Zdravje > Aktualno
62 ogledov

Nas bo to rešilo krize s superbakterijami?

Z antibiotiki ravnajte pazljivo. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Raziskovalci že nekaj časa tako v prsti kot na dnu oceana iščejo nove, učinkovite antibiotike, saj se svet vse bolj sooča s tako imenovanimi superbakterijami, odpornimi na obstoječa zdravila. Na univerzi v nemškem Tübingenu pa so odkrili novi antibiotik, ki ga proizvajajo bakterije v človeškem nosu.

Raziskovalci iz Tübingena so ugotovili, da ta antibiotik uniči bakterijo Staphylococcus aureus, ki je vir številnih človeških okužb. Obstoječi antibiotiki so se izkazali za nemočne v boju z več njenimi sevi, vključno z bolnišnično klico Mrsa, ki lahko povzroči smrtonosno sepso in pljučnico, objavo v strokovnem časniku Nature povzema portal Bloomberg.

Novi antibiotik, ki so ga poimenovali lugdunin, bi lahko pomagal pri zdravljenju bakterijskih okužb. Izkazalo se je namreč, da se je lugdunin pri miših zmožen spopasti z nizom bakterij, pozdravil je tudi okužbe kože na teh glodavcih. Sposoben se je spopasti tudi z Mrso, in to na tak način, da je manj možnosti, da bi bakterija nanj razvila odpornost.

Povsem nepričakovano

Raziskovalci so poleg tega v raziskavi prišli do novih metod za uporabo človeških mikroorganizmov pri razvoju antibiotikov. "Iznašli smo nov koncept," je povedal eden izmed 17 avtorjev raziskave Andreas Peschel. "Povsem nepričakovano je bilo, da bi s človekom povezana bakterija proizvedla pravi antibiotik," je dodal.

V raziskavi so uporabili vzorce iz nosov 187 bolnikov in ugotovili, da je imelo le 5,9 odstotka tistih, pri katerih so odkrili Staphylococcus lugdunensis - bakterijo, ki proizvaja lugdunin, v sebi tudi nezaželeno bakterijo Staphylococcus aureus.

Na drugi strani pa so pri 34,7 odstotka bolnikov, ki v sebi niso imeli bakterije, ki proizvaja lugdunin, odkrili omenjeno nevarno bakterijo. Poleg tega so ugotovili, da je lugdunin 72 ur po uporabi vodil v občutno zmanjšanje ali smrt bakterij Staphylococcus aureus na površini ali v globljih plasteh kože večine v raziskavi uporabljenih miši.

Avtorji raziskave poleg tega pravijo, da se zdi skoraj neverjetno ali vsaj težavno, da bi bakterija Staphyloccoccus aureus postala odporna na lugdunin.

Superbakterije vsako leto po svetu ubijejo okoli 700.000 ljudi, do leta 2050 pa bi po mnenju raziskovalcev ta številka lahko dosegla 10 milijonov. Kot je ob tem opozoril Peschel, gre za tako velik problem, da lahko v desetih letih pričakujemo več smrti zaradi superbakterij kot zaradi raka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.