Zdravje > Aktualno
428 ogledov

Licenca edinemu robotu v Sloveniji poteče s koncem leta

Splošna bolnišnica Celje Gregor Katič
Število obolelih narašča, v Sloveniji pa še vedno premalo urologov. Ponekod čakalne vrste v primeru karcinoma prostate tudi eno leto ...

"Računsko sodišče, ki je izvedlo revizijo Ministrstva za zdravje pri obravnavi problematike raka prostate v obdobju od leta 2014 do 15. septembra 2017, je z ugotovitvami pritrdilo tistemu, na kar opozarjamo že dalj časa," sporočajo iz Slovenskega zdravniškega društva (SZD). 

Združenje za urologijo SZD sicer demantira trditev računskega sodišča v tistem delu, ki se nanaša na obstoj kliničnih smernic in kliničnih poti za zdravljenje raka prostate: "Slovenski specialisti se striktno držijo smernic Evropskega združenja za urologijo – EAU (European Association of Urology). Vsi slovenski urologi so člani EAU."

Računsko sodišče je v svojem poročilo zapisalo, "da bi k večji kakovosti obravnave bolnikov in enaki obravnavi bolnikov prispeval tudi sprejem kliničnih smernic in kliničnih poti za obravnavo bolnikov z rakom prostate, ki pa v Sloveniji na sekundarni in terciarni ravni še niso bile sprejete".

V združenju ob tem opozarjajo, da klinična pot predstavlja implementacijo mednarodno sprejetih smernic za določeno strokovno področje v lokalnem zdravstvenem zavodu glede na njegove kadrovske, prostorske in logistične kapacitete, glede na opremljenost s sodobnimi tehnologijami in druge danosti. 

Topa bolečina. (FOTO: Shutterstock) Promo Oglaševanje Ali lahko sami ugotovite, ali imate raka prostate ali ne

Še vedno premalo urologov

Zaradi raka prostate vsako leto na novo zboli približno 1.400 Slovencev, umre pa jih približno 350. Kljub temu, da število obolelih pri nas narašča, je v Sloveniji po navedbah združenja še vedno premalo urologov in zgolj en robotski sistem da Vinci za operacije raka prostate.

"Za zmanjševanje čakalnih dob bi v Sloveniji potrebovali približno 70 do 75 specialistov urologije, v sistemu pa jih trenutno deluje le od 45 do 50. Število specializacij razpiše Zdravniška zbornica Slovenije, Ministrstvo za zdravje pa jih potrdi oziroma po lastni oceni zviša ali zniža," pravijo.

Promo Oglaševanje Kaj lahko vi storite za zdravo prostato?

Licenca robotu kmalu poteče

V združenju opozarjajo, da se soočamo z izrazito dolgimi čakalnimi dobami, v primeru karcinoma prostate ta znaša v nekaterih centrih celo leto dni. Kljub staranju prebivalstva in boljše diagnostike naše kapacitete pa že deset let ostajajo iste. "Z edinim robotskim sistemom za odstranitev celotne rakasto spremenjene prostate razpolagajo le v Splošni bolnišnici Celje, ki ga je v vrednosti 1,7 milijona evrov z vključenim DDV bolnišnica nabavila aprila 2010. Licenca robotu poteče s koncem letošnjega leta," pravijo. 

"Slovenijo je na področju urologije prehitela epidemiološka situacija. Prebivalstvo se je v zadnjih treh desetletjih postaralo hitreje, kot so to pričakovali načrtovalci zdravstva," poudarja prof. dr. Radko Komadina, dr. med., predsednik Slovenskega zdravniškega društva. Medtem ko se vsak teden ena od bolnišnic v Evropi na novo odloči za vpeljavo robotskega sistema, Slovenija temu trendu po njegovih besedah ne sledi: "Pritisk na edini robotski center je velik, center sodi v zgornjih deset odstotkov evropske učinkovitosti. Stroka predlaga Ministrstvu za zdravje, da se nemudoma poveča sistematizacija mest za urologe, povečajo operativne kapacitete in zgosti mreža urologov."

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 14:12 06.december 2017.

    Koga to zanima ? Trenutno je zdravje ministrice na prvem mestu ,vse ostalo teh nekaj deset tisoč bolnikov je zanemarljivo in nepomembno .