Zdravje > Aktualno
873 ogledov

Na specialistični pregled brez čakalnih dob

Čakalnica Profimedias
Magnetna resonanca je le ena od zdravstvenih storitev, na katero se prek Spletne klinike lahko odpravite v tujino in to brez čakalnih vrst.

Na magnetno resonanco skeleta je marca pri redni stopnji čakalo 5.003 oseb, pri stopnji hitro pa kar 5.945 ljudi. Tako kaže marčevsko poročilo o čakalnih dobah Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Na magnetno resonanco glave in vratu pri stopnji redno je nad dopustno mejo čakalo 488 ljudi, vpisanih v čakalni seznam, pri stopnji hitro nad 90 dni pa 637 pacientov. Povprečna čakalna doba za magnetno resonanco glave in vratu je sicer 136 dni. Najdlje bi marca čakali v ljubljanskem kliničnem centru, in sicer 276 dni, še pravi poročilo.

Magnetna resonanca je le ena od zdravstvenih storitev, na katero se prek Spletne klinike lahko odpravite v tujino in to brez čakalnih vrst. Zaradi nizkih cen v Specialistični bolnišnici Sveta Katarina se približno polovica njihovih strank odloči za samoplačniški pregled, številni pa dobijo povrnjene stroške pregleda s strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Pomoč s strani osebja Spletne klinike je za paciente popolnoma brezplačna.

Le najvišji strokovni standardi

“Termine za preglede, na katere bi morali tu čakati zelo dolgo, v Polikliniki Sveta Katarina uredimo takoj oziroma v nekaj dneh,” pojasnjujejo v Spletni Kliniki. Gre za magnetno resonanco, ultrazvočno diagnostiko, ultrazvok kolkov, diagnostiko bolezni hrbtenice in nevrološko diagnostiko.

Ekipa strokovnjakov v Specialistični bolnišnici Sveta Katarina dela v skladu z najvišjimi strokovnimi standardi. Prav naprava za magnetno resonanco ima denimo edinstveno kombinacijo glavnega magneta in vodilne tehnologije gradientov, zaradi česar je to prva in edina MR naprava te vrste na Hrvaškem.

Čaprav obiski zdravstvenih ustanov običajno niso prijetni, si za drugačno izkušnjo prizadevajo v Sv. Katarini, zato prisegajo na individualiziran pristop, kjer bi se počutili sproščeno, prijetno in dobrodošlo.

Povrnjeni stroški 

Na podlagi evropske direktive o čezmejnem varstvu lahko vsak zavarovanec ZZZS z napotnico odide na pregled ali poseg v drugo državo EU, stroške pa mu zavod vrne. V tujino lahko gremo v treh primerih, ki jih določa 44. člen zakona o zdravstvenem varstvu: 44 a) če so izčrpane možnosti zdravljenja doma, 44. b) če je pri nas čakalna doba predolga ali presežen razumen čas čakanja in 44. c) na podlagi direktive o čezmejnem zdravstvenem varstvu.

Zadnja možnost je zanimiva za največ slovenskih pacientov, saj razen napotnice ne potrebujejo predhodnega soglasja ZZZS. Za nekatere storitve pa je naše zdravstveno ministrstvo določilo, da je potrebna predhodna odobritev s strani ZZZS.

Gre za preglede, pri katerih se uporablja pozitronska kamera ali emisijska tomografija, računalniška tomografija, naprava za slikanje z nuklearno magnetno resonance ali za spektometrijo z nuklearno magnetno resonanco ter scintilacijska kamera z detektorjem koincidence. ZZZS je lani obravnaval 37 vlog za te storitve in jih 29 odobril, pet pa zavrnil.