Zdravje > Aktualno
1059 ogledov

Mož s tremi obrazi: Ni videl, govoril, slišal

youtube
Medtem ko je čakal na primernega darovalca, ni videl, govoril niti slišal.

Francoz Jerome Hamon je prvi človek na svetu, ki je prestal dve presaditvi obraza. Prvo je njegovo telo zavrnilo zaradi zdravljenja prehlada. 43-letnik je bil nato dva meseca brez obraza, zdravniki pa so iskali primernega darovalca. "Prvi obraz sem sprejel takoj. Tokrat je bilo enako," je Hamone tri mesece po operaciji povedal za francosko tiskovno agencijo AFP.

Jerome Hamon ali "mož s tremi obrazi" kot so ga poimenovali francoski novinarji, ima neozdravljivo dedno bolezen nevrofibromatoza tipa 1, zaradi katere so mu na obrazu nastajali tumorji.

Obraz odmiral, zato so mu ga odstranili

Njegova prva transplantacija leta 2010 je bila uspešna. Leta 2015 se je prehladil in dobil antibiotik. Zdravilo je bilo nekompatibilno z imunosupresivi, zanj prepotrebnimi zdravili za preprečevanje zavrnitve presajenega obraza. Prvi znaki zavrnitve so se pojavili lani. Obraz je počasi odmiral, zato so mu ga novembra odstraniti.

Čakal nekaj mesecev

Medtem ko je čakal na primernega darovalca, Hamon ni videl, govoril niti slišal. Trenutno se njegov obraz še ne premika, lobanja, koža in obrazne poteze pa se morajo še povezati:"Če ne bi sprejel novega obraza, bi bilo grozno. To je vprašanje identitete. Toda tukaj smo, v redu je, to sem jaz," je dejal. "Star sem 43 let, darovalec je bil star 22 let, torej imam spet 22 let," je optimistično dodal.

Operacijo je vodil profesor Laurent Lantieri, specialist za presaditev rok in obraza, ki je pred osmimi leti  Hamona prvič operiral: "Danes vemo, da je dvojna presaditev izvedljiva," je zadovoljen priznani zdravnik: Njegov asistent Bernard Cholley pa je dodal: "Človek izgubi obraz in potem čaka na morebitno presaditev v neznanem časovnem obdobju, to je nekaj, kar se nikomur ne bi smelo dogajati. Presenečen sem nad pogumom bolnika, ki je uspel prebroditi vse to," je za pariški časopis La Parisiene dejal zdravnik. 

Ganljivo srečanje Zdravje Vdova se je dotaknila obraza, ki je nekoč pripadal njenemu možu Vlada je z ukrepom na račun zdravnikov v proračunu prihranila 13 milijonov evrov Presaditev Svet Prva popolna presaditev obraza
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.