Zdravje > Aktualno
7724 ogledov

Šabeder: "Večina jih izbere natančno določenega zdravnika"

Ortopedska kirurgija
Vlada znova nad čakalne vrste, prva na vrsti ortopedija.

"Sprejeli smo Aneks 3 k Splošnemu dogovoru v zdravstvu. Za paciente bo na voljo več storitev, ker bo za programe, kjer so daljše čakalne dobe, namenjenih dodatnih 10 milijonov evrov," sporočajo z vlade. 

Aneks predvideva, da bo za bolnike na voljo več storitev, ker bodo programi, kjer so daljše čakalne dobe, bolje plačani. Plačilo bo zagotovil ZZZS v višini okoli 10 milijonov evrov. "Z namenom,da se pacientom omogoči več storitev, izvajalcem pa zagotovi plačilo izvedenega večjega obsega programa, se z aneksom povečuje obseg programa v specialistično ambulatnih dejavnostih in obseg prospektivnega programa, še posebej na programih, kjer se srečujemo s čakalnimi dobami," je na tiskovni konferenci po seji vlade dejal minister za zdravje Aleš Šabeder.

Netočni seznami

Po ministrovih besedah se še vedno pojavlja razkorak med čakalnimi seznami, ki jih vodijo izvajalci, in tistimi, ki jih vodi Nacionalni inštitut za javno zdravje. Za to področje so pripravili akcijski načrt, ki se že izvaja.

Sicer so ugotovili so, da vpisi v čakalne vrste za prve preglede rastejo za 3,5 odstotka na leto, 11 odstotkov vseh bolnikov pa prvega pregleda sploh ne opravi. "Razlogi za čakalne vrste so  tudi zaradi odpovedi pacientov, približno 11 odstotkov jih odpove storitev iz različnih razlogov in kar polovica od tega jih ne navede razlogov," je dodatne razloge za daljšanje čakalnih vrst pojasnil Šabeder.

Večina jih izbere določenega izvajalca

Večina odstotkov vpisov v čakalne vrste je točno pri določenem zdravniku na željo bolnika ali priporočilo osebja. "Največje ozko grlo je izbira izvajalcev, 83 odstotkov jih izbere natančno določenega zdravnika, kar še daljša čakalno dobo. Na trgu nam ostajajo izvajalci, ki izvajajo iste storitve," je opozoril in dodal, da za omejitev takšne prakse ministrstvo nima rešitev. "Večina se jih za določene zdravnike odloča na osnovi izkušenj, informacij. S tem, ko si izberejo določenega operaterja, morajo sprejeti dejstvo, da je čakalna doba daljša. Tukaj nimamo instrumenta, s katerim bi paciente usmerili kam drugam, saj imajo pravico, da gredo k tistemu zdravniku, ki ga želijo," je še povedal minister.

Aleš Šabeder, minister za zdravje | Avtor: MZ MZ
Denar za skrajševanje ni bil porabljen, zato so namenili za pilotni projekt, kjer vzeli najbolj kritično med čakalnimi dobami ortopedijo in pogledali procese predvsem na Ortopedski kliniki, preverili so tudi procese na Ortopedski bolnišnici Valdoltra in zasebni kliniki Bitenc.V omenjenih ustanovah bo po novem na voljo več storitev, po tem, ko bodo ordinacije odprli tudi v popoldanskem času in ob sobotah, enako velja za operativne posege. 

"V koliko dnevih ali tednih se bo to začelo izvajati, je težko napovedati. Ker so bili v pilotnem projektu že vključeni izvajalci, verjamemo, da bodo že v kratkem času začeli z delom," je dejal minister. "Z ukrepi bomo do leta 2024 izničili čakalno vrsto v ortopediji za tiste, ki čakajo nedopustno dolgo," je dodal. 

Obseg izbranih specialistično ambulantnih dejavnosti se iz sedanjega možnega preseganje programa za pet odstotkov nadomesti s plačilom preseganja do 15 odstotkov. V to so med drugim vključene ambulante urologije, otorinolaringologije, kardiologije in vaskularne medicine, pediatrije, gastroenterologije, klinične genetike, pulmologije, ginekologije in psihiatrije.

Aneks omogoča tudi preseganje pogodbenega plana do 15 odstotkov pri operacijah krčnih žil in operacijah kile v specialistično ambulantni obravnavi. Prav tako omogoča preseganja programa za 15 odstotkov pri posegih, kot so angiografija, endoproteza kolka in kolena, ortopedska operacija rame, operacije hrbtenice, karpalnega kanala, kile in žolčnih kamnov. Za letošnje leto zagotavljajo tudi plačilo po realizaciji za operacije arterije in vene.

Začetek cepljenja proti gripi

Na današnji seji vlade so sprejeli tudi predlog cepljenja odraslih. "Pregled pred cepljenjem in cepljenje odraslih se plačuje po realizaciji brez omejitev. Ocenjujemo, da bo navedeno povečalo dostopnost odraslih do cepljenja in pozitivno vplivalo na dvig precepljenosti proti gripi in klopnemu meningoencefalitisu," so še sporočili z vlade in dodali, da se cepljenje proti gripe letos začne v začetku novembra.

Cepljenje proti KME Končno Zdravje Novo glede cepljenja: Toliko odmerkov krije zavarovalnica

 

Cepljenje Gripa Zdravje Kaj se dogaja z letošnjim cepljenjem?

 

 

Komentarjev 5
  • Avatar Kirsiolla
    Kirsiolla 00:28 25.oktober 2019.

    Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite >>> www.Bredhot.Com

  • Avatar Leon
    Leon 13:26 24.oktober 2019.

    Torej so za čakalno vrsto krivi določeni zdravniki ? Zakaj pa potem uporabljate čakalno vrsto teh zdravnikov ? Zapišite kateri zdravniki opravijo poseg brez ali s krajšo čakalno dobo !