote. Menijo, da bi morali vključiti tudi psihiatrično mnenje.

Strokovnjaki francoskega Urada za raziskave in analize (BEA) so na novinarski konferenci v Bourgetu, blizu Pariza, potrdili, da je letalsko nesrečo namerno zakrivil kopilot Andreas Lubitz, ki je imel psihične težave.

Zdravniki so vedeli za težave

Pri BEA so izpostavili, da je eden od zdravnikov dva tedna pred katastrofalno nesrečo priporočil, da bi morali Lubitza zdraviti na psihiatriji. Pri Nemcu so se znaki depresije pokazali že leta 2014, to pa je v naslednjih mesecih na posvetovanjih potrdilo več zdravnikov. A niti eden od njih ni obvestil njegovega delodajalca ali oblasti v letalstvu, da ima Lubitz psihične težave.

Pri BEA so v svojem poročilu dodali dve priporočili o varnosti, v katerih so zapisali, da bi morali zdravniki obveščati odgovorne v letalskem prometu in delodajalce o zdravstvenem stanju pilotov in kopilotov, ki bi morali obiskovati redne preglede, kadar se zdravijo z antidepresivi.

Vsi v trenutku mrtvi

24. marca leta 2015 je Lubitz na letu iz Barcelone v Düsseldorf načrtno zaklenil kapitana iz pilotske kabine in sam prevzel nadzor nad letalom. Kljub poskusu vdora v kabino in moledovanju kapitana je Lubitz mirno usmeril letalo v pobočje enega izmed vrhov v Alpah. Potniki in osebje so bili praktično v hipu mrtvi, zbiranje posmrtnih ostankov pa je trajalo tedne.

Komentarjev 2
  • asmas 17:46 13.marec 2016.

    strmoglavil blizu manjše visokogorske vasice Barcelonette....tale "vasica"je mesto s 2700 prebivalci.Vas je podeželsko naselje, ki je izrazito agrarnega značaja ter nima pomembnejših upravnih, političnih,... funkcij, dejavnosti in ustanov.Barcelonette pa je občina in podprefektur.Torej je MESTO

  • Avatar Leon
    Leon 14:26 13.marec 2016.

    Vse to so samo ugibanja ! Nekaj teorij zarote se najde tudi na spletu .