Zdravje > Aktualno
423 ogledov

Noč: Skrajni čas je, da pripravimo bolnišnice

Covid-19, UKC Ljubljana Matej Povše za UKC LJ Covid-19, UKC Ljubljana
Po besedah Marka Noča se moramo zavedati, da bo med deset in 20 odstotkov obolelih potrebovalo bolnišnico, število novih okužb pa narašča.

Skrajni čas je, da pripravimo bolnišnice, tako običajne kot intenzivne oddelke, da bomo kos povečanemu prilivu bolnikov s covidom-19, je opozoril vodja strokovne skupine za intenzivno nego Marko Noč. Po njegovih besedah se moramo zavedati, da bo med deset in 20 odstotkov obolelih potrebovalo bolnišnico, število novih okužb pa narašča.

bolnišnica Jesenice Slovenija Kadrovska stiska se še povečuje

Covid-19, UKC Ljubljana | Avtor: Matej Povše za UKC LJ Covid-19, UKC Ljubljana Matej Povše za UKC LJ
Noč je v današnji izjavi za STA spomnil, da že od nabave ventilatorjev ob prvem valu epidemije poudarja, da bo ob hitrem naraščanju števila novih okužb, s katerim smo sedaj soočeni, težava kader in ne oprema. "Nihče ne more povedati natančne številke, koliko kadra primanjkuje. Vse je namreč odvisno od situacije, koliko bolnikov bo prišlo v bolnišnice in koliko jih bo potrebovalo intenzivno nego," je dejal.

Po njegovih besedah je nesporno dejstvo, da se bo zaradi naraščanja števila novih okužb povečal pritisk na bolnišnice, da bo zdravstvenega kadra primanjkovalo in bo zato treba začasno ukinjati elektivne programe. "Kader bomo morali premeščati na oddelke za bolnike s covidom-19, pri čemer je treba tudi upoštevati, da se v drugem valu srečujemo z bistveno večjo obolevnostjo medicinskega osebja kot v prvem valu," je dodal.

Ozko grlo medicinske sestre

Covid-19, UKC Ljubljana | Avtor: Matej Povše za UKC LJ Covid-19, UKC Ljubljana Matej Povše za UKC LJ
Pri zdravstvenemu kadru so po Nočevih besedah zagotovo glavno ozko grlo medicinske sestre. Dejal je, da je pomanjkanje tega kadra na obeh segmentih, tako v intenzivni kot neintenzivni negi, primanjkljaj pa je različen od oddelka do oddelka. "V ljubljanskem kliničnem centru je trenutno razpisanih več kot 100 prostih delovnih mest za medicinske sestre, a praktično ni prijav," je ponazoril.

Na vprašanje, ali bo premeščanje kadra na oddelke za koronavirusno bolezen zahtevalo dodatno usposabljanje, to pa bi terjalo nekaj časa, je Noč odgovoril, da je najučinkovitejša rešitev v oblikovanju mešanih ekip, v katerih je tako izkušen kot neizkušen kader. Pri tem je namero o preoblikovanju bolnišnice Topolšica v bolnišnico za oskrbo bolnikov s covidom označil za pametno strategijo. Po njegovih besedah je to tudi stališče strokovne skupine.

Topolščico potrebujemo

"Seveda pa je treba bolnišnico Topolšica okrepiti s kadrom iz bolnišnic, ki nimajo bolnikov s covidom, in to po normativih, ki veljajo za oskrbo koronavirusnih bolnikov. S sedanjo ekipo verjetno ne bi bili kos temu izzivu. Predvsem od odločevalcev pa je odvisno, v kolikšnem času se bo izvedla prilagoditev bolnišnice," je opozoril.

Kako kadrovsko zahtevna je oskrba bolnikov s covidom-19, je Noč pojasnil s podatkom, da takšen bolnik v intenzivni negi ob sebi stalno potrebuje vsaj eno ali celo dve medicinski sestri ter zdravnika, ki lahko skrbi za nekaj bolnikov. Za koliko bolnikov hkrati skrbi zdravnik, pa je po njegovih besedah odvisno od razpoložljivosti zdravniškega kadra.

Zdravje Covid-19: V Sloveniji se razmere zaostrujejo

"Slovenija se glede kadrovske zasedbe v intenzivni negi nikoli ni približala standardom Evropskega združenja za intenzivno medicino, predvsem pri medicinskih sestrah," je še poudaril v izjavi za STA.

Sicer so v sredo v Sloveniji opravili 3665 testov na okužbo z novim koronavirusom, 387 jih je bilo pozitivnih. Gre za novo rekordno številko v dnevnem prirastu novih okužb. V bolnišnicah se zdravi 131 bolnikov s covidom-19, 21 jih potrebuje intenzivno zdravljenje, je sporočila vlada. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.