Zdravje > Aktualno
5473 ogledov

Napake, ki jih delate pozimi med tuširanjem

Suha koža zahteva še primerno nego kože. Potrošnike organizacije testirale 11 losijonov.

Pordela in izsušena koža je v zimskih mesecih pogost pojav, zato se mnogi ukvarjate s tem, kako ji pomagati. Kot prvo vam strokovnjaki odsvetujejo prepogosto tuširanje in daljše kopeli. "Tuširanje naj bo kratko, le pet do deset minut, uporabljajte mlačno vodo, saj topla voda še dodatno izsuši kožo. Milite zgolj pazduhe, intimne predele, stopala in obraz. Ostalo kožo umivajte zgolj z vodo," je nedavno za Žurnal opozorila dermatovenerologinja Jasmina Demšar. 

Tuširanje Magazin Napake, ki jih počnete med tuširanjem

Test ZPS: Najdražje ne nujno najboljše

Negi kože se posvetite takoj po tuširanju oziroma kopeli in jo namažite z losjonom ali mlekom. Rahlo vlažna koža vpija bolje. Sicer so se potrošniške organizacij v tem zimskem času lotile testiranja izdelkov za nego kože oziroma losijonov in mlek za kožo. "Ponovno se je izkazalo, da imamo potrošniki na razpolago dobre izdelke v vseh cenovnih razredih, zmagovalec pa spada v srednji cenovni razred, za 100 mililitrov losjona boste odšteli malo več kot evro," so sporočili z Zveze potrošnikov Slovenije, kjer objavljajo rezultate za 11 izdelkov, ki jih najdemo tudi v Sloveniji.

Kaj so ugotovile udeleženke?

V okviru testiranja so preverili vlaženje kože, občutek na koži, uporabo, embalažo, deklaracijo, mikrobiološko kakovost in prisotnost ter koncentracijo mineralnih olj, natančneje aromatskih in nasičenih ogljikovodikov v mineralnih oljih (MOAH in MOSH) ter prisotnost dišav BMHCA in HICC. "Prav vsi izdelki so del testa, v okviru katerega smo v laboratoriju preverili prisotnost mikroorganizmov v izdelkih, opravili dobro," je izpostavila Urša Šmid Božičevič iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodala: "V laboratoriju smo preverili tudi učinkovitost vlaženja kože, na tem delu testa pa so se že pokazale razlike med izdelki. Kot vedno na potrošniških primerjalnih testih kakovosti pa so seveda povedali svoje potrošniki. Vsak izdelek je dva tedna uporabljalo tudi 20 udeleženk, ki so med drugim ocenile stanje svoje kože, vpijanje in mehkobo kože. Udeleženke testa so bile z uporabo izdelkov na testu večinoma zadovoljne."

Diši po šmarnicah, vendar...

V okviru testiranja so preverili tudi, če je izdelek vseboval kemikalije, za katere potrošniške organizacije menijo, da jih v kozmetičnih izdelkih ne sme biti. "Kar nekaj izdelkov na testu vsebuje dišavo butylphenyl methylpropional (BMHCA), s trgovskim imenom Lilial. Izdelki, ki jo vsebujejo, imajo vonj po šmarnicah. Raziskave na živalih so pokazale, da negativno vpliva na plodnost, ali je enako pri ljudeh, pa še ni zanesljivo potrjeno z raziskavami," opozarja Šmid Božičevičeva. Dišave sicer vsebujejo vsi testirani losjoni, tudi oba, ki spadata med `naravno´ kozmetiko.

Mleko ali losjon?

Razlika med izdelkoma je v razmerju med vodo in olji. Praviloma velja, da je mleko za telo bolj mastno (emulzija ima višji delež maščobe), losjon pa bolj vlažen (vsebuje več vode in manj olja oziroma maščobe). Natančno dogovorjenih pravil ni in tudi proizvajalci so praviloma precej izvirni, ko gre za poimenovanje izdelkov.

Pred nakupom preverite deklaracijo

Če je koža zelo izsušena, uporabljajte milo z nevtralnim pH 5,5, ki je enak, kot je kislost kože. V vsakem primeru naj ima milo pH manj kot 7. Pred nakupom preverite deklaracijo – izbirajte mila, ki ne vsebujejo alkohola. Uporaba antibakterijskih mil pri normalnem zdravstvenem stanju ni potrebna, svetujejo na ZPS. 

dr. med. Jasmina Demšar, spec. dermatovenerologinja Pogosta težava Zdravje Suha koža: kako jo prepoznati in kako hitro ukrepati

 

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice