Slovenija
4239 ogledov

"Verjetnost, da srečate kužno osebo, je že znatna"

projekcije širjenje covid-19
1/5
IJS
Ocenjeno reprodukcijsko število R je precej naraslo. Če število dnevno pozitivnih testov ne bo manjše od 225, njegovega padca jutri ne moremo pričakovati.

Sveža napoved Instituta Jožef Stefan je pokazala, da je ocenjeno reprodukcijsko število R precej naraslo in zdaj znaša 1,43, pri čemer je podvojitveni čas 13,3 dneva ob 4 uvoženih primerih na dan. Ker so številke že tako veliko, to ne obeta nič dobrega, pravijo na institutu. "Razlogi za naraščanje R bi lahko bili začetek študijskega leta in/ali jesensko vreme in/ali presežene kapacitete epidemiološkega zajezevanja (nimam informacij o tem)," so zapisali. "Presežene kapacitete epidemiološkega zajezevanja bi pomenile pozitivno povratno zanko (še več pozitivnih -> še bolj presežena epidemiološka kapaciteta -> še več pozitivnih ...), kar bi močno povečalo R. Dokler se R ne bo ustalil, bo negotovost podanih napovedi velika."

Če bo današnje dnevno število pozitivnih testov manjše od 225 (podatki bodo znani jutri), bo reprodukcijsko število nekoliko padlo, podvojitveni čas pa bo nekoliko narasel. Če bo število višje, bomo priča ravno obratnemu pojavu. Epidemija bo začela pojenjati, če bo reprodukcijsko število manjše od 0,95 ob 4 uvoženih primerih na dan. To bi predvidoma lahko dosegli že z doslednim izvajanjem preprostih samozaščitnih ukrepov, če jih bomo izvajali vsi in vedno. "Čuvajte se, kajti verjetnost, da srečate kužno osebo, je že znatna," pravijo.

projekcije širjenje covid-19 | Avtor: IJS IJS

Ocenjeno sedemdnevno povprečje efektivnega reprodukcijskega števila je R_ef_7dni=1,46 (včeraj 1,38) s podvojitvenim časom 13,3 dni (včeraj 15,6 dni). Ocenjeno sedemdnevno povprečje reprodukcijskega števila je R_7dni=1,36 (včeraj 1,31). Sedemdnevno povprečje uvoženih pozitivnih testov je približno 4 uvožene/dan (prejšnji teden 3 uvoženi/dan).

"V napovedi za pozitivne teste in bolnice smo optimistično predpostavili, da bodo načrtovani novi ukrepi (z 'ukrepi' mislimo ukrepe in njihovo izvajanje) 9. oktobra učinkoviti in bodo uspeli R spustiti na 0,9, do takrat pa bo epidemija sledila trenutni dinamiki z R=1,43 in 4 uvoženimi na dan. V tem primeru bo število dnevnih pozitivnih testov v prihodnjem obdobju fluktuiralo v območju od 50 do 450 okoli trenutne povprečne vrednosti 222, ki bo sprva še naraščala in nato začela padati," opozarjajo na IJS.

projekcije širjenje covid-19 | Avtor: IJS IJS

V prognozi za bolnišnice so predstavljeni tudi scenarij za primer, da novi ukrepi, ki bodo predvidoma sprejeti 9. oktobra, ne bodo prijeli (R=1,43) ter scenarija z R=1,6 in R=1,1 po 9. oktobru.

koronavirus Slovenija Le še nekaj dni do zaprtja zobozdravstva in gostinskih lokalov

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Avatar ovca
    ovca 13:57 10.oktober 2020.

    MS nastel si rizicne. Mislis,da je okuzba s kovid bolj smrtna kot bi bila okuzba z gripo,za nih namrec. Moje mnenje je NE. PA TVOJE?

  • Avatar MS
    MS 17:28 07.oktober 2020.

    Rizična skupina so starejši od 65 in teh je preko 400 tisoč, tu so še srčni, sladkorni, pljučni, rakavi bolniki! Okužba je za to populacijo lahko smrtna obsodba! Statistika to potrjuje! Kljub temu se še vedno najdejo šank- strokovnjaki ki ...prikaži veči uradnim podatkom oporekajo in se upirajo vsem ukrepom in s tem ogrožajo sebe in okolico! Ljudje se bodo morali začeti obnašati samoobrambno in te idiote onemogočiti - tudi z silo če ne gre drugače! Takim je tudi po KZ RS zagrožena kazen od 1 do 8 let.

  • Avatar Leon
    Leon 16:32 07.oktober 2020.

    Kako je z obiskom na Krku ? Tam menda ni bilo virusa, prvih 48 ur za lastnike nepremicnin in jaht ?