Zdravje > Aktualno
2367 ogledov

Napaka na receptu: Suho oko zdravila s kremo za izboljšanje erekcije

Namesto mazila proti suhim očem dobila kremo za erektilno disfunkcijo

Ženska iz Glasgowa na Škotskem je utrpela kemično poškodbo očesa po tem, ko ji je zdravnik predpisal napačno kremo; namesto gela proti suhim očem, je v lekarni dobila mazilo za erektilno disfunkcijo, skratka kremo za izboljšanje erekcije. 

Namesto vlažilneg gela za oči Vita-POS se je ženska mazala s kremo Vitaros, piše v decembrski reviji BMJ Case Reports, kjer zdravniki opisujejo nenavadne primere med opravljanjem poklica.

zdravnik, operacija Bizarno Zdravje Nenavadni primeri: Zdravniki so mu z industrijsko žago reševali penis Operacija oči Nenavadni primer Zdravje Šok: Do rentgena ni vedel, da je zaboden skozi oči

Z omenjenim primerom, zaradi katerega je morala neimenovana ženska srednjih let poskati pomoč na urgenci, zdaj pozivajo zdravnike, naj ročno napisane recepte pišejo z veliki tiskanimi črkami, da ne bi prihajao do takšnih napak; v tem primeru je šlo za kremi s podobnim imenom. 

Na koncu so pomagali antibiotiki

Krema za boljšo erekcijo je ženski na srečo povzročila blažjo poškodbo; zameglenj vid, rdečico in oteklo veko. V bolnišnici so jo zdravili z antibiotiki, steroidi in po nekaj dneh je bilo oko čisto, povzema britanski The Telegraph.

"Napake pri predpisovanju so pogoste, zdravila s podobnimi imeni in pakiranji pa povečujejo tveganje," piše v poročilu. Vendar je v tem primeru nenavadno, da noben od vpletenih, vključno s pacientko, zdravnikom splošne medicine ali farmacevtom ni dvomil, zakaj je ženska dobila kremo za erektilno funkcijo in ob kateri so bila napisana navodila za mazanje oči.

Poročilo še ugotavlja, da zdravniki v povprečju naredijo napako pri vsakem dvajsetem receptu. Ob tem dodajajo, da elektronsko predpisovanje receptov, ki ga je vedno več, vendarle zagotavlja manj tovrstnih napak.

 

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.