Zdravje > Aktualno
95 ogledov

Navodilo vrtcem: Omejite gibanje na prostem!

Predšolski otroci Profimedias
Zaradi povečanih vrednosti delce PM10 v zraku Nacionalni inštitut za javno zdravje šolam in vrtcem priporoča, da omejijo gibanje na prostem. Otroci naj hodijo, ne tečejo.

Že od konca preteklega tedna je, tako kot že večkrat v letošnji zimi, je napovedana verjetnost za preseganje mejne vrednosti za delce PM10 predvsem v celinski Sloveniji velika. 

Otroci naj hodijo, ne tečejo!

Nacionalni inštitut za javno zdravje NIJZ šolam in vrtcem z območij, za katere velja srednja in velika napoved verjetnosti za preseganje mejnih vrednosti za delce PM10, svetuje, da omejijo fizične aktivnosti na prostem, tako časovno kot po intenzivnosti. Otroci naj ne tečejo, ampak predvsem hodijo. NIJZ prav tako svetuje, da se izogibajo prometnicam, če se odločijo za sprehod, naj vzgojitelji otroke peljejo v park ali bližnji gozd. 

"Še posebej je pomembno, da se omejitev držimo v obdobju toplotne inverzije in stabilnega vremena, brez vetra, brez padavin, ko vrednosti onesnaženja zraka s PM10 več dni skupaj močno presegajo mejno dnevno koncentracijo PM 10," poudarjajo na NIJZ. 

Svetujejo, da v obdobju toplotne inverzije in stabilnega vremena priporočila upoštevajo vrtci in šole tudi na drugih območjih Slovenije, še zlasti na območjih zaprtih dolin, kotlin in naselij, kjer prevladujejo individualna kurišča.

Inštitut je včeraj izdal priporočila za vrce in šole glede omejevanja gibanja na prostem"Opozorili bi predvsem radi, da vzgojitelji otrok ne peljejo na sprehod z otroki ob cesti pač pa raje v park ali gozd," pravi Otorepec. Na NIJZ zaradi opozorila telefoni kar ne nehajo zvoniti, razlaga, iz šol in vrtcev kličejo za dodatna pojasnila, kot denimo kdaj in kako zračiti, ali otroke sploh peljati ven, za koliko časa ...

"Najbolj pomemno je, da otroci ne divjajo" 

"Če so okna in vrata zaradi zračenja in prehodov odprta, slab zrak pride tudi v notranjost vrtca. Če otroci divjajo, je slabo, četudi so noter. Drugače je v prostorih, ki so klimatizirani in opremljeni s filtri in zračenje ni potrebno. Včasih se je priporočalo zračenje zgodaj zjutraj, zdaj pa strokovnjaki ugotavljajo, da ni pravila, kdaj je zrak najbolj čist. Bistveno je torej, da otroci ne divjajo, če se recimo mirno igrajo na dvorišču zunaj, jim bo to manj škodilo, kod pa, če so noter in divjajo," razlaga Otorepec. 

Številne šole v imajo v naslednjih dnevih tudi napovedane zimske športne dneve. Jih odpovedati? 

"Športnega dneva ni treba odpovedati. Če gredo denimo v Kranjsko goro, ni nobene težave, če bodo dejavnosti izvajali v mestih pa je dobro, da gredo kam v park, še bolje na hrib, v Ljubljani denimo Tivoli ali na Rožnik, skratka ven iz naseljenga območja, nekam višje, kjer tudi ni vasi s kurišči,"predlaga Otorepec. 

Inštitut omejitev fizičnih aktivnosti na prostem priporoča tudi osebam, ki imajo težave z dihali. 

Zračenje prostorov v zgodnjih jutranjih urah

Vsi prebivalci, zlasti pa ranljive skupine (dojenčki in otroci, starejši, srčni in pljučni ter sladkorni bolniki), naj ob epizodah povišane onesnaženosti zraka z delci upoštevajo naslednja priporočila:

  • Redno spremljajmo obvestila in napovedi ARSO (Agencija RS za okolje) o kakovosti zraka;
  • Bivalne prostore učinkovito prezračimo, ko je onesnaženost zraka v dnevu najnižja (običajno v zgodnjih jutranjih urah, pred prometno konico);
  • Omejimo fizične aktivnosti, zlasti na prostem;
  • Bivanje na prostem omejimo na čas, ko je onesnaženost zraka v dnevu najnižja. Pri tem se izogibajmo bližini prometnic, izberimo park ali gozd, ne izvajajmo napornejših fizičnih aktivnosti, omejimo se na sprehod;
  • V zaprtih prostorih ne kadimo in ne prižigamo sveč;
  • Če imamo vgrajene ventilacijske sisteme, moramo v njih uporabljati za delce visoko učinkovite HEPA filtre;
  • Bodimo pozorni na simptome in znake, kot so kašelj ali pomanjkanje sape. To so opozorila, da je treba napore zmanjšati;
  • Kronični pljučni (astma, KOPB) in srčni bolniki naj redno jemljejo predpisano terapijo, pri roki pa naj imajo tudi zdravila za hitro lajšanje napadov oziroma poslabšanj. Pospešen srčni utrip, pomanjkanje sape ali neobičajna utrujenost lahko napovedujejo resno poslabšanje osnovne bolezni. V takih primerih naj hitro poiščejo zdravniško pomoč.
Komentarjev 6
  • Radovan Mikolic 18:21 27.januar 2016.

    kaj je to peč z afterbrunom?

  • jakec1575 15:08 27.januar 2016.

    Prsaltali smo nazaj na individualnih kuriscih na biomaso, peci so pa stare. Ljudje kot je bilo povedano kurijo vse zivo. smeti, plastiko itd. Ironija je, da si pec z afterbrunom lahko naredis sam. Temprerature so bistveno visje, poraba goriva manjsa ...prikaži več izpuhi pa precej bolj cisti. Celo na tubi so navodila za takosno pec. Zelo poceni in varno si lahko vsak naredi tako pec.

  • novispenjac 14:49 27.januar 2016.

    kaj pa je resnica?