Zdravje > Aktualno
2288 ogledov

Novo v primeru uvoza človeških glav v Slovenijo

študenti medicine v operacijski dvorani
Zdravstveni inšpektorat preveril podatke o zdravstvenem stanju darovalcev.

Kot smo že poročali,  so v Slovenijo iz ZDA med letoma 2012 in 2014 uvozili 39 zamrznjenih človeških glav. Anatomske preparate so v UKC Maribor potrebovali za izobraževanje specialistov otorinolaringologov. Zdravstvene inšpektorje so v nadzor spodbudila prav medijska poizvedovanja, ko se je razvedelo, da so tudi v Slovenijo naročali anatomske preparate iz podjetij ZDA, ki jih preiskuje FBI.

Truplo Razkrito Zdravje Slovenci iz Združenih držav uvažajo glave mrtvih

Spletni Večer sedaj poroča, da naš zdravstveni inšpektorat  pri 55 anatomskih preparatih ni našel virusov. Preverjali so podatke o zdravstvenem stanju darovalcev in na nobenem od teh preparatov niso odkrili okužb z virusom hiv ter virusoma hepatitisa B in C.

Zdravstveni inšpektorat ugotavlja, da tudi nihče izmed darovalcev, katerih dele telesa so ni umrl zaradi nalezljive bolezni, kot so MRSA, bakterija E. coli ali salmonela.

Inšpektorat je preveril način pridobivanja in rokovanja z anatomskimi preparati, domnevne okužbe anatomskih preparatov v ZDA naj bi bile namreč povod za preiskavo ameriškega preiskovalnega zveznega urada FBI, ki je pod drobnogled vzel nekatera ameriška podjetja, ki se ukvarjajo s čiščenjem delov telesa ameriških darovalcev organov in jih nato izvažajo. 

Zdravstveni inšpektorat pa se je v UKC seznanil z vso razpoložljivo dokumentacijo o pridobitvi, uporabi in končnem uničenju anatomskih preparatov.

Delov telesa se ne plačuje

Ker tako kot darovanje organov za namen presaditve tudi darovanje telesa ali delov telesa za potrebe medicinskega izobraževanja in znanstvenih raziskav temelji na načelih prostovoljnosti, neplačanosti in altruizma in zato za odvzete dele telesa ni dopustno dati oziroma prejeti nobenega plačila niti druge premoženjske ali nepremoženjske koristi, to pa se nanaša tudi na nadaljnjo uporabo oziroma distribucijo anatomskih preparatov, je inšpektorat preveril tudi plačila.

 Zeleno luč za uvažanje tujih organov je dala komisija za medicinsko etiko. Da ameriško podjetje preiskuje FBI, UKC Maribor ne skrbi, saj so dobili pisno zagotovilo, da so darovalci izpolnili ustrezne izjave.

"Iz računov, izstavljenih s strani MedCure in Science Care, ki sta UKC Maribor dobavila anatomske preparate za izvedbo kirurških delavnic, je razvidno, da gre le za kritje manipulativnih stroškov, ki zajemajo ustrezno pripravo in hranjenje anatomskih preparatov ter transportne stroške," so za Večer pojasnili na inšpektoratu.

Na zdravstvenem inšpektoratu so ugotovili tudi na slabo zakonodajo na tem področju, zato bodo Ministrstvu za zdravje predlagali, da pripravi predpise, ki samostojno in v celoti uredil področje uporabe anatomskih preparatov, še poroča Večer.

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 15:48 20.februar 2018.

    Uvoz človeških glav v slovenski parlament bi uredil zadeve z zdravstveno zakonodajo .