Zdravje > Aktualno
56357 ogledov

Milenijci, bodite pozorni na znake, zaradi te bolezni vse več smrti

kolonoskopija, lokonografija, rak debelega črevesa in danke, rak, debelo črevo Profimedia
Milenijci bi morali biti bolj pozorni na znake, opozarjajo strokovnjaki. Pričakujejo, da se bo smrtnost zaradi te bolezni pri mladih odraslih, starih od 25 do 49 let, povečala za do 39 odstotkov,

Revija Annals of Oncology je objavila raziskavo, ki kaže na "povečanje stopnje umrljivosti zaradi raka na črevesju med ljudmi, starimi od 25 do 49 let, v Evropski uniji (EU) in Združenem kraljestvu".

Čeprav splošna umrljivost zaradi raka še naprej upada, - znanstveniki napovedujejo, da se bo skupno število smrti zaradi raka v Združenem kraljestvu in EU leta 2024 zmanjšalo v primerjavi z letom 2018 za šest odstotkov za moške in štiri za ženske - skrbi dejstvo, da so nekatere posebne oblike raka v porastu. 

Znanstveniki pravijo, da je najbolj skrb zbujajoč trend smrti zaradi raka debelega črevesa in danke pri mladih odraslih. Pričakujejo, da se bo smrtnost zaradi tega raka pri mladih odraslih, starih od 25 do 49 let, povečala za do 39 odstotkov, piše MedicalNewsToday. 

Rak debelega črevesa | Avtor: Profimedia rak debelega črevesa Profimedia
Dr. Cindy Kin, ki je izredna profesorica kirurgije na Stanford Medicine v Kaliforniji in ni bila vključena v raziskavo, je povedala, da napovedi "odražajo to, kar kot kirurgi in zdravniki, ki zdravimo bolnike s kolorektalnim rakom, vidimo tudi v ZDA. In to je šokantno. Bolniki z rakom debelega črevesa in danke so pogosto mladi - ljudje v svojih 30-ih in 40-ih letih, med njimi so celo dvajsetletniki. To je zelo zaskrbljujoč trend z vidika javnega zdravja," je dejala. 

Eden od razlogov za to je večji delež mladih s prekomerno telesno težo, a tudi povečano uživanje alkohola in zmanjšana telesna dejavnost, ugotavljajo raziskovalci.

Dr. Carlo La Vecchia, profesor medicinske statistike in epidemiologije na Università degli Studi di Milano v Italiji in avtor raziskave, je za Medical News Today povedal, da so»prekomerna telesna teža, debelost, sladkorna bolezen in v širšem smislu metabolični sindrom povezani s 50- do 100-odstotno povečano relativno tveganje za raka debelega črevesa in danke. Prekomerno pitje alkohola je povezano tudi s 50 -odstotnim povečanim tveganjem za razvoj te bolezni. 

"Najnovejša dognanja so v veliki meri ovrgla idejo, da je zmerno pitje (recimo 1 do 2 kozarca vina na dan) še dobro za vas. Poleg bolj znanih učinkov na jetra ima alkohol rakotvoren učinek na več organov, od ust do debelega črevesa in danke, trebušne slinavke, dojk, maternice in jajčnikov," je povedal dejal Kin.

Debelost povezujejo z najmanj 13- vrstami raka, poleg drugih pomembnih bolezni, kot so sladkorna bolezen, visok krvni tlak in bolezni srca in ožilja.

Kolorektalni rak je ena najsmrtonosnejših oblik raka

V Sloveniji več kot tri tisoč bolnikov zboli za enim od rakov prebavil, med katerimi z dobrimi 1500 primeri na leto prednjači prav rak debelega črevesa in danke.

Rak na debelem črevesu in danki nastane, ko se začnejo celice nenadzorovano deliti. Tumor je lahko benigni ali maligni. Če je tumor benigni, ne povzroča večjih težav. Ko ga odstranijo, praviloma ne zraste ponovno in se ne širi v druge dele telesa. Maligni tumor oziroma rak na debelem črevesu ali danki (kolorektalni rak) pa se širi v okoliško tkivo. Rakave celice lahko prek krvi in limfe zaidejo tudi v druge dele telesa, kjer nastanejo metastaze rakavega tkiva.

Simptomi in znaki bolezni so lahko bolečine v trebuhu, napenjanje, vetrovi, mehkejše ali trše blato, sprememba pogostosti odvajanj, zaprtost, kri v blatu, slabost in bruhanje. Tumorji v danki lahko povzroči boleče krče, spremembe v premeru blata, občutek polne danke in krvavitve iz nje. Krvavitve lahko povzročajo slabokrvnost ter z njo povezane simptome in znake, kot so utrujenost, vrtoglavica, šumenje v ušesih in splošno slabo počutje.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 1
  • rajko63 19:00 06.februar 2024.

    umivanje rok po covid cepljenju....