Zdravje > Aktualno
366 ogledov

Letošnje poletje posredovali na zgornji meji zmogljivosti

Helikopter SV in reševalci NMP Gasilska enota Gorenja Vas Fotografija je simbolična.
Vojaški helikopter septembra poletel na pomoč 22-krat. Letošnje poletje več posredovanj.

Iz Slovenske vojske sporočajo, da so njihove dežurne helikopterske posadke septembra posredovale kar 22-krat , od tega so desetkrat poletela na pomoč v gore, devetkrat poskrbele za helikoptersko nujno medicinsko pomoč, dvakrat za prevoz inkubatorja in enkrat za prevoz organa za presaditev. Pri tem so pripeljale 27 poškodovanih ali obolelih in naletele 33 ur.

Tako so dežurne posadke 151. helikopterske eskadrilje Slovenske vojske letos v reševalnih akcijah posredovale 382-krat, od tega so 239-krat poskrbele za helikoptersko nujno medicinsko pomoč, 13-krat za prevoz inkubatorja in enkrat za prevoz organa za presaditev, 111-krat so posredovale pri reševanju v gorah in 18-krat sodelovale pri gašenju požarov. Pri tem so prepeljale 384 poškodovanih ali obolelih, na pogorišča odvrgle 460.000 litrov vode in naletele 493 ur.

helikopter SV bell 412 | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Veliko turistov in več posredovaj

Številke so višje od lanskih, ko so v enakem obdobju lani posredovali 312-krat, od tega so 169-krat posredovale pri reševanju v gorah, 143-krat poskrbele za helikoptersko nujno medicinsko pomoč, sodelovale pri iskanju pogrešanih in se vključile v gašenje požara. Pri tem so prepeljale 345 poškodovanih ali obolelih, naletele 480 ur in nad pogorišče odvrgle približno 950.000 litrov vode.

Helikoptersko reševanje pri slapu Parabola | Avtor: Silvo Čelhar/GRZS Silvo Čelhar/GRZS
Razlog za to je manjše število opravljenih intervencij s strani policijske letalske enote, saj je policija sedaj bolj obremenjena v Mariboru, pa tudi povečanje samega števila nesreč. Poleg tega je v Sloveniji letos znova več turistov. Ti se vozijo po cestah, hodijo v gore in se ukvarjajo z adrenalinskimi športi, zaradi česar se poveča število nesreč, je sredi poletja, ko je bilo reševanj največ,  pojasnil namestnik generalnega direktorja Uprave RS za zaščito in reševanje Branko Dervodel.

Poveljnik 151. helikopterske eskadrilje Igor Lanišnik pa je dodal, da se njihove posadke usposabljajo v ZDA, saj je posredovanje v gorah je še posebej zahtevno. Povejnik je dodal, da so z obstoječimi 21 posadkami  na zgornji meji zmogljivosti.
 

Helikopter Slovenske vojske Nesreče Zdravje Helikopter skoraj ves čas v zraku
 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.