Slovenija
84183 ogledov

Le še nekaj dni do zaprtja zobozdravstva in gostinskih lokalov

koronavirus
1/3
Saša Despot
Po danes objavljenih podatkih smo le še nekaj dni oddaljeni od naslednjega paketa ukrepov, ki med drugim prinašajo zaprtje vseh zdravstvenih in zobozdravstvenih dejavnosti, ki niso nujne.

Tretji in zadnji paket oranžnih ukrepov, ki jih je včeraj predstavil predsednik vlade Janez Janša, se bo uvedel, ko bomo imeli več kot 120 aktivno okuženih na sto tisoč prebivalcev, ko bo v bolnišnicah več kot 180 bolnikov in bo ko na intenzivni negi več kot 30 pacientov. Zapisano na kratko, kriterij je 120/180/30.

Trenutno so številke sledeče: 115/122/22, a so se v primerjavi z včeraj izjemno poslabšale in zrasle kar za deset odstotkov.

Če bo trend rasti aktivno okuženih enak kot danes, bomo kriterij za tretji paket presegli že jutri. Danes imamo 115 aktivno okuženih na sto tisoč prebivalcev, jutri bi jih ob desetodstotni rasti imeli že 126.

Nekoliko več časa imamo ob enako slabih trendih pri številu pacientov s covidom-19 v bolnišnici. Ob desetodstotni dnevni rasti bomo mejo 180 presegli v ponedeljek, mejo 30 pacientov na urgenci pa že v nedeljo.

Uvedba tretjega paketa oranžnih ukrepov prinaša sedem novih ukrepov:

1. zaprtje vseh zdravstvenih in zobozdravstvenih dejavnosti, ki niso nujne

2. zaprtje gostinskih lokalov

3. frizerski in kozmetični saloni imajo lahko v prostoru le eno stranko

4. splošna prepoved obiskov v bolnišnicah in zavodih

5. zaprtje fitnes centrov in športnih objektov za amaterje za skupinske športe

6. možnost zapor ali karanten posameznih občin ali regij,

7. prepoved vseh javnih in kulturnih prireditev ter verskih obredov in porok v posameznih občinah ali regijah.

Ob uvedbi tretjega paketa ukrepov tako ne bomo mogli več k zobozdravniku (če ne bo res nujno), možen pa bo obisk kozmetičnega salona ali frizerja. 

Janša je na včerajšnji novinarski konferenci dejal, da sta ključna kriterija za odločanje vlada bolj kot število aktivnih okužb kapaciteta zdravstvenega sistema.

Po tretjem paketu oranžnih ukrepov sledi razglasitev epidemije, v prvem koraku sledi zaprtje trgovskih centrov, šolanje na daljavo za srednješolce in študente ter vrsta drugih ukrepov. Razglasitev epidemije in prehod v rdeče ukrepe je predvideno pri podatkih 140/250/50. Kot omenjeno so trenutne številke 115/122/22.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 41
  • munja 15:24 08.oktober 2020.

    Čisto vseeno je, kakšne ukrepe sprejme vlada. Dokler ljudje ne bodo nosili mask, razkuževali rok in upoštevali razdalje, nič ne pomaga, ker s tem neupoštevanjem navodil, sami sebi pljuvajo v skledo. Več bo nespoštovanja navodil, več bo okužb. To je ...prikaži veče menda vsem jasno. Ljudje se sami okužujejo z virusom, saj jim ga vlada ne tlači v nos.

  • Avatar ovca
    ovca 14:24 08.oktober 2020.

    Je pa zanimivo, da prodajalke in natakarice ne zbolevajo. Hmmmmmm

  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 09:56 08.oktober 2020.

    skratka zaradi PCR testerja, ki ne loči covid-19 niti od navadne gripe gre z vlado JJ na čelu za orkestrirano uničenje gospodarstva, šolstva zdravstva in končno države Slovenije. Tudi policisti in sodniki počasi spoznavajo kako nevaren je JJ, da so ...prikaži več tudi oni in njihovi otroci lahko na covid-19 seznamu JJ-ja za odstranitev in da zdaj ko je covid-19 uvrščena med najsmrtonosnejše bolezni jih lahko kadarkoli izbezajo iz njihovih stanovanj.