Svet
1938 ogledov

Takšne ukrepe sprejemajo po Evropi

Balkan koronavirus Epa
Evropske države še naprej zaostrujejo ukrepe za zajezitev pandemije covida-19.

V Italiji bodo po novem maske obvezne tudi na prostem. Ljudje bodo tako morali masko čez nos in usta nositi več čas, ko bodo zunaj svojega doma, je v parlamentu v Rimu povedal minister za zdravje Roberto Speranza. Doslej so bile maske obvezne predvsem v javnem prevozu in zaprtih prostorih, tudi v pisarnah. Zdaj bodo ta pravila zaostrili, tako da bodo maske obvezne vedno in povsod, razen v domačem stanovanju, je pojasnil minister Speranza.

Prav tako bodo zaostrili nadzor nad izvajanjem teh zaščitnih ukrepov. Varnostni organi pa bodo skrbeli tudi, da ne bo prihajalo do zbiranja ljudi. Hkrati je minister parlament zaprosil, da izredne razmere v državi, ki bi se iztekle 15. oktobra, uradno podaljša do 31. januarja 2021. Z izrednimi razmerami italijanska vlada dobi potrebna pooblastila za sprejemanje posebnih ukrepov, mora pa ji to odobriti parlament.

Češka: 1700 okuženih učiteljev

Na Češkem pa so zaščitne maske začeli deliti v šolah in vrtcih. Gre za preventivni ukrep, saj se po ocenah ministra za zdravje Romana Prymule dnevno z novim koronavirusom okuži okoli 400 šolarjev, potrdili pa so že skoraj 1700 okužb pri učiteljih.

Nove ukrepe napovedujejo tudi hrvaški epidemiologi, in sicer za gostinske lokale. Med drugim naj bi bile zaščitne maske obvezne v zaprtih delih lokalov. Mask ne bo treba uporabljati za mizo v restavracijah in barih, temveč pri vstopu in izstopu iz gostinskih lokalov kot tudi od odhodu od mize in na stranišče.

Širitev virusa na Hrvaškem, v BiH, Avstriji, Nemčiji

Kljub ukrepom se novi koronavirus še naprej nezadržno širi. Na Hrvaškem so v preteklih 24 urah ob 4849 testih potrdili 287 okužb z novim koronavirusom, zaradi covida-19 so umrli še štirje bolniki. Hrvaški štab civilne zaščite je potrdil, da se je število novih okužb v primerjavi ponedeljkom, ko so potrdili 138 novih primerov, več kot podvojilo.

V Bosni in Hercegovini je v zadnjem dnevu koronavirusni bolezni 19 podleglo 15 ljudi, potrdili so še 261 novih okužb z novim koronavirusom.

V Avstriji so v zadnjem dnevu potrdili 923 novih okužb s koronavirusom, trenutno pa imajo v državi rekordnih 9207 aktivnih okužb. V bolnišnicah je zaradi covida-19 na zdravljenju že skoraj 500 ljudi. V državi so v zadnjem dnevu koronavirusni bolezni 19 podlegli še štirje bolniki, skupno je umrlo 822 ljudi. V bolnišnicah je sicer 498 bolnikov, od tega 101 na intenzivni negi. Največ novih okužb so spet potrdili na Dunaju, kjer imajo 399 novih okužb.

V Nemčiji so že drugič v le nekaj dneh v enem samem dnevu potrdili več kot 2600 novih okužb z novim koronavirusom. Kot so sporočili z inštitut Roberta Kocha, so nazadnje potrdili 2639 novih okužb, kar je le nekaj manj kot minuli petek, ko so potrdili 2673 okužb, največ od druge polovice aprila. Poleg novih dnevnih okužb so v Nemčiji zabeležili tudi 12 novih smrti bolnikov s covidom-19.

koronavirus Slovenija Janša o tem, kateri ukrepi bodo začeli veljati v četrtek

Pariz: Odstotek pozitivnih okužb kar 12-odstoten

Mednarodna nevladna organizacija Zdravniki brez meja je medtem sporočila, da se je z novim koronavirusom okužila več kot polovica prebivalcev pariške regije, ki živijo v skrajni revščini, še posebej priseljenci.

V začasnih bivališčih, centrih za tuje delavce ter centrih za razdeljevanje hrane so konec junija in v začetku julija na testih okužbo potrdili pri 55 odstotkih ljudi. V Parizu je medtem trenutno odstotek pozitivnih okužb 12-odstoten.

Zdravniki brez meja so izpostavili, da gre za prvo študijo v Franciji in Evropi, ki se osredotoča na najrevnejše prebivalce, predvsem priseljence, ki predstavljajo 90 odstotkov od 818 ljudi, ki so jih predstavniki organizacije testirali na okužbo.

Corinne Torre, vodja francoske misije organizacije, je izpostavila, da gre za zelo veliko razširjenost okužb, glavni razlog pa so razmere v začasnih bivališčih in centrih, kjer so ljudje tesno skupaj, kar vodi do skupkov okužb.

covid-19 UKC Slovenija Janševa vlada epidemije ne obvladuje

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • weterek705 03:29 07.oktober 2020.

    Vsako uro plačam več kot 90 dolarjev na daljavo z dvema otrokoma doma.Nikoli nisem mislil,da bi to imel možnost,vendar moj najbližji spremljevalec s tem pridobi več kot 18 tisoč mesecev na mesec in me je prepričala, da poskusim....... connect3.best

  • hudini 22:23 06.oktober 2020.

    Lej,lej,jaz sem pa mislil da mamo samo v sloveniji ukrepe,ane pametnjakoviči ovca in podobni pacijenti