Zdravje > Aktualno
478 ogledov

Zadnji razpis je bil zgodovinski za Slovenijo

Žilne opornice Profimedias
Ponujene cene pri nas za 200 odstotkov višje, od tistih, ki jih ponujajo na primer na Švedskem: "Gre za norčevanje iz slovenskih davkoplačevalcev," je dejal priznan kardiolog.

V okviru skupnega javnega naročila za dobavo srčno-žilnih opornic ni bil izbran noben ponudnik. Na skupnem javnem naročilu jih je sicer sodelovalo devet, a so bile cene večinoma višje od najvišje cene, ki jo je pogojeval razpis, ali pa niso imele priložene ustrezne dokumentacije o kakovosti.

Razpis zgodovinski za Slovenijo

"Po prvem razočaranju, ko sem videl cene, sem zadevo prespal. Potem sem videl, da je zadeva pozitivna in verjetno zgodovinska za Slovenijo," je dejal kardiolog Marko Noč. Zdravnik UKC Ljubljana, sicer član strokovne komisije za skupno javno naročanje opornic je pred leti tudi prvi javno opozoril na preplačila srčno-žilnih opornic v slovenskem zdravstvu,

Dodal je, da je s tem dokumentirano razkritje, da so dobavitelji v Sloveniji ponujali cene, ki so do 200 odstotkov višje kot cene za iste žilne opornice na Švedskem, kjer imajo sicer dva do trikrat višji BDP pa prebivalca.

"Gre za norčevanje iz slovenskih davkoplačevalcev, bolnikov in gre za po nepotrebnem zapravljen denar, ki bi se lahko porabil za milijon drugih stvari v slovenskem zdravstvu."

Noč predlaga, da bi multinacionalkam, ki proizvajajo opornice, preko veleposlaništev poslali dopis s podpisom vlade, v katerem bi jih opozorili na to prakso in na cene opornic, ki se ponujajo v Sloveniji in na Švedskem.

Ignoranca distributerjev

Ob tem je treba opozoriti na ignoranco distributerjev, ki so se z višjo ceno od dovoljene prijavili na razpis, in izraziti pričakovanje, da bodo multinacionalke zagotovile primerljive cene, kot so na Švedskem. Če do tega ne bo prišlo, pa Noč predlaga, naj vlada o tem obvesti organe Evropske komisije.

Cena, kot na Švedskem

Drugi njegov predlog pa je, da bi poklicali dobavitelje, ki so oddali tako ponudbo, na srečanje na vlado, kjer bi jih opozorili na omenjeno ignoranco. Nato pa bi po dveh ali treh mesecih ponovili skupno javno naročilo, pri čemer bi kot najvišjo možno ceno postavili takšno, kot jo imajo na Švedskem.

Direktor direktorata za zdravstveno ekonomiko na ministrstvu za zdravje Tomaž Glažar pa je dejal, da bodo o tem obvestili pristojne v Sloveniji. "Mi nismo banana republika znotraj EU, smo enakopravni član. Tudi dobavitelji morajo spoštovati, da nismo nič drugačni od drugih držav, ne od Švedov, ne Nemcev, ne Angležev," je dejal.

Pozvali dobavitelje

Predstojnik kardiologije v celjski bolnišnici Dragan Kovačič, ki je tudi sodeloval v strokovni komisiji, pa je dejal, da ima ta sicer neuspeli razpis že pozitivne učinke. Tako so kljub previsoko postavljenim cenam v razpisu nekateri ponudniki zastavili cene opornic, ki so vseeno nižje, kot pa zahtevajo v celjski bolnišnici.

Tako so že pozvali dobavitelje, naj znižajo oz. uskladijo te cene. Sicer pa Kovačič poudarja, da zdravnike ob trendu preganjanja visokih cen vseeno skrbi kakovost. A so se znotraj komisije zelo hitro poenotili o nivoju, po katerem se kakovost obravnave v interventni kardiologiji v Sloveniji ne bo zniževala. Tako zagotavlja vsem bolnikom, da interventna kardiologija še vedno deluje na vrhunskem nivoju in da bodo varni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice