Zdravje > Aktualno
1010 ogledov

Covid-19: V Sloveniji se razmere zaostrujejo

Bolnikov iz dneva v dan več, bolnišnice na robu zmogljivosti. Pristojni razmišljajo o krovni covid bolnišnici.

Črna na Koroškem je že od danes na osnovi včeraj objavljene uredbe v uradnem listu razglašena za ogroženo območje zaradi covida-19. 

Občina je že nekaj dni v slovenskem vrhu po deležu aktivno okuženega prebivalstva. Ta je za torek znašal 1,463 odstotka, kar je rahlo manj kot dan prej. Največje žarišče je Center za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) Črna na Koroškem s stotimi okuženimi.

Uredba ministra za zdravje je sicer izdana na podlagi četrtega odstavka 7. člena Zakona o nalezljivih boleznih. Ta določa, da je "epidemija nalezljive bolezni pojav nalezljive bolezni, ki po času in kraju nastanka ter številu prizadetih oseb presega običajno stanje in je zato potrebno takojšnje ukrepanje." 

V členu še piše:

  • Za okuženo območje se po tem zakonu šteje območje, na katerem je ugotovljen eden ali več virov okužbe in na katerem so možnosti za širjenje okužbe.
  • Za ogroženo območje se po tem zakonu šteje območje, na katero se lahko prenese nalezljiva bolezen z okuženega območja in na katerem so možnosti za širjenje okužbe.
  • Epidemijo nalezljive bolezni ter okuženo ali ogroženo območje razglasi oziroma določi minister, pristojen za zdravje. Kadar je okuženo ali ogroženo območje celotno območje Republike Slovenije, epidemijo razglasi Vlada Republike Slovenije.
covid-19 Študija Zdravje Novo o covid-19: Osem od desetih bolnikov ima takšne simptome

To ne pomeni omejitev gibanja

Po besedah ministra za zdravje Tomaža Gantarja, ki je danes v okviru vladnega obiska na Koroškem, to ne pomeni omejitev gibanja za prebivalce, temveč formalno podlago za zagotavljanje pomoči tej občini. "To pomeni samo možnost dodatne kadrovske pomoči, manj pravnih ovir," je razložil minister ob obisku v SB Slovenj Gradec.

Ta regijska bolnišnica je od ponedeljka tudi bolnišnica za covid-19. Trenutno zdravijo štiri tovrstne bolnike, na voljo imajo deset postelj. Intenzivno zdravljenje bolnikov s covidom-19 v Slovenj Gradcu ni predvideno, saj za to nimajo na voljo kadra in zmogljivosti.

Topolščica kot covid bolnišnica?

Ob robu obiska je minister potrdil, da potekajo pogovori o tem, da bi Bolnišnico Topolšica v celoti uredili kot bolnišnico za covid-19 s sto posteljami.  Vsebinsko lahko dejavnosti Bolnišnice Topolšica prevzamejo tudi druge bolnišnice, je še dodal. 

Direktor bolnišnice Jurij Šorli je za Radio Slovenija pojasnil, da zaradi arhitekturnih omejitev pri njih ni mogoča hkratna obravnava bolnikov s covidom in ostalih. Za slednje, gre v glavnem za bolnike s pljučnim rakom, bi morali zato poiskati drugo lokacijo. Sicer bi za bolnike s covidom potrebovali dodatno število zdravstvenih delavcev. "Vsaj 100 sester in približno trideset zdravnikov, ki jih bolnišnica nima," je dodal. Po njegovem bi za preureditev bolnišnice potrebovali vsaj tri tedne časa. 

Od kod kader?

Direktor klinike Golnik Aleš Rozman je glede tega na dopoldanski novinarski konferenci dejal, da se trudijo, da bi vsakega bolnika s covidom-19 še naprej hospitalizirali v njemu najbližji bolnišnici. Tudi če bo Topolšica vzpostavljena kot centralna bolnišnica za covid-19, po njegovih pojasnilih ne bo mogla biti edina bolnišnica, ki bi zdravila te bolnike, saj imajo premalo postelj. Po Rozmanovih besedah še ni dorečeno, od kje bi lahko pripeljali dodaten kader za oskrbo bolnikov s covidom-19.

koronavirus Slovenija Le še nekaj dni do zaprtja zobozdravstva in gostinskih lokalov

V UKC Ljubljana na meji zmogljivosti

Covid-19, UKC Ljubljana | Avtor: Matej Povše za UKC LJ Covid-19, UKC Ljubljana Matej Povše za UKC LJ
Iz UKC Ljubljana, kjer imajo največ bolnikov s covid-19, so popoldne sporočili, da so jih imeli danes zjutraj že 52, od tega 12 na negovalnem oddelku, sedem jih spremljajo s pomočjo telemedicine. "Trenutne kapacitete so na meji zmogljivosti, zato pričakujemo vključevanje večjega števila regijskih zdravstvenih ustanov," so zapisali in dodali, da se pripravljajo na ponovno krčenje drugih dejavnosti z nadaljnjim naraščanjem števila okuženih. "Število postelj se bo - kot v prvem valu - prilagajalo potrebam, kar pomeni, da so se v času največjega števila covid bolnikov zapirali drugi oddelki. V začetku aprila smo imeli hospitaliziranih 59 bolnikov in tedaj so bile pripravljene postelje do skupaj 70 bolnikov. Povprečna ležalna doba COVID-bolnika je bila v prvem valu 16,4 dni," so še pojasnili v UKC Ljubljana. 

Včeraj je bilo z novim koronavirusom pri nas dodatno okuženih 356 ljudi. Opravili so 3998 testiranj, delež pozitivnih je 8,9-odstoten, kar predstavlja največji delež pozitivnih med testiranimi doslej. V bolnišnicah zdravijo 122 bolnikov, kar je prav tako največ doslej.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice